Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-09-2024 08:13

Αναφορά στο Κυπριακό κατά τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κ. Dennis Francis, παραχώρησε χθες (9/9/2024) το πρωί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών την τελευταία συνέντευξη Τύπου λόγω της λήξης της θητείας του.

Στην εναρκτήρια δήλωση του παρουσίασε τα κύρια σημεία της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, τη σύγκληση της πρώτης Εβδομάδας Βιωσιμότητας, αναδεικνύοντας ζητήματα όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, τα αποτελέσματα της 10ης Έκτακτης Ειδικής Συνόδου (Επανάληψη), τις επισκέψεις του στο εξωτερικό, όπως στην Ουκρανία, στο Νότιο Σουδάν και στην Αϊτή, καθώς και των Συμβουλευτικών του Επιτροπών για την Ισότητα των Φύλων και για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες, τις περίκλειστες αναπτυσσόμενες χώρες και τα μικρά αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη.

Αμέσως μετά ο κ. Dennis απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ, αναφερόμενη στις επί του παρόντος συνεχιζόμενες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα με σκοπό εξεύρεσης κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο με τη βοήθεια της Προσωπικής του Απεσταλμένης κας María Ángela Holguín Cuéllar, έθεσε το ερώτημα πώς η Γενική Συνέλευση ενθαρρύνει τα δύο μέρη και αν ο ίδιος πιστεύει ότι αυτή την φορά θα υπάρξει μια θετική κατάληξη.

Στην απάντησή του ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης είπε:

«Βεβαίως το ελπίζω. Η κατάσταση συνεχίζεται, όπως ξέρετε για πολύ καιρό, από το 1974. Υποστηρίζω πλήρως τον Γενικό Γραμματέα στις προσπάθειες του με τις Καλές του Υπηρεσίες για να τερματίσει την παρούσα κατάσταση, ενώ παράλληλα η Γενική Συνέλευση έχει εγκρίνει ψηφίσματα για το θέμα. Επομένως, ίσως αυτή τη φορά να σημειώσουμε ουσιαστική πρόοδο. Ελπίζω.»

Για την αυτούσια ερωτοαπάντηση στην Αγγλική γλώσσα πατήστε εδώ.

(ΝΓιαν/ΑΦ)