Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-09-2024 12:32

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου παρέστη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών

Για την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τον κύκλο επαφών που πραγματοποιεί με τους εμπλεκόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, στους πρώτους δύο μήνες εφαρμογής της η μεταρρύθμιση κρίνεται σε γενικές γραμμές ικανοποιητική, δεδομένων της έκτασης και του μεγέθους των αλλαγών. Ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε πως στην πρώτη περίοδο της εφαρμογής της μεταρρύθμισης αναμένετο να υπάρξουν πολλές προκλήσεις και χρόνος προσαρμογής και εξομάλυνσης, αφού, παρά την προετοιμασία που έγινε, η επίλυση αρκετών ζητημάτων γίνεται στο στάδιο της πρακτικής εφαρμογής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, έχουν εντοπιστεί αρκετές στρεβλώσεις στις νομοθεσίες που διέπουν τη μεταρρύθμιση, οι οποίες χρήζουν αναθεώρησης, εξ ου και προωθείται από την Κυβέρνηση πακέτο τροποποιήσεων, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή για τον κύκλο επαφών που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μέχρι στιγμής έγιναν χωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) και την Ένωση Δήμων Κύπρου (ΕΔΚ), ενώ ακολουθεί την ερχόμενη Δευτέρα συνάντηση με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου (ΕΚΚ).

Ισορροπημένο σύστημα ελέγχου μεταξύ τεχνοκρατών και Συμβουλίου των ΕΟΑ στο αναθεωρημένο Διάταγμα Εκχώρησης Εξουσιών για την αδειοδότηση

Σε ό,τι αφορά στο Διάταγμα Εκχώρησης Εξουσιών για την αδειοδότηση, ο κ. Ιωάννου είπε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών πως, μετά από συνάντηση και συμφωνία με τους πέντε Προέδρους των ΕΟΑ, τροποποιείται το Διάταγμα, έτσι ώστε η Πολεοδομική Αρχή να μπορεί να παραπέμπει στο Συμβούλιο των ΕΟΑ περιπτώσεις, όπου για παράδειγμα υπάρχουν αρνητικές απόψεις από τις Τοπικές Αρχές ή έντονες παραστάσεις από τους περίοικους, κοκ. Το νέο κείμενο, το οποίο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας αύριο, διασφαλίζει ένα ισορροπημένο σύστημα ελέγχου μεταξύ τεχνοκρατών και Συμβουλίου, ώστε να αποφεύγονται τυχόν καταχρήσεις από οποιαδήποτε πλευρά, εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Στους ΕΟΑ το σύνολο των εσόδων από την αδειοδότηση – Επεξεργασία σεναρίων για κάλυψη των αναγκών των Τοπικών Αρχών και διασύνδεση με αναπτυξιακά έργα

Αναφορικά με την παραχώρηση του 60% των εσόδων από την αδειοδότηση από τους ΕΟΑ στις Τοπικές Αρχές, ο κ. Υπουργός μετέφερε εκ νέου τη θέση της Κυβέρνησης ότι οι ΕΟΑ πρέπει να επωφελούνται πλήρως των εσόδων τους, ώστε να επιτυγχάνεται η οικονομική αυτονομία τους. Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως τους επόμενους μήνες τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και οι Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων Κύπρου θα προχωρήσουν σε διάλογο, ώστε να καταλήξουν σε μια λύση που προκαταρκτικά μπορεί να περιλαμβάνει την παραχώρηση ενός σταθερού ποσού για την επόμενη τριετία (2025-2027) και, ακολούθως, θα εξεταστεί ένας κοινά αποδεκτός τρόπος υπολογισμού από μηδενική βάση, έχοντας ένα καθαρό δείγμα της πορείας της αδειοδότησης. Στόχος είναι να μην επωμιστούν οι πολίτες το κόστος. Τόνισε πως το ποσό αυτό θα πρέπει απαραίτητα να διασυνδεθεί με τα έργα ανάπτυξης που θα υλοποιούν οι Τοπικές Αρχές.

Σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ»: Επιλύθηκαν αρκετά από τα τεχνικά προβλήματα, δρομολογήθηκαν διαδικασίες για άλλα

Σε σχέση με τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία του Συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Καινοτομίας και η ανάδοχος εταιρεία, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, χειρίζονται καθημερινά τα ζητήματα που αναφύονται, λέγοντας πως αρκετά εξ αυτών έχουν επιλυθεί και για άλλα έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για τη διόρθωσή τους. Σχετικής ενημέρωσης για τα συχνότερα προβλήματα που καταγράφονται από τους ίδιους τους χρήστες έτυχε ο Υφυπουργός Καινοτομίας σε μεταξύ τους συνάντηση.

Στελέχωση, εκπαίδευση προσωπικού και πράσινα σημεία

Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός μετέφερε στον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών πως στη συνάντηση με τους Προέδρους των ΕΟΑ συζητήθηκαν θέματα στελέχωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού. Παράλληλα, σε σχέση με τα πράσινα σημεία και την ανάληψη της αρμοδιότητας διαχείρισης των αποβλήτων από τους ΕΟΑ, αναφέρθηκε πως ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα μελετήσει το θέμα και θα υποβάλει εισηγήσεις.

Επικίνδυνες οικοδομές: Μεγαλύτερο αγκάθι η πρακτική εφαρμογή της νομοθεσίας – Κατατίθεται τροποποίηση για ενίσχυση των εργαλείων επιβολής

Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως με την ΕΔΚ συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της ανάληψης της αρμοδιότητας των επικίνδυνων οικοδομών. Εξέφρασε και ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών την άποψη του Υπουργείου πως η αρμοδιότητα για τις επικίνδυνες οικοδομές πρέπει να μεταφερθεί στους ΕΟΑ, ως η αρμόδια Οικοδομικής Αρχή. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου το μεγαλύτερο αγκάθι, όπως το χαρακτήρισε, για τις επικίνδυνες οικοδομές βρίσκεται στην πρακτική εφαρμογή της νομοθεσίας. Ο Υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής τροποποίησης του περί Οδών και Οικοδομών Νόμου, με στόχο να ενισχυθούν τα εργαλεία της αρμόδιας Αρχής στο κομμάτι της επιβολής. Το νομοσχέδιο βρίσκεται αυτή την περίοδο στη Νομική Υπηρεσία για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε σε πρόταση νόμου που ετοιμάστηκε από τον βουλευτή κ. Μαρίνο Μουσιούττα, ενημερώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να ενσωματωθούν στην πρόταση νόμου θέσεις του Υπουργείου που ενδεχομένως δεν έχουν περιληφθεί, έτσι ώστε να προχωρήσει γρηγορότερα η διαδικασία.

Συντήρηση δρόμων πρωταρχικής σημασίας: Συνεχίζεται ο διάλογος με το Τμήμα Δημοσίων Έργων

Σχετικά με το θέμα της συντήρησης των δρόμων πρωταρχικής σημασίας, αρμοδιότητα που μεταφέρεται στις Τοπικές Αρχές από το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο κ. Υπουργός είπε πως το ποσό που θα διατεθεί για τον σκοπό αυτό είναι τα €3 εκ. Για το θέμα, συμφωνήθηκε με την ΕΔΚ όπως γίνει εκ νέου επικοινωνία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ώστε να δοθεί ενημέρωση για την έκταση των δρόμων που συντηρείτο μέχρι τώρα με το συγκεκριμένο ποσό. Ταυτόχρονα, οι Δήμοι θα προχωρήσουν με καταγραφή των αναγκών και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους για τη συντήρηση των δρόμων εντός των ορίων τους.

Εποπτικός ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών – Διοικητικά και οικονομικά αυτόνομες οντότητες οι ΕΟΑ και οι Τοπικές Αρχές

Καταληκτικά, ο κ. Υπουργός επανέλαβε την προσήλωση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης στην επιτυχία της μεταρρύθμισης. Διαβεβαίωσε πως οι αρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και επιλαμβάνονται των όποιων προβλημάτων προκύπτουν, στο πλαίσιο άσκησης του εποπτικού ρόλου του Υπουργείου και σε στενή συνεργασία με τους ΕΟΑ και τις Τοπικές Αρχές. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε, βρίσκεται δίπλα στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στηρίζοντάς τις τόσο με τη μεταφορά προσωπικού και τεχνογνωσίας από τις Υπηρεσίες και τα Τμήματα του Υπουργείου όσο και με την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας τους, αλλά και με την επίλυση τεχνικών προβλημάτων και τις εκπαιδεύσεις του προσωπικού, βοηθώντας τους να υπερπηδήσουν τις δυσκολίες που συναντούν.

Παρόλη την καθοδήγηση και τη βοήθεια που προσφέρει το Υπουργείο, τόνισε τέλος ο κ. Ιωάννου, οι Τοπικές Αρχές και οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης είναι διοικητικά και οικονομικά αυτόνομες οντότητες. Εναπόκειται, υπογράμμισε, στους ίδιους να αυξήσουν στροφές και να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για αντιμετώπιση των οργανωτικών θεμάτων που αντιμετωπίζουν, ώστε, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών.

(ΜΚυ/ΑΦ)