13-09-2024 15:28
Συμμετοχή τoυ βουλευτή κ. Μιχάλη Γιακουμή στις εργασίες του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Νέων Βουλευτών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στο Ερεβάν
Ολοκληρώνονται σήμερα στο Ερεβάν οι εργασίες του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Νέων Βουλευτών, που συνδιοργανώνουν η Διακοινοβουλευτική Ένωση και η Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας.
Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος «Ο ρόλος της παγκόσμιας αλληλεγγύης στην προστασία της εκπαίδευσης σε ζώνες συγκρούσεων και πολέμων», ο κ. Γιακουμή επισήμανε ότι οι ένοπλες συγκρούσεις και η επιθετικότητα δεν προκαλούν μόνο ανθρωπιστικές τραγωδίες, αλλά οδηγούν και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με καταστροφικές συνέπειες στην εκπαίδευση, στο μέλλον και στην ευημερία των παιδιών.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή εκπαίδευσης σε ζώνες συγκρούσεων, ανέφερε ο κ. Γιακουμή, απαιτείται η εκπόνηση εφαρμόσιμων στρατηγικών, στις οποίες πρέπει απαραίτητα να εμπλέκονται, τόσο οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπαιδευτικοί όσο και μη-κυβερνητικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα, ο Κύπριος βουλευτής εισηγήθηκε τη δημιουργία και εφαρμογή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, τα οποία θα ανιχνεύουν τις αυξανόμενες εντάσεις, προτού αυτές εξελιχθούν σε ένοπλες συγκρούσεις και τα οποία θα διαφυλάττουν την ασφάλεια σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ο κ. Γιακουμή υπογράμμισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και αναφέρθηκε, συναφώς, στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη μεταφορά, μέσω θαλάσσιου διαδρόμου, ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Το Σχέδιο «Αμάλθεια» σημείωσε ο κ. Γιακουμή, αποτελεί παράδειγμα άρτιου συντονισμού μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό, χάρη στο οποίο επετεύχθη η παροχή της τόσο αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η Κύπρος, ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, υπογράμμισε ο κ. Γιακουμή, είναι έτοιμη να υποστηρίξει πρωτοβουλίες που προωθούν τη συνεργασία και προστατεύουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση για κάθε παιδί, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων.
Εξίσου σημαντικός προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο σχεδιασμός αποτελεσματικών πολιτικών που διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της παιδείας, ανέφερε καταληκτικά ο κ. Γιακουμή, καλώντας κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς να δώσουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση, να θέσουν σαφή πλαίσια παρακολούθησης της προόδου των ενεργειών τους και να διαθέσουν κονδύλια για έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν στον τομέα της παιδείας, ειδικότερα σε ζώνες συγκρούσεων και πολέμων.
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)