Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-09-2024 18:19

To Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρία δύο συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός σημείωσε τα ακόλουθα:

«Οι συμφωνίες που εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και πρόκειται να υπογραφούν στις 19 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Μέσω αυτών των συμφωνιών ενισχύεται η συνεργασία μας με το Υπουργείο Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών μας και την αύξηση των πιθανοτήτων εξεύρεσης συμβατών δοτών.

Η πρώτη συμφωνία αφορά στις διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα επιτρέψει την ανταλλαγή οργάνων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε περιπτώσεις ασυμβατότητας μεταξύ δότη και λήπτη, προσφέροντας μια νέα λύση σε ασθενείς που διαφορετικά θα δυσκολεύονταν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Αυτή η συνεργασία αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας τέτοιων επεμβάσεων και να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας.

Η δεύτερη συμφωνία, στον τομέα των μεταμοσχεύσεων πνευμόνων, θεσπίζει το πλαίσιο για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων σε ενήλικες Κύπριους ασθενείς στις μονάδες μεταμόσχευσης της Ελλάδας. Επίσης περιλαμβάνει τη δυνατότητα προσφοράς οργάνων που δεν αξιοποιούνται στην Κύπρο προς τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Αυτή η διευθέτηση εξασφαλίζει ότι τα διαθέσιμα όργανα θα αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Ελλάδα.

Οι συμφωνίες αυτές αποτελούν ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης και την προώθηση της συνεργασίας με άλλες χώρες στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, προς όφελος των ασθενών μας.»

(ΔΚ/ΑΦ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα