Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-09-2024 15:55

Παρουσία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής για την πολιτική και τα θέματα που αφορούν την παιδική και εφηβική προστασία. Η κα Ευαγγέλου τόνισε ότι τα πιο ευάλωτα παιδιά, που έχουν αυξημένες ανάγκες και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις, βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών του Υφυπουργείου. 

Ανάμεσα στα προγράμματα που εφαρμόζονται για τα παιδιά αυτά, η τοποθέτησή τους σε ιδρύματα αποτελεί την τελευταία επιλογή και επιδιώκεται να είναι βραχείας παραμονής. Ο κύριος στόχος παραμένει η επιστροφή τους σε οικογενειακό περιβάλλον, είτε στη βιολογική οικογένεια είτε σε ανάδοχη. 

Επεσήμανε ότι, για όσο καιρό χρειαστεί ένα παιδί να παραμείνει σε ίδρυμα, επιδιώκεται από την πρώτη στιγμή πολυθεματική αξιολόγηση για κατάρτιση του ατομικού σχεδίου φροντίδας και προστασίας του, περιλαμβάνοντας ενέργειες και από συναρμόδιες υπηρεσίες με τη δέσμευση πρωτοκόλλων και συμφωνημένων τρόπων χειρισμού. 

Αναφερόμενη στις υπηρεσίες που παρέχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), υπογράμμισε τη σημαντικότητα της συνδρομής του προγράμματος του Κέντρου Ημέρας, το οποίο σε πλήρη λειτουργία τέθηκε τον περασμένο χρόνο, τόσο ως προς τον διεπιστημονικό χειρισμό, όσο και στις εξειδικευμένες υπηρεσίες στα παιδιά. Οι υπηρεσίες του προγράμματος έχουν ήδη οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην καλύτερη κοινωνική προσαρμογή των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, στην επιστροφή και παραμονή τους σε σχολικές μονάδες και στην πλήρη ανταπόκρισή τους στη στήριξη που τους παρέχεται. 

Μετά τη θετική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας στη Λευκωσία τον περασμένο χρόνο, βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη η επέκταση του προγράμματος, εκτός από την εφηβική προστασία, και στην παιδική προστασία σε όλες τις επαρχίες. 

Σε ό,τι αφορά στα πρόσφατα γεγονότα στον Άγιο Γεώργιο στη Λάρνακα, όπως ανέφερε, η διευθέτηση που έγινε ήταν μια προσωρινή λύση ανάγκης για στέγαση, με διαχωρισμό των προγραμμάτων και των λειτουργών. 

Τόνισε ότι στην Κύπρο φιλοξενούνται πέραν των 1000 ασυνόδευτων ανηλίκων, αριθμός πολύ μεγάλος σε αναλογία με τον πληθυσμό μας, και ότι στόχος είναι η τοποθέτησή τους σε δομές με μικρό αριθμό παιδιών. 

Δήλωσε επίσης ότι ήδη λειτουργούν μικρές οικογενειοκεντρικού τύπου δομές με μικρό αριθμό ανηλίκων, και ότι εκεί και όπου υπάρχουν αυτές οι δομές δεν προκαλούνται προβλήματα. 

Σημείωσε τις αντιστάσεις που υπάρχουν στην αποδοχή αυτών των δομών και ότι ενημέρωσε την Επιτροπή για τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε επίπεδο Υφυπουργείου, ζητώντας ταυτόχρονα και τη βοήθεια της Βουλής. 

Η κα Ευαγγέλου ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου για την πρωτοβουλία της να φιλοξενηθεί στη Βουλή έκθεση ζωγραφικής των παιδιών υπό τη νομική φροντίδα του κράτους, ανάμεσα στα οποία και παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.

(ΜΘ/ΓΣ/ΝΓιαν)