16-09-2024 17:41
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου «Πολιτιστικά Δικαιώματα σε καιρούς κρίσης – Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές», στο πλαίσιο της Συνόδου MED9
Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στη Λευκωσία, το Συνέδριο με θέμα «Πολιτιστικά Δικαιώματα σε καιρούς κρίσης – Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές», το οποίο διοργανώθηκε από το Υφυπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο της Συνόδου των 9 μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED9).
Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισαν η Υφυπουργός Πολιτισμού δρ Βασιλική Κασσιανίδου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και η Επικεφαλής της Μονάδας Πολιτισμικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Catherine Magnant.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου δόθηκε διάλεξη της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ στον Τομέα των Πολιτιστικών Δικαιωμάτων δρος Αλεξάνδρας Ξανθάκη, ενώ συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και από το εξωτερικό, οι οποίοι ανέδειξαν την ανάγκη διαφύλαξης των πολιτιστικών δικαιωμάτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, και ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη της Μεσογείου για τη διασφάλιση της καλλιτεχνικής ελευθερίας στο πνεύμα της πολιτιστικής πολυμορφίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου, της ισότητας και της συμπερίληψης.
Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ανάδειξη του πολιτισμού στην πρώτη γραμμή του πολιτικού διαλόγου, όπως και η διαφύλαξη του πολιτισμού σε περιόδους κρίσης, είναι αναμφίβολα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος για όλα τα κράτη του Med9, και επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετές περίοδοι και όψεις κρίσης, ως αποτέλεσμα του επιταχυνόμενου ρυθμού των πολιτικών, οικονομικών, κλιματικών και τεχνολογικών προκλήσεων. «Σε περιόδους κρίσης, είναι ακόμη πιο σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των πολιτιστικών δικαιωμάτων και την αναγνώριση ότι τα πολιτιστικά δικαιώματα είναι συναφή σε πολλές τρέχουσες συζητήσεις, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε.
Αναφερόμενη στην επιλογή του θέματος του Συνεδρίου, σημείωσε ότι δεν είναι τυχαία, εφόσον τον περασμένο Ιούλιο συμπληρώθηκαν πέντε δεκαετίες από την εισβολή και την παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία. «Εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και υλικών αγαθών και το γεγονός ότι πάνω από το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού μέχρι σήμερα, υπάρχει σαφής παραβίαση των πολιτιστικών δικαιωμάτων των Κυπρίων: η πολιτιστική μας κληρονομιά υποφέρει από τις συνεχιζόμενες λεηλασίες, καταστροφές, κλοπές και παράνομες εξαγωγές, ενώ οι Κύπριοι δεν επιτρέπεται να ζουν στα σπίτια τους ή να χρησιμοποιούν ελεύθερα τους χώρους λατρείας τους που βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.
Το Υφυπουργείο μέσω του Τμήματος Αρχαιοτήτων προσπαθεί να παρακολουθεί τις παράνομες ανασκαφές στα κατεχόμενα εδάφη, καθώς και τη λεηλασία και διακίνηση αρχαιοτήτων και θρησκευτικών λειψάνων».
Η κα Υφυπουργός πρόσθεσε ότι το 2024 γιορτάζουμε επίσης την 20ή επέτειο της ένταξής μας στην ΕΕ. «Η Κύπρος πάντοτε ανήκε στην Ευρώπη και ήταν η γέφυρά της με τη Μέση Ανατολή», υπογραμμίζοντας ότι καθώς η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται και πάλι σε αναταραχή, η χώρα μας θα ήθελε να αναλάβει δράση, αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη διαφύλαξης των πολιτιστικών δικαιωμάτων σε περιόδους κρίσης.
Τέλος, αναφερόμενη στη Μόνιμη Αποστολή της Κύπρου στη Γενεύη, σημείωσε ότι εδώ και αρκετά χρόνια υποστηρίζει ενεργά την εντολή του ΟΗΕ για τα Πολιτιστικά Δικαιώματα και έχει ηγηθεί πρωτοβουλίας για τα πολιτιστικά δικαιώματα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, η δρ Κασσιανίδου αναφέρθηκε στην Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε και είχε ετοιμαστεί από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην 31η σύνοδο του ΣΑΔ τον Μάρτιο του 2016, η οποία εστιάζει στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα πολιτιστικά δικαιώματα και που συγχρηματοδοτήθηκε από έναν άνευ προηγουμένου αριθμό 146 κρατών μελών και παρατηρητών. «Το Υφυπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει δράση και θα κάνει περισσότερα στο πλαίσιο αυτό της εντολής του Οργανισμού για την διαφύλαξη των πολιτιστικών δικαιωμάτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς», κατέληξε.
Για το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κας Υφυπουργού στα αγγλικά πατήστε εδώ.
(ΕΚ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα