Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-09-2024 18:30

Χαιρετισμός του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη στην τελετή βράβευσης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην αποψινή τελετή απονομής του Βραβείου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το οποίο συντονίζει σε εθνικό επίπεδο την εκστρατεία, έχει καθιερώσει από το 2019 την απονομή του συγκεκριμένου βραβείου με στόχο την ενθάρρυνση και την υποστήριξη των Δήμων της Κύπρου για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω εκστρατεία.

H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας αποτελεί την εμβληματική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 16 με 22 Σεπτεμβρίου. Μέσω της εκστρατείας δίνεται η ευκαιρία παρουσίασης των εναλλακτικών λύσεων βιώσιμης κινητικότητας στους κατοίκους των αστικών περιοχών που συμμετέχουν. Απώτερος στόχος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς, ώστε να σημειωθεί πρόοδος προς τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης στρατηγικής για τις μεταφορές στην Ευρώπη.

Κάθε χρόνο η εκστρατεία εστιάζει σε μια διαφορετική θεματική, την οποία οι Δήμοι που συμμετέχουν στην εκστρατεία θα πρέπει να λάβουν υπόψη κατά τον σχεδιασμό των δράσεών τους. Το θέμα της εκστρατείας για το 2023 ήταν «Εξοικονόμησε ενέργεια» και είχε στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με τις καθημερινές επιλογές που κάνουν για τις μετακινήσεις τους και πώς μέσα από αυτές μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Ο Δήμος Λευκωσίας ξεχώρισε με τη συμμετοχή του το 2023 όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό, καθώς συμμετείχε στην εκστρατεία με ένα δομημένο πρόγραμμα δράσεων, που είχε στόχο να δημιουργήσει έναν κύκλο δραστηριοποίησης των πολιτών σε δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις υποδομές και τις μόνιμες δράσεις που υλοποίησε τα τελευταία χρόνια.

Ως εκ τούτου, το τοπικό Βραβείο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2023, το οποίο αντιστοιχεί και σε χρηματικό έπαθλο αξίας €2.000, απονέμεται στον Δήμο Λευκωσίας. Ο Δήμος Λευκωσίας ήταν ο μόνος Δήμος της Κύπρου που διεκδίκησε μια θέση και στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό βραβείο, όπου και κατέλαβε την τιμητική για την Κύπρο 5η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2023 συμμετείχαν συνολικά 3.351 πόλεις και Δήμοι από 45 διαφορετικές χώρες, ενώ μόνο 65 διεκδίκησαν το βραβείο –ανάμεσά τους και ο Δήμος Λευκωσίας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι ο θεσμός των τοπικών βραβείων συνεχίζεται και για το 2024. Αντίστοιχα, ο Δήμος που θα διοργανώσει τις περισσότερες και πιο επιτυχημένες δράσεις σύμφωνα με το φετινό θέμα της εκστρατείας με τίτλο «Δημόσιος χώρος ισομοιρασμένος σε όλους» διεκδικεί το Βραβείο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας για το 2024.

Το φετινό θέμα της εκστρατείας μάς καλεί να προβληματιστούμε για τις υφιστάμενες χρήσεις του δημόσιου χώρου στις πόλεις μας. Στην Κύπρο, το αστικό περιβάλλον μας έχει διαχρονικά διαμορφωθεί, έτσι ώστε να αφήνει χώρο κυρίως στα αυτοκίνητα. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια συλλογική εξάρτηση από τα μηχανοκίνητα οχήματα. Η αναδιανομή του δημόσιου χώρου για δημιουργία υποδομών προς όφελος των ευάλωτων χρηστών, κυρίως των πεζών και των ποδηλατιστών, αλλά και για την παροχή προτεραιότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και της μείωσης των μετακινήσεών μας με ιδιωτικό όχημα.

Η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας συγκαταλέγεται στις στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην αναβάθμιση των δημόσιων επιβατικών μεταφορών, τόσο μέσα από τις νέες συμβάσεις παραχώρησης που προνοούν μια σειρά από όρους για αναβάθμιση της ποιότητας της προσφερόμενης υπηρεσίας, αλλά και με τη δημιουργία υποδομών, όπως λεωφορειολωρίδες, τερματικούς σταθμούς λεωφορείων, νέες στάσεις λεωφορείων, καθώς και σταθμών μετεπιβίβασης (Park & Ride). Άλλωστε, η αναβάθμιση αυτή αποτελεί μέρος των ευρύτερων σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας που στοχεύουν να καταστήσουν τις δημόσιες μεταφορές ελκυστική επιλογή για τους πολίτες και να επιταχυνθεί η μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα και την πράσινη ανάπτυξη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Λευκωσίας, το προσωπικό του Δήμου, τους εθελοντές, καθώς και όλους όσοι συμμετέχουν κάθε χρόνο στην εκστρατεία, συμβάλλοντας στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και στην επίτευξη του κοινού μας στόχου για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας.

Σας ευχαριστώ. 

(ΣαΠ/ΓΣ/ΝΓιαν)