Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-09-2024 20:18

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση με την ευκαιρία της 75ης επετείου της Ανακήρυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Παρά τη γεωγραφική τους απόσταση η Κύπρος και η Κίνα διατηρούν σταθερές σχέσεις που έχουν δοκιμαστεί στον χρόνο, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας τη στάση αρχών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Κυπριακό.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Πρεσβείας της Κίνας στη Λευκωσία με την ευκαιρία της 75ης επετείου της ανακήρυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η διμερής συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Κίνας έχει γνωρίσει μια ισχυρή δυναμική τα τελευταία χρόνια μέσα από υψηλού επιπέδου ανταλλαγές επισκέψεων και, την προώθηση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στόχος του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι «αυτή η σχέση να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσα από επενδύσεις σε τομείς που προωθούν τις επαφές ανάμεσα στους δύο λαούς, όπως η εκπαίδευση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός και τα θέματα νεολαίας».

Πρόσθεσε ότι σε πολυμερές επίπεδο η συνεργασία των δύο χωρών συνεχίζει να ενισχύεται τόσο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) όσο και άλλων Οργανισμών, επισημαίνοντας την προσήλωση της Κύπρου και της Κίνας σε βασικές αρχές, όπως είναι ο σεβασμός στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των κρατών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η επανένωση της Κύπρου και του λαού της, διασφαλίζοντας την ίδια ώρα ότι η Κύπρος παραμένει δύναμη σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή, αποτελεί την κύρια του προτεραιότητα από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο τερματισμός της διαίρεσης και η επανένωση της νήσου θα είναι επωφελής όχι μόνο για την ασφάλεια και την πρόοδο της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξέφρασε, εξάλλου, ειλικρινή εκτίμηση για τη διαχρονική στάση αρχών και τη στήριξη της Κίνας στο Κυπριακό, επισημαίνοντας πως η προσήλωση της Κίνας στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε ακλόνητη, όπως αποδεικνύεται από τη σαφή και πολύτιμη στήριξή της μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.  

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει ένας σταθερός υποστηρικτής της πολιτικής της Μιας Κίνας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αποτελεί έναν ισχυρό υποστηρικτή της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας.

Για το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου στα Αγγλικά πατήστε εδώ.

(ΡΜ/ΑΦ/ΜΣ)