Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-09-2024 12:13

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην έναρξη του προγράμματος «Start to Talk»

18 Σεπτεμβρίου 2024, 9.00 π.μ.,
Αίθουσα Εκδηλώσεων ΠΟΕΔ

Aγαπητέ Πρόεδρε του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού,

Αγαπητή Αντιπρόεδρε και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ,

Αξιότιμη Αναπληρώτρια Πρόεδρε της ΕΔΕΚ και Πρόεδρε των Special Olympics,

Αξιότιμη Πρόεδρε της «Φωνής» και πρώην Πρόεδρε του ΚΟΑ,

Αξιότιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας,

Αγαπητοί εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό,

Αγαπημένη μας τρις χρυσή Παραολυμπιονίκη Καρολίνα Πελενδρίτου,

Κυρίες και κύριοι,

Δανείζομαι τα λόγια της Σάρα Αμπιτμπόλ, Γαλλίδας πρώην πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ, τα λόγια της οποίας συγκλόνισαν την πανευρωπαϊκή αθλητική - και όχι μόνο - κοινότητα πριν από 4 χρόνια. Τότε που η ίδια κατήγγειλε τα όσα βίωνε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Κοιμόμουν με τα λούτρινα ζωάκια μου και με ξυπνούσε με το φακό του. Ήταν ένας εφιάλτης», περιέγραφε σε συνεντεύξεις της, μιλώντας για τον προπονητή της, Γκιγ Μπεγιέ, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα, παραδέχθηκε δημοσίως ότι κακοποιούσε σεξουαλικά την αθλήτριά του. Είναι μόνο μία από αναρίθμητες περιπτώσεις που βγήκαν στην επιφάνεια. Που συντάραξαν. Που έδωσαν ώθηση στη δημοσιοποίηση και άλλων παρόμοιων υποθέσεων, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αθλήτρια ξεδίπλωσε την τραυματική εμπειρία που έζησε από την ηλικία των 15 ετών μέχρι και τα 17 της χρόνια στο προσωπικό αφήγημα που κυκλοφόρησε το 2020 με τίτλο «Μια πολύ Μεγάλη Σιωπή». Ένα βιβλίο που λίγο αργότερα οπτικοποιήθηκε σε αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ.   

Και αυτήν ακριβώς τη σιωπή είμαστε εδώ για να σπάσουμε. Να αποδείξουμε έμπρακτα ότι κανείς δεν είναι μόνος και καμία δεν είναι μόνη.

Να παρουσιάσουμε σχέδιο και στρατηγική, μετουσιώνοντας τα λόγια και το όραμα, σε πράξεις.   

Είναι προνόμιο να βρίσκομαι ενώπιον σας, καθώς εγκαινιάζουμε το πρόγραμμα «Start to Talk» στην Κύπρο, μια καίρια πρωτοβουλία που ευθυγραμμίζει τη χώρα μας με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της βίας και της κακοποίησης κατά των παιδιών στον αθλητισμό. Η εκστρατεία αυτή, η οποία συντονίζεται από τη Μερική Διευρυμένη Συμφωνία Αθλητισμού (EPAS) του Συμβουλίου της Ευρώπης και υλοποιείται εδώ στην Κύπρο από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη συλλογική μας ευθύνη για την προστασία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας, των παιδιών μας, κατά τη διάρκεια της πιο υγιούς και θεραπευτικής τους ενασχόλησης: τον αθλητισμό.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη ενός κρίσιμου διαλόγου μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων μερών: της πολιτείας, των αθλητικών αρχών, των οργανισμών παιδικής προστασίας, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των εμπειρογνωμόνων για την υποστήριξη των θυμάτων, ώστε να δημιουργήσουμε τα θεμέλια για μια διαρκή συνεργασία. Η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά μόνο την θεωρητική και αόριστη ευαισθητοποίηση, αλλά και την παροχή πρακτικών εργαλείων και ξεκάθαρης καθοδήγησης που θα βοηθήσουν τους αθλητικούς οργανισμούς να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη βία και την κακοποίηση. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τα άτομα σε κάθε επίπεδο του αθλητισμού -από τους προπονητές έως τους διοικητικούς υπαλλήλους και φυσικά τα παιδιά- ώστε να αναγνωρίζουν, να αναφέρουν και να προλαμβάνουν την κακοποίηση σε όλες τις μορφές της. Ας μην ξεχνάμε ότι μας ενώνει μια μοναδική και επείγουσα αποστολή: να διασφαλίσουμε ότι ο αθλητισμός θα παραμείνει ένα ασφαλές και ενδυναμωτικό περιβάλλον για όλα τα παιδιά.

Ξεκινάμε αυτό το ταξίδι, καθοδηγούμενοι από τη δέσμευση της Κύπρου στις αρχές που κατοχυρώνονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αθλητισμού, και συγκεκριμένα στα άρθρα 6 και 8, που θέτουν σαφή ευθύνη στα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ένα ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς αθλητικό περιβάλλον με μηδενική ανοχή στη βία, τις διακρίσεις και την κακοποίηση. Προς την ίδια κατεύθυνση, η Σύμβαση του Λανζαρότε, την οποία η Κύπρος έχει επίσης υπογράψει, υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές χώρες να ποινικοποιήσουν όλες τις μορφές σεξουαλικών αδικημάτων κατά των παιδιών. Ζητά επίσης προληπτικά μέτρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική βία, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης και σε όλα τα περιβάλλοντα -συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού.

Στην Κύπρο, έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του νομικού μας πλαισίου για την προστασία των παιδιών από τέτοια εγκλήματα. Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος, ο οποίος θεσπίστηκε για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, αποτελεί βασικό πυλώνα του εθνικού μας νομικού πλαισίου με αυστηρές ποινές για όσους κρίνονται ένοχοι τέτοιων εγκλημάτων και διασφαλίζει ότι υπάρχουν μηχανισμοί για την πρόληψη της κακοποίησης από την πρώτη στιγμή. Με τη συνεργασία της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, καθώς και όλων των ενδιαφερόμενων οργανώσεων και φορέων, γίνεται ένας συνεχής και αδιάκοπος αγώνας προστασίας των παιδιών από κάθε κίνδυνο. Ένας αγώνας που σήμερα ενισχύεται περισσότερο την πρωτοβουλία του ΚΟΑ και του προέδρου του, του αγαπητού κ. Γιάννη Ιωάννου, τον οποίο και συγχαίρω, με την ένταξή μας στο πρόγραμμα «Start to Talk».

Φίλες και Φίλοι,

Καθώς εγκαινιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμό είναι βαθιά ενσωματωμένες στο ευρύτερο νομικό και πολιτικό πλαίσιο της Κύπρου. Αυτό περιλαμβάνει την επιβολή αυστηρών διαδικασιών ελέγχου για τα άτομα που εργάζονται με παιδιά στον αθλητισμό, την καθιέρωση σαφών μηχανισμών αναφοράς της κακοποίησης και τη διασφάλιση ότι τα θύματα της κακοποίησης λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται, για να ανακάμψουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Ας μην ξεχνάμε το κίνημα Me too, που έδωσε το έναυσμα να έρθουν στο φως περιπτώσεις που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο σκοτάδι. Περιπτώσεις που βοήθησαν να ανοίξει ένα τεράστιο απόστημα και να αντιμετωπιστεί. Περιπτώσεις που κινητοποίησαν αρμόδιους φορείς, αθλητές και αθλήτριες, πολίτες.

Αγαπητές και αγαπητοί,

η σημερινή παρουσίαση είναι ένα κάλεσμα σε δράση για όλους μας. Είμαστε ενωμένοι στην κοινή μας ευθύνη να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη βία, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση στον αθλητισμό. Η επιτυχία του προγράμματος «Start to Talk» θα εξαρτηθεί από τη διαρκή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων - αθλητικών οργανώσεων, φορέων προστασίας των παιδιών, ΜΚΟ και της ευρύτερης κοινότητας. Και σας διαβεβαιώνω ότι τόσο ώς Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και προσωπικά, θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου η κοινωνία μας να απολαύσει τους καρπούς αυτής της επιτυχίας. 

Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, γνωρίζοντας ότι δημιουργούμε ένα αθλητικό περιβάλλον όπου κάθε παιδί θα μπορεί να ευδοκιμήσει, να διασκεδάσει και να αναπτυχθεί χωρίς φόβο και κίνδυνο.

Κανένα παιδί μόνο,  κανένας αθλητής μόνος, καμία αθλήτρια μόνη. Κι εμείς δίπλα τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα