Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-09-2024 19:35

Ο Πρόεδρος και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχαν συνάντηση με αντιπροσωπία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Αρμενίας-Κύπρου στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας (ΔΕΣ) Κύπρου-Αρμενίας κ. Χάρης Γεωργιάδης και τα Μέλη της Επιτροπής, κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, Γιώργος Λουκαΐδης, Μαρίνα Νικολάου, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Χρύσης Παντελίδης, Χρίστος Χρίστου και η βουλεύτρια κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπία της ΔΕΣ Αρμενίας-Κύπρου στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση. Της αντιπροσωπίας ηγείται ο Πρόεδρός της κ. Hayk Konjoryan και σε αυτήν συμμετέχουν τα Μέλη κ.κ. Sargis Khandanyan, Trdat Sargsyan, Mikayel Tumasyan και Arusyak Julhakyan. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης, καλωσορίζοντας την αρμενική αντιπροσωπία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εντατικοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δυο Κοινοβουλίων, η οποία, όπως επισήμανε, επιβεβαιώνεται με τις συχνότερες επαφές και ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ των αντίστοιχων ΔΕΣ, καθώς και με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της κυπριακών και αρμενικών αντιπροσωπιών σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς και την αλληλοϋποστήριξη στα εθνικά θέματα.

Οι δύο Προέδροι επαναβεβαίωσαν τις εξαίρετες σχέσεις Κύπρου-Αρμενίας σε όλα τα επίπεδα, υπογραμμίζοντας ότι αυτές εδράζονται σε ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς και στις κοινές αρχές και αξίες της προάσπισης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Οι κ.κ. Γεωργιάδης και Konjoryan σημείωσαν, συναφώς, τον καθοριστικό ρόλο της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο και ιδιαίτερα της δράσης και προσωπικότητας του κ. Μαχτεσιάν στη συνεχή ενδυνάμωση των αδελφικών δεσμών μεταξύ των λαών της Κύπρου και της Αρμενίας. Χαιρέτισαν δε την απόφαση των δύο χωρών για άμεση λειτουργία αντίστοιχων διπλωματικών αποστολών σε Λευκωσία και Ερεβάν.

Από πλευράς των Κύπριων βουλευτών, υπογραμμίστηκε η πλήρης στήριξη της Κύπρου προς την Αρμενία σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Ενημέρωσαν, παράλληλα, την αρμενική αντιπροσωπία για τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι το παρατεινόμενο αδιέξοδο οφείλεται στην αδιαλλαξία και τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς περί λύσης «δύο κρατών», οι οποίες εκφεύγουν του διαπραγματευτικού πλαισίου του ΟΗΕ. Τόνισαν δε τη βούληση της πλευράς μας για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα προς επίτευξη λύσης σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση της αρμενικής αντιπροσωπίας όσον αφορά στις επιπτώσεις για την Κύπρο από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ανέφεραν εν μέσω της πολύ επικίνδυνης αυτής κατάστασης, η Κύπρος παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανθρωπιστική πτυχή της κρίσης.

Ο κ. Konjoryan, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για τη σταθερή στήριξη της Κύπρου στην εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, καθώς και για τη συμπαράσταση του κυπριακού λαού στην τραγωδία εις βάρος των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο κ. Konjoryan ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής για την παρούσα φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση της Αρμενίας επιδεικνύει καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις, παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της επίτευξης συνολικής διευθέτησης το συντομότερο και αναμένει από το Αζερμπαϊτζάν να επιδείξει την ανάλογη βούληση.

Οι Αρμένιοι βουλευτές εξέφρασαν επίσης ευχαριστίες για τη στήριξη που παρέχει η Κύπρος σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αρμενίας, τονίζοντας ότι η ενίσχυση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με απώτερο στόχο την πλήρη ένταξη, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης της Αρμενίας.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)