25-09-2024 20:03
Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στο 13ο Χορωδιακό Φεστιβάλ «Μέρα Μνήμης Αμμοχώστου», στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμειας
Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι απόψε εδώ, στο 13ο Παγκύπριο Χορωδιακό Φεστιβάλ Aνάμνησης της πόλης της Αμμοχώστου, το οποίο φέτος σηματοδοτεί τα 30 χρόνια από την ίδρυση του μουσικού σχήματος «Ευαγόρας» Αμμοχώστου, αλλά και τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.
Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ενθαρρύνει και στηρίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οι οποίες από τη μία λειτουργούν ως θεματοφύλακες των παραδόσεων μας και ως δεσμοί με την κατεχόμενη γη μας, ενώ ταυτόχρονα εξυψώνουν και αναβαθμίζουν τον πολιτισμό και την καλλιέργεια της μουσικής παιδείας στις νεότερες γενιές.
Γι’ αυτό και με μεγάλη χαρά έθεσα υπό την αιγίδα μου το φετινό φεστιβάλ, στο οποίο έξι συνολικά χορωδίες ενώνονται, για να μας ταξιδέψουν απόψε στη πόλη του Ευαγόρα και να μας υπενθυμίσουν ότι ο αγώνας για διεκδίκηση των κατεχομένων εδαφών μας και της προστασίας της ανεκτίμητης πολιτιστικής μας κληρονομιάς συνεχίζεται.
Το μουσικό σχήμα «Ευαγόρας» Αμμοχώστου, μέσω των δράσεων του, κρατά το μήνυμα της επιστροφής ζωντανό, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διατήρηση ανεξίτηλης της ιστορικής, εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας. Η συμμετοχή της χορωδίας του Σωματείου σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, βγάζει τον πολιτισμό μας πέρα από τα στενά γεωγραφικά σύνορά του νησιού μας, και συνδράμει στη πολιτιστική διπλωματία, κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Βοηθά επίσης στην ενδυνάμωση και στήριξη των δεσμών μας με τους απόδημους Κύπριους και την ομογένεια.
Οι θύμησες της πόλης της Αμμοχώστου, όπως και όλων των κατεχόμενων εδαφών μας, αποτελεί για τον καθένα μας μια ανοικτή πληγή. Χρέος μας δεν είναι άλλο από το να μη σταματήσουμε να παλεύουμε για την αποκατάσταση του δικαίου, της ειρήνης και της τάξης στο νησί μας. Είναι μια συνεχής υπόμνηση της ανάγκης για αναζήτηση μιας λύσης στο Κυπριακό που να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και να διασφαλίζει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε νόμιμου κατοίκου της χώρας.
Συναισθανόμενοι τους κινδύνους που εγκυμονεί το status quo, επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η αναζήτηση μόνιμης λύσης, που θα εξασφαλίζει ένα κράτος χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, και που θα προσφέρει συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας σε όλους τους κατοίκους της.
Προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνονται οι προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος, παρά την αρνητική στάση της άλλης πλευράς, επανέλαβε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητά μας ανά πάσα στιγμή για επανέναρξη των συνομιλιών, και στήριξη της οποιασδήποτε πρωτοβουλίας, αξιοποιώντας και το διαπραγματευτικό κεκτημένο.
Οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αναζήτηση λύσης, μέσα από ρεαλιστική αντιμετώπιση των δεδομένων και αξιοποίηση κάθε πολιτικής και διπλωματικής συνέργειας που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της τουρκικής στάσης.
Ευελπιστούμε πως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας αμοιβαίου οφέλους, χωρίς προκλήσεις, εντάσεις και τετελεσμένα επί του εδάφους.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη ξεχωριστή βραδιά, σε αυτή την ημέρα μνήμης για την Αμμόχωστο, για τον τόπο που δοκιμάστηκε και συνεχίζει να υπομένει τις συνέπειες της εισβολής. Οι συντελεστές της τιμούν τον πολιτισμό και τις ρίζες μας και διατηρούν άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής και για αυτό τους ευχαριστούμε.
(EK/ΝΓιαν/ΑΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα