Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-09-2024 13:45

Δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας της Βουλής

Τα θέματα της δημιουργίας και λειτουργίας Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, καθώς και της αυτονομίας της υπηρεσίας και της ανάγκης στελέχωσης των ασθενοφόρων με εξειδικευμένο προσωπικό συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού.

«Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, υπάγεται στον ΟΚΥπΥ. Ενημερώσαμε τη Βουλή για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με την τελειοποίηση του νομοσχεδίου για τα ασθενοφόρα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας σε δήλωση του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας.

Ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια θα υποβληθεί στη Βουλή εντός του έτους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι τελευταίες αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες».

Αναφερόμενος στις βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου, ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε: «Το νομοσχέδιο θα καλύπτει τόσο την επάνδρωση των ασθενοφόρων με εξειδικευμένο προσωπικό όσο και τις κατηγορίες των ασθενοφόρων και το τι μπορεί να παρέχει η κάθε κατηγορία στο πλαίσιο της αδειοδότησής της.»

Ο κ. Δαμιανός ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε και η διαφορά ανάμεσα στα επείγοντα περιστατικά και τις διακομιδές, οι οποίες, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, θα μπορούν να διενεργούνται και από ιδιωτικά ασθενοφόρα. «Με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, «θα αποσυμφορηθεί η ίδια η υπηρεσία επειγόντων περιστατικών, διευκολύνοντας την αποτελεσματικότερη λειτουργία της».

Τέλος, ο κ. Δαμιανός διευκρίνισε τη σημασία του διαχωρισμού των επειγόντων περιστατικών από τις προγραμματισμένες μετακινήσεις ασθενών. «Όταν καλείς στο 112 για άμεση ανάγκη ασθενοφόρου είναι διαφορετικό από τις προγραμματισμένες διακομιδές. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που πρέπει να μεταφερθεί από ένα νοσηλευτήριο σε άλλο ή σε Κέντρο Αποκατάστασης. Αυτή είναι μια προγραμματισμένη διακομιδή», σημείωσε.

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορεί και o ιδιωτικός τομέας να αναλάβει αυτές τις μετακινήσεις, με κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό και ασθενοφόρα», κατέληξε ο κ. Δαμιανός.

(ΔΚ/MΣ)