Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-09-2024 15:51

Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Χορού της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης – Majestic

Στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Χορού της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης- Majestic, που υλοποιείται κατά την περίοδο Μαΐου-Οκτώβριου 2024, σε συνεργασία του Υφυπουργείου Πολιτισμού -Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού με τη Στέγη Χορού Λευκωσίας, είχαν επιλεγεί να συμμετάσχουν οι Ελισάβετ Παναγιώτου και η ομάδα Μπελίντα Παπαβασιλείου/Fisherwomxn.

Οι προτάσεις είχαν επιλεγεί από τριμελή επιτροπή (Έλενα Παναγιώτου, Έλενα Αντωνίου, Μαρία Καμπέρη), ανάμεσα σε συνολικά 10 προτάσεις συμμετοχής, που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο της σχετικής ανοικτής πρόσκλησης.

Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο τις συνέργειες τεχνών, στο πλαίσιο λειτουργίας της Κρατικής Πινακοθήκης, την ανάδειξη της πολυτροπικότητας των έργων της μόνιμης έκθεσης καθώς και των εναλλακτικών τους αφηγήσεων, την προσέλκυση διαφορετικών ομάδων κοινού και την προβολή του έργου των σύγχρονων Κυπρίων καλλιτεχνών.

Ανά περίοδο φιλοξενίας του Προγράμματος θα πραγματοποιηθούν τρεις δημόσιες δράσεις: ένα σεμινάριο/συμμετοχικό εργαστήριο, μια συζήτηση/διάλεξη και μια παράσταση (σε εξέλιξη).

Οι δράσεις του περιόδου φιλοξενίας της Ελισάβετ Παναγιώτου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τον περασμένο Ιούλιο.

Κατά τη δεύτερη περίοδο φιλοξενίας του Προγράμματος και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης  έρευνας της ομάδας Μπελίντα Παπαβασιλείου/Fisherwomxn, παρουσιάζονται οι εξής δημόσιες δράσεις:

 1.    Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, 12:00-16:00

Ροή #4 - Museum of the falling daughter

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλοξενίας της Κρατικής Πινακοθήκης, οι Fisherwomxn φιλοξενούν την τελευταία εκδοχή των ροών, μιας σειράς συνάξεων για τη συλλογική μελέτη της φεμινιστικής και αντιαποικιακής βιβλιογραφίας: «Η ροή #4 επιδιώκει να αντικρούσει τις εθνικές τζαι πατριαρχικές αφηγήσεις της Πινακοθήκης μέσα από τον επαναπροσδιορισμό του ως έναν οικιακό χώρο. Τι κρύφκεται στες αποθήκες τζαι πίσω που τες κλειστές πόρτες; Τι εν να εγίνετουν αν εφανταζούμασταν τα αρχεία της Πινακοθήκης ως οικογενειακά άλμπουμ; Τι κατοικεί μες τη Πινακοθήκη; Σας προσκαλούμε να ακούσετε τους ψιθύρους πίσω που τους πίνακες τζαι τες κλειστές πόρτες, να ψάξετε στα αρχεία της Πινακοθήκης τζαι να κατασκευάσετε μαζί μας εναλλακτικές αφηγήσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα εργαστήρι που συνδυάζει κίνηση τζαι γραφή με την καθοδήγηση των Σέτα Αστραίου-Καρύδη, Μπελίντα Παπαβασιλείου τζαι Μύριαμ Γκατ, μαζί με αναγνώσεις επιμελημένες που την ιστορικό τέχνης Ιουλίτα Τουμαζή. Εν να μοιραστούμε ένα γεύμα, αν θέλετε φέρετε τζ’ εσείς κάτι να μοιραστείτε.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι εν ανοιχτή, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση/γραφή. Οι θέσεις συμμετοχής εν περιορισμένες. Προτείνουμε να φορέσετε άνετα ρούχα τζαι παπούτσια.»

Μέντορας: Εβίτα Ιωάννου

Περιορισμένος αριθμός ατόμων (12). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κρατήσεις απαραίτητες, μέσω του συνδέσμου: https://forms.gle/DJHR6ni4FT3DrYT78

Πληροφορίες: τηλ. 99883150 

2.    Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, 20:00     

Museum of the falling daughter 

«Το Museum of the Falling Daughter προτείνει μια φεμινιστική ανάγνωση της Κρατικής Πινακοθήκης μέσα που τον συνδυασμό χορογραφίας τζαι γραπτού λόγου. Η παράσταση επαναπροσδιορίζει την Πινακοθήκη ως έναν οικιακό χώρο τζαι διερευνά τις αναπαραστάσεις των μητέρων, των κορών τζαι των πατέρων στις εθνικές τζαι πατριαρχικές φαντασιώσεις. Επιδιώκει να αντικρούσει τους οικογενειακούς δεσμούς τζαι το πώς αντανακλούνται στες εθνικές τζαι πατριαρχικές δομές. Τι κατοικεί στην Πινακοθήκη; Αν η Πινακοθήκη ήταν σπίτι πκoιοι εν να’ ταν οι ήχοι του τζαι πκοια τα οικογενειακά του άλμπουμ; Που τον τελευταίο όροφο ως το ισόγειο, μια νέα μουσειακή αφήγηση ξαναγράφεται πάνω στην παρούσα τζαι ψιθυρίζεται πίσω που πίνακες τζαι κλειστές πόρτες.»

Διάρκεια παράστασης: περίπου 60 λεπτά

Μέντορας: Εβίτα Ιωάννου

Είσοδος ελεύθερη.

Κρατήσεις απαραίτητες, μέσω του συνδέσμου: https://forms.gle/rcbW4ma5WHqhj7uE6

Πληροφορίες: τηλ. 99883150 

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – Majestic:

Λεωφ. Στασίνου & Κρήτης 1, 1060 Λευκωσία

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-16:45, Σάββατο 10:00-12:45

Επικοινωνία: +357 22458228

stategallery@culture.gov.cy   

Facebook: Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης- Majestic

Instagram: majesticstategallery   

(ΕΚ/ΜΣ)