Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-09-2024 19:06

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στην 11η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε εδώ και χαιρετίζω την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών. Μια ενεργή και δυναμική οργάνωση που προωθεί τα αιτήματα και εργάζεται για τα συμφέροντα των Κύπριων σιτηροπαραγωγών. 

Είναι γι’ αυτό που θα ήθελα καταρχήν να σας συγχαρώ θερμά, γιατί η Οργάνωσή σας αποτελεί πρότυπο επιτυχημένης λειτουργίας οργανωμένου συνόλου παραγωγών που στόχο έχει την προάσπιση των συμφερόντων του συνόλου των αγροτών και την ενίσχυση της παραγωγής του τόπου μας. 

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχουμε μία ειλικρινή και γόνιμη συνεργασία με την Οργάνωσή σας, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα, στο πλαίσιο βέβαια πάντοτε των δυνατοτήτων μας. Κοινός μας στόχος είναι η βελτίωση του βιοτικού επίπεδου των Κυπρίων αγροτών. 

Είναι γνωστό πως η παραγωγή σιτηρών συνεισφέρει σημαντικά στην αγροτική οικονομία. Ωστόσο, εξαρτάται, περισσότερο από κάθε άλλη καλλιέργεια, από τις καιρικές συνθήκες. Η ανομβρία που πλήττει την Κύπρο είναι γεγονός πως επηρέασε την καλλιέργεια των σιτηρών ιδιαίτερα την προηγουμένη χρονιά.    

Το Υπουργείο μας, ακριβώς για να στηρίξει τον τομέα, μέσω του συστήματος διαχείρισης κινδύνων που υλοποιείται κάτω από το Ταμείο Προστασίας και Ασφάλισης Γεωργικής Παραγωγής, κατέβαλε περί τα €10 εκατομμύρια για αποζημιώσεις στα σιτηρά για τις ζημιές των τεσσάρων τελευταίων ετών. Το 2024 καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές από ανομβρία σε περιοχές των Επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου με τις ενισχύσεις που αναμένεται να χορηγηθούν να είναι σημαντικές. 

Παράλληλα, και ακριβώς για να στηρίξουμε τους τομείς παραγωγής, έχουμε από φέτος  απλοποιήσει τη διαδικασία υποβολής Δήλωσης Ζημιάς, όπως ήταν και το αίτημα των παραγωγών. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε με την τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού που υιοθετείται από φέτος, ώστε να επιταχύνουμε την καταβολή των ενισχύσεων.  

Το Υπουργείο, επιπλέον, έχει προσφέρει μέσω ειδικού σχεδίου χορήγηση  ύψους €574.358 για χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που αντιμετώπιζαν ειδικά προβλήματα με 100% ενωσιακή ενίσχυση. Επιπλέον, βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η παραχώρηση Έκτακτης οικονομικής βοήθειας για στήριξη του Κλάδου της σιτοκαλλιέργειας και παραγωγής κτηνοτροφικών φυτών, τα οποία καταβλήθηκαν από τον ΚΟΑΠ περίπου €2 εκατ. 

Φίλοι και φίλες, 

H κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είναι γι’ αυτό που το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας ακριβώς υπόψη τα νέα αυτά δεδομένα, εργάζεται πολύπλευρα  για αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα στη βάση και των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης για βιώσιμη ανάπτυξη, καινοτομία και τη χρήση τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα.

Πρόσφατα, έχουμε επιτύχει την υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των αγροτών για τη δημιουργία Μητρώου Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο αναμένω πως θα αποτελέσει από το έτος 2025 το κύριο εργαλείο χάραξης αγροτικής πολιτικής. Με τη χρήση του Μητρώου στοχεύουμε σε διοχέτευση σημαντικών κονδυλίων που αποσκοπούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας, εξασφαλίζοντας αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση των χρηματοδοτικών ευκαιριών για στήριξη της αγροτικής μας οικονομίας. 

Οι βασικές πολιτικές του Υπουργείου θα συνδέονται με το Μητρώο Αγροτών, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα  εθνικά σχέδια ενισχύσεων και οικονομικής στήριξης, η διαχείριση του νερού άρδευσης, καθώς και η κοινωνική και οικονομική ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου. Επιπλέον, το Μητρώο Αγροτών έχει υιοθετηθεί ως κριτήριο για πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών για συγκεκριμένα σχέδια, όπως π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες σε γεωργική γη, παραχώρηση χαλίτικων και τουρκοκυπριακού κλήρου. Αναμένεται επίσης να το υιοθετήσουν και άλλα Υπουργεία, Ανεξάρτητες Υπηρεσίες και Ημικρατικοί Οργανισμοί, διευρύνοντας τη χρήση του σε σημαντικές πολιτικές. 

Κύριες και κύριοι, 

Το όραμά μας είναι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, ώστε να αποτελέσει ξανά παράγοντα επανασύστασης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της υπαίθρου, με παράλληλη διατήρηση του περιβάλλοντος. Με στοχευμένο προγραμματισμό και μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και την παροχή εθνικής ενίσχυσης στους αγρότες μας, εκεί και όπου χρειάζεται, καθώς και την τοποθέτηση της γεωργίας σε σωστή επιστημονική και επαγγελματική βάση, έχουμε ως στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα και αύξηση της συνεισφοράς του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.  

Μία από τις κύριες στοχεύσεις των πολιτικών μας, ως Κυβέρνηση, είναι να μην περιοριστούμε σε βραχυπρόθεσμες επιδοματικές λύσεις, αλλά να δημιουργήσουμε μια μακροπρόθεσμη θωράκιση της γεωργίας απέναντι σε προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα του τομέα, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και αειφορία του για το μέλλον, ένα μέλλον που θα βασίζεται στην καινοτομία, τις βιώσιμες πρακτικές. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται και το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, με συνολικό προϋπολογισμό €454 εκατ., το οποίο δίδει, μεταξύ άλλων, κίνητρα για εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων με παράλληλη διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος. 

Το Υπουργείο μας, σύμμαχος του Κύπριου αγρότη, έχει προκηρύξει  το γνωστό σε όλους «μικρό επενδυτικό μέτρο», με διαθέσιμο προϋπολογισμό τα 10εκατ. ευρώ και δυνατότητα για επενδύσεις μέχρι € 80.000 ευρώ. Η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων είναι τα τέλη Νοεμβρίου. Αντίστοιχα, αρχές του νέου έτους, αναμένεται να προκηρυχθεί και το «μεγάλο» επενδυτικό, μέσω του οποίου θα δίνεται η δυνατότητα για καταβολή ενίσχυσης έως και €400.000 ανά αίτηση. 

Κύριες και κύριοι, 

Η πρόκληση για το Υπουργείο μας, αλλά και η συνεχής μας προσπάθεια είναι η υλοποίηση αυτών των στόχων με τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην γεωργία του τόπου μας, όπως επίσης και προκλήσεις της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής. 

Ιδίως σε ό,τι αφορά στην ξηρασία, που πλήττει έντονα τον πρωτογενή τομέα, η Κύπρος ανέλαβε την πρωτοβουλία να φέρει κοντά τα εννέα μεσογειακά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μέσω της Υπουργικής Συνόδου MED9. Στόχος μας ήταν και είναι η προώθηση συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης του νερού και την πρόληψη κρίσεων μέσω προηγμένων τεχνικών άρδευσης και καινοτόμων τεχνολογιών. 

Μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ, στοχεύουμε να προωθήσουμε δράσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας μας, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Δεν είναι τυχαίο που ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Janusz Wojciechowski, κατά την παρουσία του στη MED9, αναγνώρισε τα επιτεύγματα και τις πρωτοβουλίες της Κύπρου, παρά το μικρό της μέγεθος. 

Αγαπητοί γεωργοί, 

Εσείς οι σιτηροπαραγωγοί είστε ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της αγροτικής οικονομίας του τόπου και σημαντικοί εταίροι στην προσπάθεια για μεγέθυνσή της. Η ενδυνάμωση της θέσης σας στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου μας όπως αποδεικνύεται και από την εφαρμογή των περί Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην Αλυσίδα Εφοδιασμού Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων Νόμων. Νόμων με άμεσο στόχο την ενίσχυση της θέσης των αγροτών μας στην αγροδιατροφική αλυσίδα. 

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα, κλείνοντας, να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και είμαι βέβαια ότι θα συνεχίσει η γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει. 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης. 

Καλή σπορά! 

(ΕΦυς/ΓΣ/MΣ)