Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-09-2024 19:35

Κοινή Ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων με θέμα «Έκτακτο περιστατικό βλάβης στην ΟΕΔΑ Πεντακώμου με αποτέλεσμα μικρή διαρροή υγρών αποβλήτων»

Το πρωί της 25ης Σεπτεμβρίου 2024 έλαβε χώρα έκτακτο περιστατικό βλάβης σε αγωγό που μεταφέρει υγρά απόβλητα στις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Επαρχίας Λεμεσού στο Πεντάκωμο. Η βλάβη επιδιορθώθηκε άμεσα από το προσωπικό της Μονάδας και η διαρροή σταμάτησε εντός λίγης ώρας. Ωστόσο, κάποια περιορισμένη ποσότητα υγρού αποβλήτου διέρρευσε στον εξωτερικό χώρο της Μονάδας. 

Για το συμβάν κινητοποιήθηκε αμέσως τόσο το προσωπικό της Μονάδας όσο και το προσωπικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ). Από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας δεν υπήρχαν πλέον υγρά απόβλητα στον χωμάτινο δρόμο, ούτε έφτασαν στη θάλασσα, ενώ και σήμερα το πρωί σε νέα επιθεώρηση του χώρου διαπιστώθηκε η πλήρης απουσία υγρών αποβλήτων στην περιοχή. 

Για το θέμα το ΤΑΥ ακολούθησε τις δέουσες διαδικασίες ενημέρωσης των αρμόδιων Αρχών. Σε αυτό το πλαίσιο, Λειτουργοί του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών πραγματοποίησαν επιτόπια επιθεώρηση και προχώρησαν προληπτικά σε δειγματοληψία στη θαλάσσια περιοχή κατάντι της θέσης του αργακιού, λαμβάνοντας δείγματα σε διάφορες θέσεις και διαφορετικά βάθη. Παράλληλα, λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος πραγματοποίησε επιτόπια επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις της ΟΕΔΑ και στο παρακείμενο αργάκι και δεν εντόπισε υγρά.

Στο παρόν στάδιο το ΤΑΥ προγραμματίζει την άμεση συλλογή και απομάκρυνση των χωμάτων που ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί από τη λεκάνη απορροής του αργακιού. 

(ΕΦυς/ΓΣ/ΜΣ)