Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-09-2024 08:59

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος είχε την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024, σειρά διμερών επαφών. 

Ο κ. Κόμπος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων κ. Enrique Manalo, με τον οποίο προέβησαν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Φιλιππίνων. Ακολούθησε διμερή συνάντηση με τον Αλβανό Υπουργό Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας κ. Igli Hasani. Οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να προβούν σε ανασκόπηση των σχέσεων Κύπρου-Αλβανίας, καθώς και της πορείας της Αλβανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γουινέα Μπισάου κ. Carlos Pinto Pereira, καθώς και με τον Υπουργό Εμπορίου και Οικονομικής Ανάπτυξης του Βασιλείου της Τόνγκα κ. Viliami Uasike Latu, με τους οποίους συζήτησε τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων της Κύπρου με τις δύο χώρες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.  

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης διμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών κ. Ahmed Aboul Gheit, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Ακολούθησε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν κ. Bakhtiyor Saidov, με κύριο θέμα συζήτησης τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ουζμπεκιστάν και την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Το πρωί ο κ. Κόμπος συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Ayman Safadi και της Ελλάδας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, κατά την οποία έγινε ανασκόπηση του επιπέδου της τριμερούς συνεργασίας και προετοιμάστηκε η 4η Σύνοδος Κορυφής, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο εντός του 2024.  Προηγήθηκε διμερής συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Ιορδανό ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησε θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών εξελίξεων.

Το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε ειδική συνεδρίαση για την κατάσταση στη Γάζα και παρακολούθησε την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

(ΜΦ/ΜΣ)