Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-09-2024 16:34

Ετήσιος Θεσμοθετημένος Διάλογος Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας με Εθελοντικές Οργανώσεις / ΜΚΟ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου, ο ετήσιος θεσμοθετημένος διάλογος μεταξύ της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου με τις Εθελοντικές Οργανώσεις/ΜΚΟ, ο οποίος διοργανώθηκε από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ).

Η κα Ευαγγέλου τόνισε πως τέτοιες δράσεις ενισχύουν τη διαβούλευση και τη διαφάνεια και αποτελούν ευκαιρία άμεσης επικοινωνίας της κοινωνίας των πολιτών με τους κρατικούς αξιωματούχους και τους τεχνοκράτες.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Υφυπουργός είπε πως οι οργανωμένοι εθελοντές αποτελούν πολύτιμους συνεργάτες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, οι οποίοι δρουν επικουρικά στο ρόλο του κράτους.

Αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένες από τις νέες δράσεις και πολιτικές του Υφυπουργείου, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική πολιτική όπως:

  • Η ετοιμασία του Σχεδίου Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων, που προβλέπει αύξηση της παροχής για διαμονή σε στέγες ηλικιωμένων με τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και κόστος, καθώς και η αύξηση των δικαιούχων μακροχρόνιας φροντίδας,
  • η παγκύπρια διεύρυνση του προγράμματος «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς», η οποία επιτυγχάνει την αγαστή συνεργασία ανάμεσα στο κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κοινωνικά ζητήματα,
  • η προώθηση δύο σημαντικών νομοσχεδίων για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών για την αναδοχή και την υιοθεσία καθώς και η προώθηση του εκσυγχρονισμού του περί Παίδων Νόμου,
  • η διεύρυνση του ηλικιακού ορίου παιδιών για την επιδότηση του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών,
  • η διαβούλευση με το αναπηρικό κίνημα για τη θέσπιση νέας νομοθεσίας για Άτομα με Αναπηρίες,
  • Η ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία για την πενταετία 2024-2028.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου, οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ υπέβαλαν τις εισηγήσεις και τα ερωτήματά τους, τα οποία απαντήθηκαν απευθείας από την Υφυπουργό και από τους συνεργάτες της.

Ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ κ. Ηλίας Δημητρίου ανακοίνωσε επίσης ότι, μετά από 18 χρόνια, έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια δημιουργίας κανονισμών του ΠΣΣΕ σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Τέλος, η Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΠΣΣΕ για την πρωτοβουλία αυτής της διοργάνωσης και τόνισε πως τέτοιες δράσεις είναι σημαντικές για την κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις, αλλά και για την τροχοδρόμηση των λύσεων τους.

(MΘ/ΝΓιαν/ΑΣ)