Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-09-2024 10:24

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο Φεστιβάλ «Αγρότισσα» της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) και του Κοινοτικού Συμβουλίου Αρεδιού, χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) και του Κοινοτικού Συμβουλίου Αρεδιού να παραστώ και να θέσω υπό την αιγίδα μου το Φεστιβάλ «Αγρότισσα». Αυτή η εκδήλωση αναδεικνύει την πολύτιμη συνεισφορά των αγροτισσών στην ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών, και ταυτόχρονα φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα και τις προκλήσεις που οι γυναίκες της υπαίθρου καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Η γυναίκα της υπαίθρου διαχρονικά ισορροπεί ανάμεσα σε πολλούς ρόλους. Η Κύπρια αγρότισσα, μάνα, σύζυγος, εργάτρια, παραγωγός, επιχειρηματίας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κοινωνικής συνοχής. Είναι η κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη του γεωργικού τομέα, αλλά και τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου και της ζωντάνιας των αγροτικών μας περιοχών.

Με την εργασία της στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τη μεταποίηση των γεωργικών μας προϊόντων και την παρασκευή πολλών παραδοσιακών τροφίμων συνεισφέρει, όχι μόνο στην οικογενειακή πρόσοδο και την οικονομία των τοπικών κοινοτήτων, αλλά και στην οικονομία του τόπου μας γενικότερα. Η ευρύτερη δράση της για τη στήριξη του νοικοκυριού και της οικογένειας, αλλά και της κοινότητάς της, χαρακτηρίζει την κοινωνική δομή των αγροτικών μας περιοχών. Παράλληλα, είναι αδιαμφισβήτητο πως αποτελεί φορέα μετάδοσης των ηθών και εθίμων του τόπου, μεταξύ άλλων της χειροτεχνίας και των συνταγών για παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων που χωρίς την παρουσία της θα είχαν εκλείψει.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Το Φεστιβάλ Αγρότισσας διοργανώνεται φέτος για 11η φορά και αναμφίβολα έχει καταστεί θεσμός. Σκοπός του είναι να αναδείξει τη συνεισφορά των αγροτισσών στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, αλλά και να φέρει στην επιφάνεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ώστε να προωθηθούν λύσεις με τη στήριξη των αρμόδιων φορέων.

Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο ζήτημα γυναικών. Είναι ζήτημα όλων μας και αποτελεί προϋπόθεση για μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία. Ειδικότερα σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο αγροτικό τομέα, η ενίσχυση της ισότητας πρέπει να στηρίζεται από την πολιτεία.

Γι' αυτό, η στήριξη της κυπριακής υπαίθρου και των ανθρώπων της αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και το Υπουργείο μας. Με στόχο μας τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, προωθούμε δράσεις που προάγουν την ισότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, αλλά και την ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στην παραγωγική διαδικασία.

Μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, νομοθετικών ρυθμίσεων και μηχανισμών που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και εθνικών πόρων, δομών και υπηρεσιών του κράτους, εργαζόμαστε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ανδρών και γυναικών, στην ύπαιθρο.

Στόχος μας είναι να προσδώσουμε νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία στην αγροτική οικογένεια. Βασικό εργαλείο μας αποτελεί το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, με συνολικό προϋπολογισμό για επιδοτήσεις €454 εκατ. Ήδη έχει προκηρυχθεί το «μικρό επενδυτικό», με προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2024 για επενδύσεις που αποσκοπούν κυρίως στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και στη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου. Εντός των επόμενων μηνών θα προκηρυχθεί η ίδια παρέμβαση για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, προσφέροντας ενισχύσεις έως και €400.000 ανά εκμετάλλευση.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Κύπρου για την Αγροτική Ανάπτυξη 2023-2027 περιλαμβάνει επίσης επιδοτήσεις για έργα στο πλαίσιο της Παρέμβασης «LEADER» που επικεντρώνεται στη συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων, στην υλοποίηση στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης, στη προώθηση καινοτομίας, στη στήριξη νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των αγροτισσών και των αγροτών μας.

Αποφασισμένοι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη γυναικεία συμμετοχή σε όλα τα πεδία αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, αποδίδουμε επιπρόσθετη μοριοδότηση στη συμμετοχή των γυναικών σε επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως ο αγροτουρισμός, η οικοτεχνία, αλλά και οποιαδήποτε επιχειρηματική δράση έχει να κάνει με εξωγεωργική απασχόληση.

Και επειδή επιθυμούμε να προάγουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο, μέσω εργαλείων δρομολογούμε σύντομα ειδικά προγράμματα κατάρτισης για την ανάπτυξη γυναικείων συνεταιρισμών και επιχειρήσεων στην ύπαιθρο. Μέρος αυτών των προγραμμάτων θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε φορείς που αποτελούν πρότυπα, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές και παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Φίλοι και φίλες,

Η συμβολή της γυναίκας στην ύπαιθρο είναι ανεκτίμητη και αξίζει κάθε δυνατή στήριξη. Γι’ αυτό και κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ την ΕΚΑ και το Κοινοτικό Συμβούλιο Αρεδιού για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν το σημερινό φεστιβάλ προς τιμή της αγρότισσας.

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα είμαστε πάντοτε αρωγός και συνεργάτης σε κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής της Κύπριας αγρότισσας και γενικότερα για τη διατήρηση και αναζωογόνηση της υπαίθρου και των ανθρώπων της.

(ΕΦυς/ΑΦ/ΕΑθ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα