Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-09-2024 11:32

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας στην Εκλογική Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ)

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη την Εκλογική Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ).

Τα άτομα με αναπηρίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας. Η στήριξη και η ενδυνάμωσή τους αποτελεί υποχρέωση του κράτους, αλλά και της Πολιτείας ευρύτερα, ώστε να επιτευχθεί η ενσωμάτωσή τους και η ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Και ο στόχος αυτός είναι κοινός. Γι’ αυτό και η ΚΥΣΟΑ είναι ο θεσμοθετημένος εταίρος του κράτους για θέματα αναπηρίας και προσωπικά τη θεωρώ πολύτιμο συνεργάτη και συνοδοιπόρο.

Από την ίδρυσή της το 1984 η ΚΥΣΟΑ έχει επιδείξει σημαντικό έργο, και με αποφασιστικότητα προχωρεί στη δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.

Αναγνωρίζω και σέβομαι τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της ΚΥΣΟΑ. Μέσα από αυτές προκύπτει εποικοδομητικός και παραγωγικός διάλογος που οδηγεί σε βελτίωση και εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης κατάστασης σε όλα τα επίπεδα.

Μέσα από διάλογο, και σεβόμενοι τις θέσεις και τις απόψεις των ίδιων των ατόμων με αναπηρίες, η Κυβέρνηση προχωρεί στη θέσπιση Νομοθεσίας που θα διέπει όλα τα ζητήματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρίες και αποτελούν αρμοδιότητα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι σε εξέλιξη διαβούλευση με την ΚΥΣΟΑ, μέσα από την οποία προκύπτουν θέματα, στα οποία υπάρχει συναντίληψη, και άλλα, για τα οποία διεξάγεται συζήτηση.

Προσωπικά εκφράζω την αισιοδοξία μου ότι η διαβούλευση θα έχει κατάληξη σε Νόμο, και μάλιστα ελπίζω ότι θα καταστεί εφικτό σύντομα, διότι οι στόχοι είναι κοινοί και η κυβερνητική βούληση είναι δεδομένη.

Η διαδικασία βρίσκεται σε τεχνοκρατικό στάδιο, όμως ως πολιτική προϊστάμενη παρακολουθώ στενά την εξέλιξη και η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοικτή.

Επιπλέον, οι προσπάθειές μας είναι συνεχείς. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πλήρη εξίσωση των αθλητών και αθλητριών μας στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες, καθώς και τη δημιουργία Παραολυμπιακού Κέντρου στην Κύπρο, ανταποκρινόμενοι στο δίκαιο αίτημα των αθλητών μας της Παραολυμπιακής Ομάδας για ισότητα, και αναδεικνύοντας τον αθλητισμό ως σημαντική συνιστώσα για ενσωμάτωση.

Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, θα καταλήξουμε σε εκσυγχρονισμό τόσο των υπηρεσιών με την προσθήκη και νέων όσο και των παροχών.

Επί του παρόντος, οι υφιστάμενες παροχές και υπηρεσίες συνοψίζονται στα ακόλουθα: Αναπηρικό επίδομα για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, επιχορήγηση κατ’ οίκον φροντίδας,  επιχορήγηση αγοράς αυτοκινήτου,  επιχορήγηση της αγοράς τεχνικών μέσων και εξοπλισμού υποστηρικτικής τεχνολογίας, Κάρτα Στάθμευσης και  Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας.

Σε ό,τι αφορά στην ένταξη στην απασχόληση, ο Νόμος περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλά άτομα με αναπηρία που διέθεταν τα απαιτούμενα προσόντα να διοριστούν στο Δημόσιο. Ευκαιρίες για εργοδότηση στον ιδιωτικό τομέα δόθηκαν και μέσω των Σχεδίων Παροχής Κινήτρων σε Επιχειρήσεις για Εργοδότηση Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και μέσω του Σχεδίου Επιχορήγησης Μικρών Μονάδων για Αυτοεργοδότηση σε οποιοδήποτε βιώσιμο επαγγελματικό τομέα.

Στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας έχει ήδη τεθεί σε ισχύ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στο Μητρώο του Εφόρου Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες προσβλέπουν στην συνεργασία όλων των οργανώσεων που αντιπροσωπεύουν τα άτομα με αναπηρίες σε καινοτόμες νέες συνεργασίες για αξιοποίηση εργαλειοθήκης που είναι διαθέσιμη, για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και προγράμματα επαγγελματικής συμβουλευτικής, προς άτομα που θα ενδιαφερθούν είτε να ενταχθούν ως εργαζόμενοι, είτε να ιδρύσουν τις δικές τους κοινωνικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων μας είναι και η κοινωνική προστασία και ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες και η επέκταση και ανάπτυξη της πρόσβασης σε υποστηρικτικές υπηρεσίες μέσα στην κοινότητα, για ασφαλείς, αξιοπρεπείς και ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης. Σε αυτό τον τομέα λειτουργούν κατοικίες υποστήριξης της ανεξάρτητης διαβίωσης, παρέχοντας υποστηρικτικές υπηρεσίες φροντίδας, ψυχαγωγίας, συνοδείας, στήριξης και κοινωνικοποίησης σε άτομα με αναπηρία.

Κυρίες και κύριοι,

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης και του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης, έχει ήδη ετοιμάσει την αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία για την πενταετία 2024-2028, μετά από διαβούλευση με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους.

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και η αντιμετώπιση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων αποτελεί για όλους μας προτεραιότητα.

Οι στρατηγικές επιδιώξεις και οι στόχοι στην Αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2024-2028, που θα κατευθύνουν κάθε πολιτική, μέτρο και δράση προς εκπλήρωση του οράματος που έχει τεθεί, αφορούν τους κυριότερους τομείς ζωής του ατόμου με αναπηρία από τη γέννηση μέχρι την τρίτη ηλικία: την έγκαιρη παιδική και οικογενειακή παρέμβαση, την ενιαία και συμπεριληπτική εκπαίδευση, την πρόσβαση στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τις μεταφορές και την πληροφόρηση, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και θεραπευτικής παρέμβασης, το επαρκές βιοτικό επίπεδο και ανεξάρτητη διαβίωση, την ένταξη στην απασχόληση, τη συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες, ψυχαγωγία, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και αθλητισμό.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Θα ολοκληρώσω αυτή την ομιλία με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησα.
Η πλήρης ενσωμάτωση, στήριξη και ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες αποτελεί κοινό στόχο με την ΚΥΣΟΑ, η οποία αποτελεί για την Κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά συνεργάτη.

Είμαι σίγουρη ότι μέσα από τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα.

Κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης και εύχομαι κάθε επιτυχία.

(ΜΘ/ΕΑθ)