29-09-2024 09:41
Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στο 3ο Ετήσιο Φεστιβάλ Αλλαντικών και Ππαλουζέ στην Ποταμίτισσα, χθες
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ποταμίτισσας να θέσω υπό την αιγίδα μου το 3ο Ετήσιο Φεστιβάλ Αλλαντικών και Ππαλουζέ. Η εκδήλωση αυτή, δεν τιμά μόνο τον λαϊκό πολιτισμό και τα έθιμα του τόπου μας, αλλά συμβάλλει στη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Η ανάδειξη αυτών των μοναδικών παραδοσιακών προϊόντων της κοινότητάς σας βοηθά να κρατάτε ζωντανή την παράδοση, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη συνέχιση των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής που έχουν ανεκτίμητη αξία για την περιοχή της Πιτσιλιάς και την Κύπρο στο σύνολό της.
Θα ήθελα, λοιπόν, για αυτό τον λόγο να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης.
Η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες ανάπτυξης της υπαίθρου, αλλά και των τοπικών παραγωγών μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την προώθηση της καταχώρισης στο μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όλων εκείνων των προϊόντων του τόπου μας που ξεχωρίζουν και έχουν μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η καταχώριση ονομασιών γεωργικών προϊόντων ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή ως προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ), πέρα από το γεγονός ότι διαφυλάσσει τη μοναδική τους ταυτότητα και τα συνδέει με τον τόπο καταγωγής τους, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς όφελος των τοπικών παραγωγών και των κοινοτήτων, καθώς δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης των κατοίκων της περιοχής και ενισχύει την ευρύτερη οικονομική τους στήριξη.
Η πιο πρόσφατη μάλιστα καταχώριση των αλλαντικών «Χοιρομέρι Πιτσιλιάς», «Λούντζα Πιτσιλιάς» και «Λουκάνικο Πιτσιλιάς» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τις βιοτεχνίες της περιοχής σας για οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχουν φυσικά και άλλα εκλεκτά εδέσματα, οι ονομασίες των οποίων αξίζει να καταχωρισθούν, και για τα οποία ελπίζουμε σύντομα να υποβληθούν σχετικά αιτήματα από ομάδες παραγωγών της περιοχής.
Κύριες και κύριοι,
Ο ππαλουζές, το παραδοσιακό προϊόν του μούστου σταφυλιών, παρασκευάζεται στον τόπο μας εδώ και δύο τουλάχιστον αιώνες. Παρόμοιου τύπου εδέσματα συναντούμε στη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα. Ο δικός μας δε ππαλουζές είναι φτιαγμένος από μούστο ποικιλιών όπως το «Ξυνιστέρι» και το «Ντόπιο Μαύρο», και σε συνδυασμό με μυρωδικά όπως η βανίλια και το ροδόσταγμα, ή ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια, αποτελεί ένα φυσικό και υγιεινό γλυκό.
Η Ποταμίτισσα, μαζί με τις άλλες γειτονικές αμπελουργικές κοινότητες, ανήκουν στο γεωγραφικά καθορισμένο σύμπλεγμα «Πιτσιλιάς», όπου δικαιωματικά παράγεται οίνος ομώνυμης προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ, καθώς και ορισμένα άλλα παραδοσιακά παρασκευάσματα του τόπου από το σταφύλι: η σταφίδα, ο σουτζιούκκος, το κιοφτέρι και το έψημα. Αμπελουργικά προϊόντα άριστης ποιότητας που σκιαγραφούν τη δυναμική της Κύπρου να παράγει και να προβάλλει τον τοπικό της χαρακτήρα.
Αυτή η γεωγραφική περιοχή, με τις 32 κοινότητες, γνωστή με το προσωνύμιο «Πιτσιλιά» έχει κατοχυρωθεί επίσημα αφού έχει ονοματίσει αυτή την ιστορική και φημισμένη αμπελουργική περιοχή της Κύπρου. Η οινική κατοχύρωση της «Πιτσιλιάς» αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της αξίας της, δημιουργεί συνθήκες συγκριτικού πλεονεκτήματος στην αμπελοοινική αγορά, ενώ ανοίγει τον δρόμο για την κατοχύρωση περισσότερων παραδοσιακών γεωργικών προϊόντων.
Κύριες και κύριοι,
Η σημερινή παρουσία εδώ αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στον ιδιαίτερα ευαίσθητο αμπελοοινικό τομέα και την προτεραιότητα που δίνουμε στη διατήρηση και ανάπτυξη των αμπελουργικών περιοχών. Ως αρμόδιο Υπουργείο κατανοούμε τις προκλήσεις του τομέα και είναι για αυτό τον λόγο που κρατούμε ζωντανό τον διάλογο με τις Τοπικές Αρχές, τις Οργανώσεις Παραγωγών, τις Αγροτικές Οργανώσεις και άλλους φορείς που βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο - αμπελουργό – οινοποιό. Εφαρμόζουμε πολιτικές και αναπτύσσουμε δράσεις σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο που στοχεύουν στη συνεχή ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική των κυπριακών προϊόντων.
Η αμπελοοινική πολιτική και η στρατηγική μας ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Το Στρατηγικό Σχέδιο για την προγραμματική περίοδο 2023-2027 λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες παραγωγής της Κύπρου, μεταποίηση και εμπορία, στοχεύοντας την ολική επαναφορά του αμπελοοινικού τομέα σε μια συνεχή πορεία ανάπτυξης.
Η φιλοσοφία της στρατηγικής μας βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου: τον ιστορικό αυτόρριζο αμπελώνα, τις σπάνιες γηγενείς ποικιλίες και τη μοναδικότητα της Κουμανδαρίας. Επιδιώκουμε την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών οίνων, την αειφορία του αμπελουργικού τοπίου, τη διαιώνιση των γηγενών ποικιλιών, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας.
Είναι για αυτό τον λόγο που ως Υπουργείο, για την περίοδο που διανύουμε μέχρι και το έτος 2027, μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κύπρου και τις Παρεμβάσεις του αμπελοοινικού τομέα θα διαθέσουμε πέραν από €22 εκατομμύρια σε αμπελουργούς και οινοποιούς.
Με αφορμή τα 800 επετειακά χρόνια «Κουμανδαρίας», το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα διοργανώσει σε λίγες μέρες, τον Οκτώβριο, μεγάλη Οινική Εκδήλωση στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) στην πόλη Ντιζόν της Γαλλίας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκδήλωση της Κύπρου - διεθνούς εμβέλειας - αφού αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του 45ου Παγκοσμίου Συνεδρίου του OIV. Η απήχησή της είναι εξασφαλισμένη, αφού με αφορμή τους επετειακούς εορτασμούς για τα 100χρονα του Οργανισμού θα παραστούν πολλοί και σημαντικοί επισκέπτες, πολιτικοί, εκπρόσωποι των 50 κρατών μελών, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκοί, οινέμποροι και άλλοι ειδικοί εμπλεκόμενοι στον αμπελοοινικό τομέα. Την παρούσα περίοδο, το Υπουργείο μας προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την επιτυχημένη προβολή του γλυκού οίνου της Κύπρου, με τη στενή συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή των οινοπαραγωγών «Κουμανδαρίας».
Φίλες και φίλοι,
Με αυτές τις λίγες σκέψεις θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι τους διοργανωτές του φεστιβάλ για τις άοκνες προσπάθειες και πρωτοβουλίες τους, που γίνονται επιζητώντας τη συνεχή πρόοδο της κοινότητάς σας. Θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη των παραδοσιακών προϊόντων, όπως και του αμπελοοινικού τομέα, με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
(ΕΦυς/ΕΑθ/ΑΦ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα