Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-10-2024 14:10

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κωστή Ευσταθίου στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Julian Assange

Στο πλαίσιο των εργασιών του Τέταρτου Μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του Σώματος για τις συνέπειες της κράτησης του Julian Assange στον αγώνα για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι η υπόθεση του Julian Assange πρέπει να λειτουργήσει σαν κατακραυγή απέναντι στην ανοχή και ευκολία με την οποία οι ευρωπαίοι πολίτες αποδέχονται την καταπάτηση των βασικών τους ελευθεριών και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, για χάρη της πολιτικής ορθότητας.

Η άδικη και δυσανάλογα σκληρή μεταχείριση του Julian Assange, σημείωσε ο κ. Ευσταθίου, αποτελεί τροχοπέδη στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα στην ελευθερία του Τύπου, της έκφρασης και πληροφόρησης. Η δυσανάλογα σκληρή μεταχείριση που υπέστη ο Julian Assange, πρόσθεσε, ήταν αποκαλυπτική της δυσλειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και των ανεπίτρεπτων κυβερνητικών πρακτικών, ιδιαίτερα όταν από την αποκάλυψη της αλήθειας κινδυνεύουν μεγάλα συμφέροντα. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο Κύπριος βουλευτής, η περίπτωση αυτή χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία κλίματος φόβου με στόχο την αυτολογοκρισία και φίμωση των ΜΜΕ.

Ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε ότι, η αποκάλυψη της αλήθειας δεν πρέπει να διώκεται με την πρόφαση της απειλής για την εθνική ασφάλεια. Αντίθετα, σημείωσε, οφείλουμε να προστατεύσουμε την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών στα πλαίσια άσκησης του δικαιώματος στην πληροφόρηση, πρώτιστα μέσω της αυτορρύθμισης και των αρχών της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Στην περίπτωση του Julian Assange, υποστήριξε ο κ. Ευσταθίου, αποδείχθηκε ότι οι διαδικασίες ποινικής δίωξης χρησιμοποιήθηκαν για καταστολή του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης, κατά παράβαση κάθε αρχής κράτους δικαίου, τόνισε καταληκτικά ο κ. Ευσταθίου. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)