Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-10-2018 15:22

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας

Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στα γεωργικά ζητήματα

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας κ. Σταύρο Αραχωβίτη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Έλληνας Υπουργός στην Κύπρο, στις 25 και 26 Οκτωβρίου.

Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν  συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την οποία ακολούθησαν συνομιλίες των αντιπροσωπιών των δύο πλευρών.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ. Καδής ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν άριστες σχέσεις σε όλους τους τομείς, οι οποίες επιβεβαιώνονται και στον τομέα της γεωργίας και ενδυναμώνονται περαιτέρω μέσα από συνεργασίες, οι οποίες προωθούνται με επισκέψεις όπως η σημερινή. Οι δύο χώρες, πρόσθεσε ο κ. Καδής, αντιμετωπίζουν κοινές περιβαλλοντικές και άλλες προκλήσεις που επηρεάζουν και τον γεωργικό τομέα, καθώς βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Στόχος των δυο Υπουργείων είναι μέσα από συνέργειες να διαχειριστούν καλύτερα αυτές τις προκλήσεις, είπε.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).  Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά, ανέφερε ο κ. Καδής, έτσι ώστε στις πρόνοιες της νέας ΚΑΠ να ενσωματωθούν στοιχεία τα οποία να λειτουργούν προς το συμφέρον των Κυπρίων και των Ελλήνων αγροτών. «Θέλουμε να δούμε τον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ να παραμένει σταθερός, να μην μειώνεται και να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις πρόνοιές της και για τα κράτη μέλη και για τους ίδιους τους αγρότες», σημείωσε.  Επιδιώκουμε ακόμα να αντικατοπτρίζονται στα προγράμματα της νέας ΚΑΠ οι ιδιαιτερότητες κρατών μελών όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, υπογράμμισε ο Κύπριος Υπουργός.

Επιπλέον, ο κ Καδής είπε ότι «οι δυο χώρες συνεργάζονται και σε διμερές επίπεδο για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με στόχο να δούμε τα ελληνικά προϊόντα στην Κύπρο και τα κυπριακά προϊόντα στην Ελλάδα, να προωθούνται με έναν ορθολογικό τρόπο». Σε σχέση με το παραεμπόριο της κυπριακής πατάτας στην αγορά της Ελλάδας, ο κ. Καδής είπε συγκεκριμένα ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο οι δυο κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αποφασιστικά μέσα από στενή συνεργασία. «Είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπιστεί οριστικά.  Η Ελληνική Κυβέρνηση και το ελληνικό Υπουργείο έχουν κάνει τις δικές τους ενέργειες και με τη συνεργασία μας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δοθεί οριστική λύση και στο θέμα αυτό», είπε. Έχουμε κωδικοποιήσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέσα στην επόμενη περίοδο, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός.

Ο Έλληνας Υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν πολλά κοινά σαν μοντέλα γεωργίας, τόσο από πλευράς προβλημάτων όσο και από πλευράς ευκαιριών.  Η στάση μας μέχρι τώρα ήταν και θα είναι κοινή.  Οι χώρες μας είναι το πρώτο μέτωπο των χωρών της ΕΕ που περνάμε τα μηνύματά μας και τις θέσεις μας κοινά.  Αυτό το μέτωπο είναι αρραγές, δεν σπάει, και επιχειρούμε με τις συνεργασίες να το διευρύνουμε, επισήμανε αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της ΕΕ. «Ζητάμε να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός, ζητάμε να διατηρήσουμε το επίπεδο των επιδοτήσεων στις χώρες μας χωρίς να επηρεαστεί από την εξωτερική σύγκλιση, γιατί ακριβώς το μοντέλο το δικό μας είναι τελείως διαφορετικό από το μοντέλο που έχουν οι κεντροευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε.  Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ερημοποίησης σημειώνοντας ότι «το Κυπριακό Υπουργείο έχει προχωρήσει με πιο γενναία βήματα προς τη λύση του, κι έχουμε να μάθουμε απ’ αυτό».

Σε σχέση με τα ζητήματα διμερούς εμπορίου, ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι οι δυο χώρες έχουν μια άψογη συνεργασία, με τα ελληνικά και τα κυπριακά προϊόντα να βρίσκουν ώσμωση στις αγορές με πρώτο το χαλούμι, την κυπριακή πατάτα και τα κρασιά, από την κυπριακή πλευρά, και τη φέτα από την ελληνική πλευρά. Καταληκτικά, τόνισε ότι τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζονται μακριά από το φως της δημοσιότητας και σιωπηρά τις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι δύο Υπουργοί θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο επισκέψεις σε αγροτικές περιοχές, όπου θα επισκεφτούν βιοτεχνίες παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στον Αγρό καθώς και κτηνοτροφική Μονάδα και Τυροκομείο στην Αθηένου, προκειμένου να δουν και στην πράξη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός ευρύτερος αγροτικός τομέας στην Κύπρο.

______________

ΜΑΚ/ΣΧ