Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-10-2024 14:29

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Στο πλαίσιο των εργασιών του Τέταρτου Μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε χθες, εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την κλιμάκωση της βίας και την αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση, ειδικότερα στη Γάζα.

Σημειώνοντας στα 75 χρόνια Ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης, συνεχιζόμενης εθνοκάθαρσης και βάναυσης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τη συλλογική τιμωρία του Παλαιστινιακού λαού, ο κ. Λουκαΐδης υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει ουσιαστικά επιβάλει καθεστώς απαρτχάιντ στη Δυτική Όχθη και ανοικτή φυλακή στη Γάζα. Επισήμανε περαιτέρω ότι στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης γενοκτονίας εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ, έχουν δολοφονηθεί δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχει μετατραπεί σε εργαλείο πολέμου η πρόσβαση σε νερό, ενέργεια, τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ, ταυτόχρονα, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς η Γάζα και οι βασικές της υποδομές.

Ο κ. Λουκαΐδης στηλίτευσε τη στάση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, η οποία, ανέφερε, σωστά καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς κατά αμάχων στις 7 Οκτωβρίου 2023, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Δυστυχώς, επισήμανε, η Συνέλευση δεν επέδειξε κατ’ ελάχιστο τον ίδιο αποτροπιασμό για τη γενοκτονία που συνεχίζεται να διαπράττεται από το Ισραήλ στη Γάζα εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο. Επέκρινε δε το μοναδικό ψήφισμα της Συνέλευσης για την κατάσταση στη Γάζα που περιλαμβάνει την απαίτηση για κατάπαυση του πυρός υπό την προϋπόθεση πλήρους εξάρθρωσης της Χαμάς, καλώντας έτσι, έμμεσα, το Ισραήλ να συνεχίσει επ’ άπειρον τον πόλεμο. Η απογοητευτική αυτή στάση, επισήμανε ο Κύπριος βουλευτής, πλήττει την αξιοπιστία ενός Οργανισμού εντεταλμένου να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ καθίσταται σαφές ότι η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και η υποκρισία εξακολουθούν να υπερισχύουν στους κόλπους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία του Οργανισμού, ο κ. Λουκαΐδης, προέταξε μεταξύ άλλων, την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού, τον τερματισμό του ντε φάκτο καθεστώτος ατιμωρησίας του Ισραήλ, την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στο Λίβανο και τον σεβασμό εκ μέρους του Ισραήλ της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου. Η μόνη εφικτή διέξοδος από την κλιμακούμενη βία στην περιοχή, είπε καταληκτικά, είναι η εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή και η αναζήτηση διπλωματικής και ειρηνικής λύσης στη βάση των δύο κρατών, στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)