Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-10-2024 14:31

Ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης απηύθυνε ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Συνεχίζονται στο Στρασβούργο οι εργασίες του 4ου μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας, κ. Νίκος Τορναρίτης απεύθυνε σήμερα ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας κ. Gabrielius Landsbergis, o οποίος προσφώνησε την Ολομέλεια της ΚΣΣΕ ως εκπρόσωπος της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το τρέχον εξάμηνο. Ο κ. Τορναρίτρης ρώτησε τον κ. Landsbergis για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Επιτροπή Υπουργών σε σχέση με κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, που συνεχίζουν προκλητικά να περιφρονούν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και άλλων οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, και να παραβιάζουν συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Στην απάντηση του προς τον επικεφαλή της κυπριακής αντιπροσωπίας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας ανέφερε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από την Επιτροπή Υπουργών ώστε τα κράτη μέλη να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ και ότι ήδη 80% των αποφάσεων έχουν εκτελεστεί. Η συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, ανέφερε, είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική, και πρόσθεσε ότι όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να τις εφαρμόσουν, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)