Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-10-2024 19:22

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κόμπου μετά το πέρας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, μετά το πέρας της συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, προέβη σε δήλωση προς τα ΜΜΕ:

«Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Μια σύντομη ενημέρωση για το πού βρισκόμαστε.

Καταρχάς, να παρακαλέσω να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί διότι διακινούνται ψευδείς ειδήσεις. Έχετε δει την τελευταία εκδοχή τους. Είναι κάτι, το οποίο βλέπουμε να κλιμακώνεται όσο κλιμακώνονται και οι συρράξεις στην περιοχή. Άρα, να είμαστε όλοι προσεκτικοί ως προς το τι υιοθετούμε. Τουλάχιστον να μην γίνεται αυτό με έναν τρόπο αβίαστο διότι είναι κραυγαλέες περιπτώσεις. Είναι και περιπτώσεις, όμως, οι οποίες είναι υποβολιμαίες.

Κατά δεύτερον, μετά τη χθεσινή πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ από πλευράς Ιράν, έχει μπει σε άλλη φάση πλέον η κατάσταση στην περιοχή από άποψη επικινδυνότητας. Είναι κάτι, το οποίο ανησυχεί όλους μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προβεί σε δήλωση, όπως και τα πλείστα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην παρούσα φάση, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια, τόσο στην Κύπρο όσο και των Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή, και έχουμε προβεί και προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες για επαναπατρισμό τους. Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι αυτό είναι κάτι, το οποίο εξαρτάται πρωτίστως και από τους ίδιους, από άποψης βούλησης να εγγραφούν στους σχετικούς καταλόγους που διατηρούν οι διπλωματικές αποστολές, ώστε να δούμε πώς προχωράμε.

Έχουμε ανοιχτά αεροδρόμια στην περιοχή, μιλώ ειδικά για τον Λίβανο και για το Ισραήλ. Υπάρχει βέβαια θέμα με τις πτήσεις. Προσπαθούμε σε συνεννόηση, αφενός, με την ελληνική κυβέρνηση, την οποία και ευχαριστούμε, και, αφετέρου, με ιδιωτική αεροπορική εταιρεία, αναφέρομαι τώρα στην περίπτωση του Λιβάνου, σύντομα να είμαστε σε θέση να προβούμε και σε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Το τρίτο, στο οποίο θέλω να αναφερθώ, είναι ότι χθες βράδυ έκλεισαν οι εναέριοι χώροι σε διάφορες περιπτώσεις, είτε από το Ισραήλ, τον Λίβανο, το Ιράν, το Ιράκ, την Ιορδανία, για κάποιες ώρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως είχε συμβεί και στις 13 Απριλίου που είχαμε την προηγούμενη πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ από το Ιράν, αριθμοί πτήσεων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στους εναέριους χώρους, στους οποίους προαναφέρθηκα, να εκτραπούν, με αποτέλεσμα να προσγειωθούν σε κυπριακά αεροδρόμια.

Είχαμε 12 πτήσεις που έφθασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Οι πέντε ήδη έχουν αναχωρήσει για τον προορισμό τους. Από τις υπόλοιπες είχαμε σύνολο 1.858 επιβάτες. Έχουν αναχωρήσει οι 804. 349 διαμένουν σε ξενοδοχεία και φιλοξενούνται μέχρι να καταστεί δυνατή η αναχώρησή τους. 705 θεωρούνται ότι είναι σε transit και είναι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Έχουν γίνει όλες οι πρόνοιες ευθύς εξαρχής, για να μπορεί να τύχει διαχείρισης και αυτό το ζήτημα με βάση και την εμπειρία που είχαμε στις 13 Απριλίου.

Μια άλλη παράμετρος είναι το Σχέδιο «Εστία», το οποίο ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει προηγηθεί, και επίσημα έχει ενεργοποιηθεί, με σκοπό να είναι πλήρως γνωστό σε όλους, όπου θα ενδιαφέρονταν να κάνουν χρήση, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πανέτοιμη. Είχαμε μέχρι αυτή τη στιγμή ένα επίσημο αίτημα. Έχουν παρασχεθεί διευκολύνσεις σε εννέα κράτη, τα οποία έχουν ζητήσει τη συνδρομή μας σε προπαρασκευαστικό πάντοτε στάδιο.

Θέλω να μου επιτρέψετε να εξηγήσω κάτι. Όσο είναι ανοιχτά τα αεροδρόμια στις χώρες της περιοχής που επηρεάζονται, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε κρατικά οργανωμένες εκκενώσεις. Είναι με ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Το Σχέδιο «Εστία» αφορά σε υποβοήθηση κρατών όταν επιθυμούν να εκκενώσουν πολίτες τους από περιοχές κινδύνου. Συνεπώς, εφόσον και όσο τα αεροδρόμια παραμένουν ανοιχτά, αν κάποιος θέλει να είναι αυστηρά τυπικός, το Σχέδιο «Εστία» δεν βρίσκει εφαρμογή.

Όμως έχουμε ήδη περιπτώσεις, όπου τα κράτη μάλλον έχουν φροντίσει να μεταφέρουν κάποιους πολίτες τους. Και λόγω της χθεσινής εξέλιξης, εάν η κατάσταση οδηγηθεί σε ένα σημείο όπου κλείσουν οι αερολιμένες, εμείς είμαστε σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με τα ενδιαφερόμενα κράτη. Το Σχέδιο «Εστία» είναι πλήρως ενεργοποιημένο αυτή τη στιγμή και συνεχίζεται η προσπάθεια. Μάλιστα, αμέσως μετά θα έχω μια σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να έχουμε μια συνολική ανασκόπηση της προετοιμασίας που έχουμε κάνει από άποψης δυνατότητας φιλοξενίας, σημείων φιλοξενίας, θέματα ασφάλειας κ.τ.λ.

Τέλος, θα πρέπει να κάνουμε μια αναφορά σε ένα ζήτημα που απασχόλησε τη σύσκεψη που μόλις είχε ολοκληρωθεί. Αυτό είναι το θέμα του μεταναστευτικού, το οποίο είναι μια παράμετρος που έχει απασχολήσει τη Δημοκρατία όλο το προηγούμενο διάστημα, και στο πλαίσιο της κρίσης, όπως αυτή διαμορφώνεται ανά ώρα, είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί ιδιαίτερα. Έχουν δοθεί οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία θα προστατεύσουν από ενδεχόμενες ροές, οι οποίες μπορεί να προκύψουν, είτε λόγω της κατάστασης είτε λόγω της προσπάθειας δημιουργίας νέων οδών, ειδικά στο πλαίσιο εκμετάλλευσης, αυτού το οποίο συμβαίνει στην περιοχή. Άρα, έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες.

Κλείνω με το εξής, ότι για εμάς, αυτό το οποίο συμβαίνει στην περιοχή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Συντασσόμαστε με τις φωνές, οι οποίες καλούν για άμεση αποκλιμάκωση. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Όμως στο πλαίσιο και στον βαθμό που η Κυπριακή Δημοκρατία δύναται, κάνει όλα αυτά τα οποία πρέπει, αποστέλλοντας τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες, και κάνοντας τη δική της προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, στα οποία έχω κάνει ήδη αναφορά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν αποτελεί μέρος αυτού του προβλήματος. Τουναντίον, όπως έχω ήδη αναφέρει, αποτελεί μέρος της προσπάθειας παροχής εκείνης της ανθρωπιστικής συνδρομής που απαιτείται σε αυτή τη φάση. Μιλούμε για εκκενώσεις, συνεργασία με άλλα κράτη προς αυτόν τον σκοπό. Οτιδήποτε άλλο παραπέμπει σε κάποιου είδους διαφορετικής προσέγγισης της Δημοκρατίας είναι εκ του πονηρού και αυτό είναι κάτι, το οποίο φυσικά και απορρίπτουμε με απόλυτο τρόπο.» 

(ΜΦ/ΓΣ/ΕΑθ)