Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2024 09:35

Εκλογή Καθηγητή Δημήτρη Χριστοδούλου ως Εξωτερικού Μέλους της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

Η Ολομέλεια της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αποφάσισε ομόφωνα όπως εκλέξει ως Εξωτερικό Μέλος της τον Καθηγητή Δημήτρη Χριστοδούλου. Η απόφαση λήφθηκε στην 57η Τακτική Συνεδρία της Ολομέλειας της Ακαδημίας στις 18.9.2024, κατόπιν πρότασης της Τάξης των Θετικών Επιστημών. 

Δυνάμει της νομοθεσίας, τα Εξωτερικά Μέλη της Ακαδημίας είναι διακεκριμένα πρόσωπα που είναι πολίτες της Δημοκρατίας ή πολίτες άλλων κρατών που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας, τα οποία έχουν αναγνωρισμένο ουσιώδες έργο, κατά την κρίση της Ακαδημίας, και διεθνή παρουσία ανάλογη με εκείνη των Τακτικών Μελών και που με τα έργα και τις γνώσεις τους κρίνεται από την Ακαδημία ότι δύνανται να βοηθήσουν αυτή στο έργο της και στη Δημοκρατία γενικότερα. 

Ο Καθηγητής Χριστοδούλου κρίθηκε ότι πληροί όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την εκλογή του ως Εξωτερικό Μέλος της Ακαδημίας. Είναι μια κορυφαία και διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα στα ερευνητικά πεδία της Τάξης με άκρως σημαντικά και πρωτοποριακά επιστημονικά επιτεύγματα στον τομέα του. 

Γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα και ο πατέρας του ήταν κυπριακής καταγωγής, κάτοικος Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, πριν η οικογένεια μετακομίσει στην Αθήνα. Έλαβε το διδακτορικό του στην Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Princeton το 1971. Από το 1971 μέχρι το 1972 ήταν ερευνητής στο Caltech (ΗΠΑ) και από το 1972 μέχρι το 1973 Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την περίοδο 1973-1983 κατείχε μια σειρά ερευνητικών θέσεων όπως στο CERN (Ελβετία), International Centre of Theoretical Physics at Trieste (Ιταλία), Max Plank Institute (Γερμανία) και το Courant Institute (ΗΠΑ). Από το 1983 μέχρι και το 1988 ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής και στη συνέχεια Καθηγητής στο Syracuse University (ΗΠΑ). Από το 1988 μέχρι το 1992 ήταν Καθηγητής Μαθηματικών στο Courant Institute και στη συνέχεια Καθηγητής στο Princeton University (ΗΠΑ) όπου και παρέμεινε μέχρι το 2001. Από το 2001 μέχρι το 2017 ήταν Καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής στο ETH (Ζυρίχη) στο οποίο και ολοκλήρωσε την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία. Από το 2017 είναι ομότιμος Καθηγητής του ETH. 

Η έρευνά του αφορά κυρίως στους τομείς των μη γραμμικών υπερβολικών μερικών διαφορικών εξισώσεων, στη γενική θεωρία σχετικότητας και στη μηχανική των συμπιέσιμων υγρών. Η συνεισφορά του σε αυτούς τους τομείς των Μαθηματικών και της Φυσικής τον κατατάσσει ως έναν από τους κορυφαίους Μαθηματικούς και Φυσικούς της γενιάς του με σημαντικότατες επιστημονικές ανακαλύψεις και αντίστοιχες δημοσιεύσεις στα πλέον κορυφαία επιστημονικά περιοδικά των Μαθηματικών και της Φυσικής, όπως και με συμμετοχές ως κύριος προσκεκλημένος ομιλητής στα πιο διακεκριμένα διεθνή επιστημονικά συνέδρια του κλάδου. Του έχει αναγνωρισθεί, μεταξύ άλλων, η ανακάλυψη αυτού που είναι γνωστό ως «Christodoulou Memory Effect». Μία ανακάλυψη 70 χρόνια μετά την πρώτη διατύπωση της θεωρίας του Einstein, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια συνεχής αλλαγή, μια μνήμη, στο κυματικό πεδίο που δημιουργείται από την έκρηξη ενός βαρυτικού κύματος. Στην έρευνά του οφείλονται και μια σειρά ανακαλύψεων σχετικά με τα φυσικά φαινόμενα που έχουν ονομαστεί «naked singularities» και στη σχέση τους με τις λεγόμενες μαύρες τρύπες του διαστήματος. 

Ο Καθηγητής Χριστοδούλου έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις για το επιστημονικό του έργο. Ξεχωρίζουν τα Otto Hahn Medal της Max Planck Society, MacArthur Fellows Award (1993), Αριστείο στις Επιστήμες της Ακαδημίας Αθηνών (1996), John Simon Guggenheim Fellow (1998), Bochner Memorial Prize της American Mathematical Society (1999), Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας (2000), Αριστείο Μποδοσάκη (2006), Tomalla Prize (2008), Shaw Prize in Mathematical Sciences (2011), Βραβείο Νέμιτσα (2016), Marcel Crossmann Award (2021) και Henri Poincare Prize (2021). Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (2001), της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (2012), Inaugural Class of Fellows της American Mathematical Society (2012) και της Academia Europea (2016). Έχει επίσης ανακηρυχθεί Επίτιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Brown University (ΗΠΑ), του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

(ΝΖ/ΕΑθ)