Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2024 15:06

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου των Υπουργών και Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων MED9

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Συνόδου των Υπουργών και Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) MED9 που πραγματοποιήθηκαν στις 2-3 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, υπό την Προεδρία της Κύπρου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κροατία, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας.

Μετά το πέρας της Συνόδου, οι συμμετέχοντες Υπουργοί και Υφυπουργοί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη δήλωσή της, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά ανέδειξε «από τη Λευκωσία, την τελευταία μοιρασμένη, υπό κατοχή, πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» την κρισιμότητα της ενίσχυσης της ενότητας για μια ισχυρότερη και πιο ανθεκτική Ένωση.

Η κα Ραουνά αναφέρθηκε στην Προεδρία του σχηματισμού MED9 που κατέχει η Κύπρος για το 2024 καθώς και στις προηγούμενες συναντήσεις των Υπουργών Ενέργειας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Παιδείας και Πολιτισμού των MED9, τονίζοντας ότι η συνάντηση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Θεμάτων έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της Σύνοδου των Ηγετών των MED9, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου στην Πάφο.

«Ο σχηματισμός των MED9 έχει καθιερωθεί ως μια σημαντική πλατφόρμα που διασφαλίζει ότι η μεσογειακή ατζέντα παραμένει στο επίκεντρο της ΕΕ, καθώς και για την αντιμετώπιση των πολλών κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως Μεσογειακές χώρες» είπε η Υφυπουργός και επισήμανε ότι η Μεσόγειος είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ, καθώς ό,τι συμβαίνει σε αυτήν την περιοχή, επηρεάζει άμεσα και σημαντικά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σε αυτό το πλαίσιο, ο διορισμός Επιτρόπου για τη Μεσόγειο και η εξαγγελία ενός νέου Συμφώνου για τη Μεσόγειο έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική και υπογραμμίζουν τη στρατηγική σημασία αυτής της περιοχής για την ΕΕ, στο πλαίσιο και των σχέσεών της με τους εταίρους μας της Νότια Γειτονίας», όπως είπε.

Ανέφερε ότι η συνάντηση των Υπουργών πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονης ανησυχίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη γειτονιά της Κύπρου και της ΕΕ. Και πρόσθεσε: «Οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις συζητήθηκαν κατά την πρώτη συνεδρία μας «στη σκιά της επιδεινούμενης κατάστασης στον γειτονικό μας Λίβανο, την τραγική και συνεχώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, καθώς και τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, τις οποίες καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο, καθώς αποτελούν σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής.

Επαναλάβαμε τη σημασία της κατάπαυσης του πυρός στην Μπλε Γραμμή και της πλήρους εφαρμογής του Ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, της ενίσχυσης της UNIFIL και της δημιουργία συνθηκών για την ασφαλή επιστροφή Ισραηλινών και Λιβανέζων στα σπίτια τους. Η κυριαρχία τόσο του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου πρέπει να διασφαλιστεί. Οι προσπάθειες της Γαλλίας και των ΗΠΑ σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να υποστηριχθούν ενεργά.

Επιπλέον, συζητήσαμε την ανάγκη για εφαρμογή του Ψηφίσματος 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη Γάζα μέσω συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που να διασφαλίζει την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ παράλληλα να επιτρέπει την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.»

Η κα Ραουνά εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία και της Κύπρου για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή και για τις επιπτώσεις της, μεταξύ άλλων, στη θαλάσσια ασφάλεια και ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. «Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας», υπογράμμισε.

«Μόνο η επανεμφάνιση ενός ουσιαστικού πολιτικού ορίζοντα μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη λύση στην κρίση. Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στην Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτός είναι και ο δρόμος προς τη διαρκή σταθερότητα στην περιοχή στο σύνολό της».

Η Υφυπουργός τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την ΕΕ στην περιοχή και μέρος της λύσης στις προκλήσεις της περιοχής. Τόνισε ότι «η Κύπρος, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά αθώων πολιτών και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, έδωσε στη διεθνή κοινότητα τον θαλάσσιο διάδρομο Αμάλθεια, ως επιπρόσθετη διαδρομή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αθώους πολίτες της Γάζας. Συνεργαστήκαμε στενά με περιφερειακούς, Ευρωπαίους εταίρους και θεσμούς για την επιχειρησιακή λειτουργία του διαδρόμου, θεωρώντας το ως ηθική μας υποχρέωση προς την περιοχή».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας οι ηγέτες θα επικεντρωθούν στις περιφερειακές εξελίξεις, και ότι ο Βασιλιάς της Ιορδανίας θα παραστεί στη Σύνοδο για να συζητήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας.

Η δεύτερη συνεδρία των Υπουργών εστίασε στις προτεραιότητες του MED9 για τον νέο θεσμικό κύκλο της ΕΕ, όπως είπε, τονίζοντας ότι είναι ουσιαστικής σημασίας να αντικατοπτρίζεται η μεσογειακή διάσταση στη διαμόρφωση των πολιτικών και προτεραιοτήτων της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. «Η ΕΕ εισέρχεται σε αυτό τον κύκλο σε ένα ασταθές, με έντονες προκλήσεις, παγκόσμιο γεωπολιτικό πλαίσιο. Αυτές οι προκλήσεις, παράλληλα με θέματα όπως η μετανάστευση, η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, οι δημογραφικές προκλήσεις και η βιώσιμη ευημερία, επηρεάζουν άμεσα τη Μεσόγειο», δήλωσε.

Σχετικά με τη Νότια Γειτονία η κα Υφυπουργός αναφέρθηκε στη δέσμευση των MED9 για μια σταθερή, ολοκληρωμένη, διασυνδεδεμένη και ευημερούσα Νότια Γειτονία, τονίζοντας ότι η στρατηγική συνεργασία με τους εταίρους της Νότιας Γειτονία είναι κρίσιμης σημασίας σε αυτό το πλαίσιο.

Για το θέμα της μετανάστευσης, επισήμανε την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη πολιτική και ισορροπημένη προσέγγιση που να αντιμετωπίζει και τα αίτια της μετανάστευσης.

Αναφορικά με την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, η κα Ραουνά υπογράμμισε ότι αποτελούν μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στην περιοχή. «Η Μεσόγειος είναι από τις πιο ευάλωτες περιοχές στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώσαμε την ανάγκη για μια περιφερειακή συμμαχία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Η Κύπρος επαναφέρει την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης και τη δημιουργία μιας Περιφερειακής Επιστημονικής Συμμαχίας», τόνισε.

Κλείνοντας, η Υφυπουργός ευχαρίστησε τους Υπουργούς για τη συμμετοχή τους και για τη γόνιμη συζήτηση και υπογράμμισε: «Από τη Λευκωσία, την τελευταία μοιρασμένη, υπό κατοχή, πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας για μια ισχυρότερη, πιο ανθεκτική Ένωση, που προσφέρει περισσότερα στους πολίτες της και στον κόσμο.»

Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώθηκαν με γεύμα εργασίας κατά το οποίο οι Υπουργοί συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης του πλαισίου συνεργασίας του σχηματισμού των MED9.

Για το πλήρες κείμενο στα αγγλικά πατήστε εδώ.

(ΕΝ/ΑΦ/ΝΓιαν)