Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2024 15:32

Συμμετοχή του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στις εργασίες της 22ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Συνεχίζονται σήμερα στο Δουβλίνο οι εργασίες της 22ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).

Σε παρέμβασή του σε χθεσινή συνεδρία με θέμα τη δυνατότητα του ΟΑΣΕ για προώθηση της διαμεσολάβησης και της διευκόλυνσης του διαλόγου μετά από συγκρούσεις, ο Αντιπρόεδρος της Κ.Σ, ΟΑΣΕ, κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, επισήμανε ότι η Συνέλευση θα πρέπει να λειτουργεί υποστηρικτικά ως προς τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΑΣΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Χατζηγιάννη εισηγήθηκε το διορισμό Ειδικών Απεσταλμένων της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, τόσο για την κατάσταση στην Ουκρανία λόγω της στρατιωτικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής μέρους του εδάφους της από την Ρωσία, όσο και για τη Μέση Ανατολή, όπου οι αδικαιολόγητες επιθέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των ανταρτών Χούθι εναντίον του κράτους του Ισραήλ, προκάλεσαν την στρατιωτική απάντηση της χώρας, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.  Οι Ειδικοί Απεσταλμένοι, υποστήριξε ο κ. Χατζηγιάννη, θα διορίζονται είτε από τον Πρόεδρο, είτε από το Προεδρείο της Συνέλευσης, θα είναι ανεξάρτητοι και θα έχουν ως όρους εντολής την ετοιμασία εκθέσεων και την υποβολή πρακτικών εισηγήσεων στην ΚΣ ΟΑΣΕ. Η συζήτηση των εκθέσεων, θα συμβάλει στη λήψη ορθότερων δράσεων, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη, ενώ θα δώσει πρόσθετη ώθηση και προβολή στη Συνέλευση, ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνατότητές της για άσκηση διαμεσολάβησης.

Εξάλλου, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης ο κ. Χατζηγιάννη ενημέρωσε τα μέλη για τα αποτελέσματα της διεξαγωγής τριών συναντήσεων του Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το εν λόγω Φόρουμ, σημείωσε ο ίδιος, συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών των της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και γι’ αυτό τον λόγο καθιερώθηκε ως θεσμός εντός της Κ.Σ. ΟΑΣΕ.

Στις συζητήσεις του Φόρουμ, είπε ο Κύπριος βουλευτής, ακολουθείται μια θετική ατζέντα με θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η δημογραφική ερήμωση και η διαρροή επιστημόνων από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το οργανωμένο έγκλημα, η κλιματική αλλαγή και άλλα. Μέσω αυτού του Φόρουμ, ανέφερε, είναι εφικτός ο στόχος της προώθησης ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των μελών των κοινοβουλίων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην περιφερειακή συνεργασία και στην οικοδόμηση της ειρήνης.

Ευχαρίστησε δε θερμά όλες τις αντιπροσωπίες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη για την υποστήριξη και την ανταπόκριση τους στο Φόρουμ και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννη, συμμετείχε σε συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση στην οποία έχει θέση Αντιπροέδρου, όπου συζητήθηκαν η ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής επιστροφών καθώς και της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής παράτυπων μεταναστών, θέματα κοινωνικής ενσωμάτωσης μεταναστών, καθώς και προηγούμενες και επόμενες δραστηριότητες της Ad Hoc Επιτροπής.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)