Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2024 15:39

Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Κύπρου για εγγραφή της κουμανδαρίας στον Διεθνή Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει ότι έχει επίσημα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της Κύπρου για εγγραφή της κουμανδαρίας στον Διεθνή Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε στον σχετικό ιστότοπο της UNESCO μαζί με τον φάκελο υποψηφιότητας και αναμένεται να εξεταστεί εντός του 2025.

Ως Υφυπουργείο θα θέλαμε να συγχαρούμε την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την αγαστή συνεργασία και τις προσπάθειες που κατέβαλε όσον αφορά την όλη ετοιμασία και υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας της χώρας μας. Ειδικότερα εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τις εμπειρογνώμονες που εργάστηκαν για την προετοιμασία του φακέλου δρα Άγγελ Νικολάου Κονναρή και δρα Αντιγόνη Πολυνείκη.

Πρέπει να επισημανθεί ότι εξίσου σημαντική ήταν και η συμβολή του Τμήματος Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και καθοριστικής σημασίας η συμμετοχή των κοινοταρχών, αμπελουργών, οινοποιών και κατοίκων των δεκατεσσάρων Κουμανταροχωριών για την προετοιμασία του φακέλου και γι’ αυτό το Υφυπουργείο τους ευχαριστεί θερμά.

Περαιτέρω πληροφορίες επί του φακέλου βρίσκονται στον σύνδεσμο εδώ.

Πληροφορίες για την εγγραφή της κουμανδαρίας στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου που ολοκληρώθηκε το 2021 βρίσκονται στον σύνδεσμο εδώ.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος έχει εγγράψει άλλα έξι στοιχεία στον διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO: το Λευκαρίτικο Κέντημα το 2009, τα Τσιαττιστά το 2011, τη Μεσογειακή Δίαιτα το 2013, την Τέχνη της Ξερολιθιάς το 2018, τη Βυζαντινή Ψαλτική το 2019 και την Μαιευτική το 2023.

Ως Υφυπουργείο Πολιτισμού στόχο έχουμε η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας να επιβιώνει ως αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της πολιτιστικής ταυτότητας μας, να αναπροσαρμόζεται και να μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Με γνώμονα την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για την προστασία, προβολή και ορθή αξιοποίηση αυτής της κληρονομιάς, στηρίζουμε έμπρακτα τους φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, προωθούμε την καταγραφή των ζωντανών, παραδοσιακών πολιτιστικών εκφράσεων της Κύπρου στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτές οι εγγραφές προετοιμάζονται συνήθως από κοινότητες και δήμους, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και εμπειρογνώμονες σε ποικίλα πεδία της άυλης. Ο Εθνικός Κατάλογος περιλαμβάνει σήμερα 65 στοιχεία ζώσας κληρονομιάς του τόπου μας και διευρύνεται κάθε χρόνο με νέες αιτήσεις από ενδιαφερόμενες κοινότητες.

Περαιτέρω, ως Υφυπουργείο έχουμε θέσει ως προτεραιότητά μας την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της UNESCO, αλλά και την ενεργότερη εμπλοκή της Κύπρου σε θέματα προστασίας και διαφύλαξης της παγκόσμιας κληρονομιάς. Ειδικότερα, ανάμεσα στις βασικές επιδιώξεις μας για τα επόμενα χρόνια είναι η συμμετοχή τις Κυπριακής Δημοκρατίας σε αιρετές θέσεις σε Διακυβερνητικές Επιτροπές και ομάδες εργασίας της UNESCO. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το έργο που επιτελείται στον τομέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενισχύοντας παράλληλα τις προσπάθειες για την εγγραφή μνημείων και τοποθεσιών στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών και τον επαναπατρισμό παράνομα κτηθέντων πολιτιστικών αγαθών.

(ΕΚ)