Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2024 16:49

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου στον Μήνα Ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου του Μαστού, στην Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και στην Παγκόσμια Ημέρα Δυσλεξίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Μήνας Ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου του Μαστού και κατά τη διάρκειά του λαμβάνουν χώρα ποικίλες δράσεις και εκστρατείες ενημέρωσης για την πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. 

Φέτος το μήνυμα της παγκόσμιας εκστρατείας ενημέρωσης είναι «Κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει μόνος τον καρκίνο του μαστού». Η φράση αυτή δίνει έμφαση στον κρίσιμο ρόλο της φροντίδας με επίκεντρο την ή τον ασθενή και η οποία οφείλει να περιλαμβάνει ιατρική, συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. Υπογραμμίζει επίσης τις διάφορες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που υπάρχουν στην πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του μαστού, που καθιστούν αντιμετωπίσιμη τη νόσο και αυξάνουν το ποσοστό πλήρους ίασης. 

Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας στη Europa Donna Κύπρου για το πολύτιμο έργο της  στην ενημέρωση του κοινού, καθώς και  για τη διαχρονική στήριξη και φροντίδα που παρέχει στους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους.  Ως νομοθετικό σώμα εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο, καθώς και τη στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην προστασία της υγείας και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η 4η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.  Καθιερώθηκε το 1931 σε συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Ωστόσο, από τότε οι στόχοι της διευρύνθηκαν και περιλαμβάνουν όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Το επίσημο σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων 2024 είναι «Ο πλανήτης είναι και το δικό τους σπίτι». Ο φετινός στόχος τονίζει ότι ο άνθρωπος μοιράζεται με όλα τα ζώα το μοναδικό και εύθραυστο οικοσύστημα του πλανήτη μας, ο οποίος είναι και ο μοναδικός που γνωρίζουμε να φιλοξενεί ζωή, και οφείλει ως το κυρίαρχο είδος να αναπτύξει υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά, που να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις των πράξεων του στην ευημερία όλων των πλασμάτων.  

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνωρίζουμε την καθοριστική προσφορά των φιλοζωικών οργανώσεων και των ακτιβιστών που εργάζονται με αυτοθυσία για την προστασία και την υπεράσπιση των ζώων και του περιβάλλοντος. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε θεσπίσει  νομοθεσίες που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ζώων και έχουμε κυρώσει πληθώρα διεθνών συμφωνιών και ευρωπαϊκών στρατηγικών που σκοπό έχουν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον και να προστατεύσουν τα πολύτιμα οικοσυστήματά μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για συνεχή βελτίωση και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για προστασία και ευημερία των ζώων και τη δημιουργία βιώσιμου περιβάλλοντος για όλους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 8η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Δυσλεξίας ως η Παγκόσμια Ημέρα Δυσλεξίας. Το φετινό σύνθημα, που τιτλοφορείται «Ποια είναι η ιστορία σου;», ενθαρρύνει τα άτομα με δυσλεξία να πουν ο καθένας τη δική του ιστορία και να γιορτάσουν τη διαφορετικότητά τους.

Η δυσλεξία είναι μία νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τον γραπτό λόγο και ως εκ τούτου τα δυσλεκτικά άτομα μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολίες στην ανάγνωση, την ορθογραφία και την αποκωδικοποίηση της γλώσσας, γεγονός που καθιστά την καθημερινότητά τους, ειδικά στη σχολική πραγματικότητα, αρκετά δύσκολη.  Η διαφορετικότητα αυτή όμως δεν είναι αντανάκλαση της νοημοσύνης του ατόμου, απλώς μια αντανάκλαση της διαφορετικότητας με την οποία επεξεργάζονται τον κόσμο μας.

Η Βουλή αναγνωρίζει ότι αυτή η διαφορετικότητα κρύβει μεγάλη δύναμη, γι’ αυτό και στηρίζει κάθε προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών που δίνουν στα άτομα με δυσλεξία τα εργαλεία να αναπτύξουν τις δυνατότητες, τα χαρίσματα και τα ταλέντα τους, όπως ήδη πράττουν πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και επιχειρηματίες ανά τον κόσμο. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)