Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2024 17:44

Συμμετοχή κ. Χρίστου Σενέκη στις εργασίες της 22ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της ΚΣ ΟΑΣΕ

Συνεχίστηκαν σήμερα στο Δουβλίνο οι εργασίες της 22ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Σε παρέμβασή του στη θεματική ενότητα «Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης: ο ρόλος των βουλευτών στην εκπλήρωση παγκόσμιων δεσμεύσεων ενόψει της COP29» ο βουλευτής κ. Χρίστος Σενέκης σημείωσε ότι οι ακραίες θερμοκρασίες, οι πυρκαγιές, οι παρατεταμένες ξηρασίες και οι πλημμύρες πρέπει να θεωρούνται περισσότερο ως ανθρωπογενείς καταστροφές πλέον. Τόνισε δε ότι η Μεσόγειος πλήττεται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και για αυτό το λόγο η καταπολέμησή της δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά να απολαμβάνει υποστήριξης σε όλο το πολιτικό φάσμα στο εσωτερικό των κρατών.

Ο κ. Σενέκης υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον θέμα θεωρητικής επιστημονικής συζήτησης. Σημείωσε σε αυτό το πλαίσιο ότι οι αγρότες στην Κύπρο ήδη βιώνουν τον αντίκτυπο του υδατικού στρες, το οποίο περιορίζει την ανάπτυξη των φυτών τους, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους αγρότες και υψηλότερες τιμές τροφίμων για τους καταναλωτές.

Εξάλλου, ο κ. Σενέκης εξέφρασε ανησυχία για τη διαπίστωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά στο να αποτύχουμε να διατηρήσουμε το παγκόσμιο όριο της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί διαχειρίσιμο. Αναφερόμενος δε στην επερχόμενη COP29, ο Κύπριος βουλευτής σημείωσε ότι πρέπει να προωθηθεί η καθιέρωση ενός Ταμείου Απωλειών και Ζημιών που να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες προκλήσεις. Υποστήριξε δε ότι  οι λύσεις προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχουν βελτιωθεί και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας. 

Σε ό,τι αφορά στο ρόλο των βουλευτών, ο κ. Σενέκης σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιήσουν τη νομοθετική τους αρμοδιότητα για να διασφαλίσουν ότι δίδεται προτεραιότητα στη δημιουργία και εφαρμογή ισχυρών πολιτικών για το κλίμα και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε την αρμοδιότητα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ανέφερε ο ίδιος, για να ελέγξουμε ότι οι κυβερνήσεις μας τηρούν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα. Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Σενέκης, οι βουλευτές πρέπει να απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ενώ πρέπει να ενημερώσουμε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις μας για τις ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη μετάβαση.

Τέλος, ο κ. Σενέκης υπογράμμισε ότι διατήρηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμό είναι μια σημαντική πρόκληση και η προώθηση διεθνούς συνεργασίας απαιτεί συμβιβασμούς, ακόμα και από κράτη τα οποία ενώ δεν συνέβαλαν στην κλιματική αλλαγή εντούτοις υφίστανται τις επιπτώσεις της. Τόνισε δε ότι ενώ οι επιχειρήσεις και άλλοι παράγοντες μπορούν να επιδιώκουν το πρόσκαιρο κέρδος και να αγνοούν τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου, τα μέλη των κοινοβουλίων, έχουν καθήκον να ενεργήσουν με βάση το μακροπρόθεσμο συμφέρον της απάμβλυνσης της κλιματικής κρίσης. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)