Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2024 18:50

Ο βουλευτής κ. Χρύσης Παντελίδης παρενέβη σε συζήτηση στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Άρχισαν και συνεχίζονται σήμερα στη Βουδαπέστη οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Το Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χρύσης Παντελίδης, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων στην ΕΕ και τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη λήψη σχετικών αποφάσεων, τόνισε τον καίριο ρόλο των ηλεκτρικών οχημάτων στο φιλόδοξο σχέδιο της ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης από τα συμβατικά καύσιμα και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στοχεύοντας, τόσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όσο και στη θωράκιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα της ΕΕ στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, όπως η προηγμένη τεχνολογία, η ισχυρή δέσμευση για επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, η διάθεση χρηματοδοτικών πόρων και  η προώθηση της καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, επισημαίνοντας ότι τα πλεονεκτήματα αυτά δίνουν προβάδισμα στην ΕΕ στον τομέα της ηλεκτροκίνησης έναντι της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Ινδίας και της Νοτίου Κορέας.

Περαιτέρω, ο κ. Παντελίδης υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης περαιτέρω δράσεων, ειδικότερα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, προκειμένου να ανταγωνιστεί την Κίνα, και την ενθάρρυνση της χρήσης ευρωπαϊκών ηλεκτρικών οχημάτων. Τόνισε δε ότι η επέκταση του δικτύου φόρτισης, η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας, η ενίσχυση της έρευνας για την αποθήκευση ενέργειας, η παροχή απλών και ελκυστικών κινήτρων στους καταναλωτές και η κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού στον τομέα της ηλεκτροκίνησης πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Καταληκτικά, ο κ. Παντελίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ, ως πρωτοπόρα διαχρονικά στον τομέα των συμβατικών οχημάτων, έχει τη δυνατότητα ανάληψης πρωταγωνιστικού ρόλου και στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης, συμβάλλοντας κατά αυτό τον τρόπο στη διαμόρφωση ενός πιο ασφαλούς, καθαρού και πράσινου μέλλοντος προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)