Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2024 11:31

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της έναρξης του θεσμού της Κοινοτικής Μαιευτικής

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας με την ευκαιρία της έναρξης της λειτουργίας της υπηρεσίας «Κοινοτικής Μαιευτικής» του ΟΚΥπΥ, μια πρωτοβουλία που θα φέρει ουσιαστικές αλλαγές στην παροχή μαιευτικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

Η Κοινοτική Μαιευτική θεσμοθετήθηκε ομόφωνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων τον Ιούλιο του 2020 για παροχή και αποζημίωση στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ενεργοποίησε τη δυνατότητα «απευθείας πρόσβασης σε υπηρεσίες μαιών σε γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης και της λοχείας» τον Δεκέμβριο του 2022. Οι έξι (6) επισκέψεις που δικαιούται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης ή/και της λοχείας, παρέχονταν μέχρι πρόσφατα μόνον από Μαίες/Μαιευτές του Ιδιωτικού Τομέα.

Το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις αλλά και γενικότερα τις αλλαγές στο σύστημα υγείας, προώθησε την εφαρμογή της Κοινοτικής Μαιευτικής στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στο δημόσιο τομέα (ΟΚΥπΥ).  Επιπλέον η αναγκαιότητα της εν λόγω Υπηρεσίας, απορρέει και από δράσεις του Υπουργείου Υγείας για υλοποίηση Εθνικών Στρατηγικών όπως η «Εθνική Στρατηγική για την Προώθηση του Φυσιολογικού Τοκετού και την Πρόληψη της Προωρότητας», την «Εθνική Στρατηγική  για την Προστασία, Προαγωγή και Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού 2024 – 2027», καθώς και την «Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026».

Στην εποχή που διανύουμε, το Υπουργείο Υγείας διαπιστώνει ότι η ανάγκη για ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας είναι πιο έντονη από ποτέ. Η νέα αυτή υπηρεσία και στο πλαίσιο του ΟΚΥπΥ έχει ως απώτερο σκοπό να ενισχύσει την προληπτική φροντίδα και τη στήριξη των εγκύων γυναικών, τόσο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού όσο και κατά την περίοδο της λοχείας.

Η Κοινοτική Μαιευτική θα φέρει τη μαιευτική φροντίδα πιο κοντά στην κοινότητα, με την παροχή φροντίδας από μαίες/μαιευτές που θα παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε γυναίκας και νεογνού της, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ψυχολογικές και κοινωνικές διαστάσεις της εγκυμοσύνης.

 Το Υπουργείο Υγείας προωθεί τη στήριξη στις γυναίκες η οποία θεωρείται υψίστης σημασίας  σε κάθε προγεννητικό και μεταγεννητικό στάδιο έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα, με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Επιπλέον θα τις εξοπλίσει με τα εφόδια που χρειάζονται για να διαχειριστούν τη μητρότητα με αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα θα μειώσει την εξάρτηση από νοσοκομειακές μονάδες, δίνοντας έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αποφορτίζοντας το ΓΕΣΥ,  μειώνοντας έτσι το κόστος και εξοικονομώντας πόρους.

Η δημιουργία αυτής της υπηρεσίας αποτελεί καρπό συστηματικής συνεργασίας και προσπάθειας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, της Γενικής Διευθύντριας, της  Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών και της  Διεύθυνσης του ΟΚΥπΥ. Θα ήταν παράλειψη μου να μην τους ευχαριστήσω θερμά για την αφοσίωση που έχουν επιδείξει ώστε να υλοποιηθεί αυτή η υπηρεσία.

Πάρα ταύτα, κάθε μεγάλη αλλαγή συνοδεύεται από προκλήσεις μια εκ των οποίων η προσαρμογή και ενσωμάτωση της νέας υπηρεσίας στο υπάρχον σύστημα υγείας. Γι’ αυτό και καλώ όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας γυναικολόγους, νεογνολόγους, παιδιάτρους, μαιευτικές και νεογνολογικές μονάδες όπως στηρίξουν την νεοσύστατη υπηρεσία του ΟΚΥπΥ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε γυναίκα και το νεογνό της θα έχει τη φροντίδα που τους αρμόζει.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή διάσκεψη και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε με την ίδια ενέργεια για την συνέχεια και εδραίωση της Κοινοτικής Μαιευτικής.  

(ΔΚ)