Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2024 13:24

Συμμετοχή του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στις εργασίες της 22ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2024

Συνεχίζονται σήμερα στο Δουβλίνο οι εργασίες της 22ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

 

Σε χθεσινή παρέμβαση του σε συνεδρία με θέμα τη διαχείριση της μετανάστευσης με τρόπο ώστε να ενισχύεται η βιώσιμη ανάπτυξη, ο Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ, κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, υποστήριξε ότι η προσέγγιση της Συνέλευσης επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο σε ζητήματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και στην εκμετάλλευσή τους από τα δίκτυα παράνομης διακίνησης. Εξέφρασε σε αυτό το πλαίσιο ανησυχία για τις πτυχές ασφάλειας της μετανάστευσης σημειώνοντας ότι ενώ τα κράτη και ιδιαίτερα τα κράτη πρώτης γραμμής δαπανούν μεγάλα ποσά για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που φθάνουν στο έδαφός τους, εντούτοις οι κίνδυνοι για την εσωτερική τους ασφάλεια παραμένουν. Σημείωσε επιπλέον ότι ακραία πολιτικά κινήματα κατά των μεταναστών σε αριθμό χωρών πετυχαίνουν σημαντική αύξηση των ποσοστών τους, επισημαίνοντας ότι αυτό ενδεχομένως να αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τα δημοκρατικά μας συστήματα.

Αναφερόμενος δε στην Κύπρο, ο κ. Χατζηγιάννη υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε αριθμό αιτούντων άσυλο σε σχέση με τον πληθυσμό της και ως εκ τούτου έχουν ξεπεραστεί τα όρια των δυνατοτήτων της στην παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών. Επισήμανε δε ότι πέραν της εργαλειοποίησης των μεταναστών από την Τουρκία και της διοχέτευσής τους μέσω των κατεχομένων περιοχών, αυξανόμενα κύματα Λιβανέζων και Σύριων φτάνουν στην Κύπρο δια θαλάσσης μέσω του Λιβάνου, λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Υποστήριξε δε ότι η παράτυπη μετανάστευση, η παράνομη διακίνησή τους και η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ενώ σε ότι αφορά την περίπτωση της Συρίας, ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η επανεξέταση του καθεστώτος της, με στόχο την εξεύρεση αποτελεσματικότερων τρόπων αντιμετώπισης των ροών, σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηγιάννη χαιρέτισε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν προβλέπει υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις. Υποστήριξε δε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση προς τις τρίτες χώρες που να περιλαμβάνει περισσότερες ευκαιρίες για νόμιμη μετανάστευση, ενισχυμένη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, επενδύσεις και τεχνική βοήθεια με αντάλλαγμα την καλή συνεργασία στον τομέα των επιστροφών. Ένα αναμορφωμένο πακέτο εταιρικών σχέσεων, ανέφερε καταληκτικά ο Κύπριος βουλευτής, θα ήταν η καλύτερη εγγύηση για ένα πιο λειτουργικό και πιο ανθρώπινο σύστημα μετανάστευσης που να είναι σε θέση να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)