Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-10-2024 13:40

Συνάντηση της Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα με τον Γάλλο Υφυπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις

Διμερή συνάντηση με τον Γάλλο Υφυπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Benjamin Haddad, είχε, χθες, η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Μαριλένα Ραουνά. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών και Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) MED9, που διεξήχθη στις 2-3 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των σχέσεών τους και τη στενή συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας σε ευρύ φάσμα τομέων, και αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η Υφυπουργός ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό της για τη σταθερή θέση αρχών της Γαλλίας στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Haddad εξέφρασε πλήρη στήριξη στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Συζητήθηκαν επίσης σημαντικά ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως ο νέος θεσμικός κύκλος της ΕΕ, η διεύρυνση, η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, το μεταναστευτικό και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους εντός ΕΕ, ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι ο σχηματισμός των MED9 χρειάζεται να ενισχυθεί περαιτέρω με στόχο την ενδυνάμωση της φωνής των μεσογειακών κρατών μελών εντός της ΕΕ και για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις. Η Υφυπουργός ενημέρωσε για την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εκκένωση πολιτών από ζώνες κρίσης στην περιοχή μέσω του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ».

Τέλος, οι δύο Υπουργοί επαναβεβαίωσαν την πλήρη στήριξή τους προς την Ουκρανία έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

(ΕΝ/ΜΣ/ΝΓιαν)