Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2024 12:21

Συμμετοχή βουλευτή κ. Χρίστου Σενέκη στο κοινοβουλευτικό Μεσογειακό Φόρουμ του ΟΑΣΕ

Ολοκληρώθηκαν χθες στο Δουβλίνο οι εργασίες της 22ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Σε παρέμβασή του σε συνεδρία του κοινοβουλευτικού Μεσογειακού Φόρουμ, με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Χρίστος Σενέκης  σημείωσε ότι η πρόσφατη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο αποτελούν εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου.

Παράλληλα ο Κύπριος βουλευτής εξέφρασε ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και στον Λίβανο, επισημαίνοντας ότι οι απώλειες αμάχων είναι απαράδεκτες, ενώ ένα νέο κύμα μαζικών εκτοπίσεων είναι ήδη σε εξέλιξη, το οποίο αναπόδραστα θα οδηγήσει σε αυξημένες ροές προσφύγων προς την Ευρώπη.  Επιπλέον ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα είναι αδιαμφησβήτητο όπως και η απαίτηση για την άνευ όρων επιστροφή των ομήρων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η διεθνής κοινότητα απευθύνει έκκληση προς το Ισραήλ για σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, περιλαμβανομένης της προστασίας των αμάχων και της διευκόλυνσης ταχείας, ασφαλούς και απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς όσους την έχουν ανάγκη.

Εξάλλου, ο κ. Σενέκης υποστήριξε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή εξαρτώνται από την αναβίωση των διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών και την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος.

Αναφερόμενος δε στην Κύπρο ο κ. Σενέκης σημείωσε ότι η χώρα μας καταβάλλει κάθε προσπάθεια στο μέτρο των δυνατοτήτων της για απάμβλυνση των ανθρωπιστικών συνεπειών της σύγκρουσης και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, ενώ αυτή τη στιγμή συμβάλλει στη διευκόλυνση της απομάκρυνσης πολίτων τρίτων χωρών από τον Λίβανο.

Εξάλλου, ο κ. Σενέκης επέκρινε το γεγονός ότι η τουρκική αντιπροσωπία στην ΚΣ ΟΑΣΕ καταδικάζει σε υψηλούς τόνους την περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο εδώ και 50  χρόνια. Καταδίκασε δε την πρόσφατη έκκληση του Τούρκου Πρόεδρου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους, σημειώνοντας ότι επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Κάλεσε δε τόσο τον Τούρκο Πρόεδρο όσο και την τουρκική αντιπροσωπία στην ΚΣ ΟΑΣΕ να επιδείξουν έμπρακτα τη ρητορική υποστήριξή τους στο διεθνές δίκαιο αποδεχόμενοι την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Διαβεβαίωσε δε σε αυτό το πλαίσιο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα