Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2024 12:22

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στο Μεσογειακό Φόρουμ της 22ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Ολοκληρώθηκαν χθες στο Δουβλίνο οι εργασίες της 22ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ). Ο Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη συμμετείχε σε συνεδρία του Μεσογειακού Φόρουμ της Συνέλευσης, με θέμα την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Σε παρέμβαση του καταδίκασε τα εγκλήματα σεξουαλικής βίας και βασανιστηρίων της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Τόνισε δε την ανάγκη άμεσης και άνευ όρων απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διασφάλιση της παροχής ταχείας, ασφαλούς και απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα.

Σημείωσε δε ότι οι απρόκλητες συνεχείς επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ κατά του Ισραήλ, έχουν σκοτώσει δεκάδες αμάχους, έχουν εκτοπίσει πάνω από 60 000 Ισραηλινούς από τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ και αποτελούν εμπόδιο για την προώθηση λύσης με διπλωματικά μέσα. Καταδίκασε δε τη χρησιμοποίηση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες από μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολλάχ, σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι οι εκτοπισμένοι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο κ. Χατζηγιάννη προειδοποίησε ότι η απειλή χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον του Ισραήλ θα είχε ολέθριες συνέπειες τόσο για τον εβραϊκό όσο και τον παλαιστινιακό λαό και σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να προστατέψει τους λαούς της περιοχής από κάθε μορφή απειλής. 

Εξάλλου, ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε ότι η λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις προηγούμενες συμφωνίες, παραμένει η μόνη βιώσιμη λύση για το Παλαιστινιακό ζήτημα και κάλεσε όλα τα μέρη να εργαστούν για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν στην έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας. Σε ότι αφορά στο ρόλο του ΟΑΣΕ, ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε ότι ως ο μεγαλύτερος περιφερειακός οργανισμός ασφάλειας, θα πρέπει να ενσκήψει περαιτέρω στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και να συνδράμει έμπρακτα στις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, ενώ υποστήριξε ότι και η Κ.Σ. ΟΑΣΕ θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό διαμεσολαβητικό ρόλο.

Καταληκτικά, ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε στο ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν προς αποτροπή της απόκτησης πυρηνικών όπλων και τερματισμό της παροχής υποστήριξης προς τρομοκρατικές οργανώσεις.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα