Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-10-2024 10:56

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας δρος Νικόλα Α. Ιωαννίδη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στο 5ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Κλήρου με θέμα «Χρυσή κλωστή και βελονιά του τόπου η Κληρονομιά»

Είναι τιμή και χαρά μου να εκπροσωπώ σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη στο 5ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Κλήρου. Σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να είναι σήμερα μαζί μας, καθώς και τα θερμά του συγχαρητήρια για την άρτια διοργάνωση των εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το φετινό φεστιβάλ, το οποίο έχει θέσει υπό την αιγίδα του.

Είναι επίσης με πραγματική χαρά που είχα σήμερα την ευκαιρία να περιηγηθώ στην όμορφη Κλήρου και να ζήσω μαζί σας από κοντά την πληθώρα των δραστηριοτήτων και εργαστηρίων που ετοίμασαν με σκληρή δουλειά, αλλά και εμφανή ζήλο και αγάπη όλοι οι συντελεστές του 5ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Κλήρου. Είναι αξιοσημείωτο πως η εκδήλωση αυτή έχει καταστεί θεσμός και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, δίνοντας έτσι ζωή στα πέτρινα δρομάκια του παλιού πυρήνα του χωριού, επιτρέποντάς σε όλους τους συμμετέχοντες να βιώσουν την αυθεντικότητα της παράδοσης του τόπου μας.

Το θέμα που έχει επιλεγεί για τη φετινή διοργάνωση, «Χρυσή κλωστή και βελονιά του τόπου η Κληρονομιά», αναμφίβολα συνάδει με τη φιλοδοξία των διοργανωτών να προσφέρουν στο ευρύ κοινό όχι μόνο την ευκαιρία να γνωρίσει την πολιτιστική κληρονομιά της Κλήρου και του τόπου μας γενικότερα, αλλά και με τη βιωματική και ενεργό συμμετοχή του να συμβάλει έμπρακτα στη διατήρησή της.

Η διαφύλαξη τόσο της υλικής όσο και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας αποτελεί στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης, που έχει θέσει ως προτεραιότητα στο πρόγραμμα διακυβέρνησής της τη θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Στόχος είναι όχι μόνο η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και η παράλληλη προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου και της ταυτότητας του πολίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή εκδήλωση δεν τιμά μόνο τον λαϊκό πολιτισμό και τα έθιμα του τόπου μας, αλλά συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, ειδικότερα μέσω της πρόσκλησης σε κατεχόμενους δήμους και κοινότητες να παρουσιάσουν τα πολιτιστικά στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν, όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο πλαίσιο της Σύμβασης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που υιοθετήθηκε το 2003 από τη Γενική Συνέλευση των κρατών μελών της UNESCO.

Άλλωστε, η προστασία της άυλης κληρονομιάς αποτελεί θεμέλιο για τη διατήρηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, ενώ η κατανόηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς διαφορετικών κοινοτήτων ενισχύει τον διαπολιτισμικό διάλογο και ενθαρρύνει τον αμοιβαίο σεβασμό για διαφορετικούς τρόπους ζωής. Παράλληλα, εμπλουτίζει τη γνώση και τα προσόντα που μεταβιβάζονται μέσω του πολιτισμού από γενιά σε γενιά.

Στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας θεωρούμε τέτοιες δράσεις και εκδηλώσεις ως πολύ χρήσιμες και σημαντικές, καθώς συμβάλλουν και στη δική μας προσπάθεια για ομαλή ένταξη προσώπων που διαμένουν νόμιμα στη Δημοκρατία, καθιστώντας τους κοινωνούς των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων του τόπου μας.

Φίλες και φίλοι,

Η σύντομη σημερινή μου περιήγηση στα γραφικά δρομάκια της Κλήρου ήταν γεμάτη γεύσεις και μυρωδιές από παραδοσιακά αλλαντικά, γλυκά, μαρμελάδες, ππαλουζέ, ζιβανία και πλήθος άλλων πατροπαράδοτων σκευασμάτων και προϊόντων, αλλά και γεμάτη συγκίνηση, νοσταλγία, εικόνες και βιώματα.

Η φιλοξενία κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων στο φετινό πολιτιστικό φεστιβάλ Κλήρου έδωσε σε όλους μας την ευκαιρία να μάθουμε για τα «αλειφτά» και τα «τσιακκούθκια» της Λαπήθου, το φερβολιτέ του Καραβά, το ψαθί από το Καπούτι. Τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στη συντήρηση της μνήμης της κατεχόμενης γης μας, που αποτελεί επιτακτικό μας χρέος και «εκ των ων ουκ άνευ» προϋπόθεση για την επιτυχία του αγώνα για απελευθέρωση και επιστροφή.

Με δεδομένο το δίκαιο της προσπάθειας για απελευθέρωση της πατρίδας μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει προσηλωμένος στη διεκδίκηση επανέναρξης των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα διασφαλίζει όχι μόνο την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού, ενώ παράλληλα θα δημιουργεί προοπτικές ευημερίας και προόδου για τις μελλοντικές γενιές.

Απευθύνοντας για ακόμα μια φορά θερμότατα συγχαρητήρια για τη διοργάνωση του σημαντικού αυτού πολιτιστικού φεστιβάλ, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των ορεινών μας περιοχών και της υπαίθρου, στηρίζοντας τόσο τις τοπικές αρχές όσο και τους κατοίκους τους, μέσω στοχευμένων πολιτικών με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης που εφαρμόζονται από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και Υφυπουργεία.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και σας καλώ να απολαύσουμε μαζί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολουθεί.

(AN/ΝΓιαν/ΓΣ)