Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-10-2024 11:54

Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο ήρωα της ΕΟΚΑ Νικόλα Π. Γιάγκου

Η τιμή ενός ήρωα είναι ύψιστο καθήκον της Πολιτείας, αλλά και χρέος κάθε πολίτη ξεχωριστά. Και η τιμή δεν περιορίζεται μόνο σε τελετές μνήμης και τιμής, οι οποίες αδιαμφισβήτητα έχουν μεγάλη σημασία και ωφέλεια. Η τιμή ενός ήρωα αποκτά μέγιστη αξία και δυναμική όταν μεταφράζεται σε μίμηση του ήθους, της αγωνιστικότητας και της φιλοπατρίας του σε όλες τις εκφάνσεις και πτυχές της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

Η περίπτωση του Νικόλα Γιάγκου, του νεαρού νέου από τη Ζώδια, με το αμίμητο φλογερό πάθος για την πατρίδα και την απαράμιλλη αγωνιστικότητα για ελευθερία και αποτίναξη του αγγλικού ζυγού, είναι ίσως μια μοναδική και ιδιαίτερη περίπτωση ήρωα ανάμεσα στο πάνθεο των ηρώων της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας. Ο Νικόλας Γιάγκου αποτελεί μια από τις λαμπρότερες σελίδες θάρρους, ψυχικής αντοχής, πατριωτισμού και θυσίας της Κύπρου.

Γεννημένος στην κατεχόμενη σήμερα Ζώδια, ο Νικόλας ανατράφηκε με αξίες, ήθος και αγάπη για την πατρίδα. Μπορεί να εγκατέλειψε από νωρίς την εκπαίδευση, ωστόσο έχαιρε εκτίμησης από όλους όσοι τον γνώριζαν, από τους απλούς ανθρώπους μέχρι και τους μορφωμένους. Ήταν προικισμένος με πολλά χαρίσματα και η προσωπικότητά του εξέπεμπε τιμιότητα, αξιοπρέπεια, ζωντάνια, εργατικότητα και ειλικρίνεια.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από νωρίς ήταν μέλος της Ο.Χ.Ε.Ν. με ενεργό συμμετοχή σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις της, με στόχο πάντα την καλλιέργεια του εθνικού φρονήματος. Και όπως ήταν φυσικό, δεν άργησε και η μύησή του στην ΕΟΚΑ. Στην οργάνωση, ως ομαδάρχης Πάνω Ζώδιας επέδειξε υπέρμετρο ζήλο και επιδόθηκε σε έναν πολύπλευρο αγώνα με μεταφορές οπλισμού, απόκρυψη καταζητούμενων, πολεμικές επιχειρήσεις και κατασκευή βομβών και ναρκών. Κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη των συναγωνιστών του και των στελεχών της ΕΟΚΑ, και ήταν ο μόνος που ήξερε ανά πάσα στιγμή πού βρισκόταν ο τομεάρχης Μόρφου.

Η ιστορία της ζωής του σταματά στις αρχές Οκτωβρίου του 1958. Μετά την επιτυχή και φονική ενέδρα της ΕΟΚΑ στην Κάτω Ζώδια, οι Άγγλοι συνέλαβαν τον Νικολή, για να καταδώσει την ομάδα και τον τομεάρχη της, οι οποίοι είχαν ήδη καταφύγει στο Νικητάρι. Τα βασανιστήρια ήταν σκληρά, απάνθρωπα και επίμονα. Όμως δεν ήταν ικανά να κάμψουν το ηθικό του, να τον αναγκάσουν να ομολογήσει και να προδώσει τους συναγωνιστές του. Με αλλεπάλληλες λιποθυμίες και βάναυσες κακώσεις, καταβεβλημένος, λιπόθυμος, κρεμάμενος και συρόμενος από την πόρτα του στρατιωτικού αυτοκινήτου παρέδωσε το πνεύμα του. Το σώμα του τάφηκε από τους ίδιους τους βασανιστές του, οι οποίοι μετέδωσαν την ψευδή είδηση ότι δραπέτευσε, για να μην αποκαλυφθεί το ειδεχθές έγκλημά τους.

Παρά το τραγικό της ιστορίας, ο Νικόλας Γιάγκου απέδειξε ότι όλα όσα πρέσβευε από τη νεότητά του, όλα όσα εξέπεμπε ο χαρακτήρας του, όλα όσα έδειχνε με τη δράση του ήταν αληθινά, γνήσια, πηγαία και ακλόνητα. Η πίστη του στον αγώνα έμεινε σταθερή μέχρι το τέλος. Η αντίστασή του ήταν παραδειγματική και φανέρωσε το μέγεθος της ψυχής του. Ο Νικόλας αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα πατριώτη αγωνιστή, μια περίπτωση απαράμιλλου θάρρους, ψυχικού σθένους και αφοσίωσης στις αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας. Ήταν ο μόνος ήρωας της ΕΟΚΑ που πέθανε από βασανιστήρια και τάφηκε σε άγνωστο μέρος, και αυτό αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη μοναδικότητα της θυσίας του.

Έχοντας στο μυαλό και στην καρδιά μας τη θυσία του ήρωα της ΕΟΚΑ Νικόλα Γιάγκου, ατενίζουμε και εμείς σήμερα τους εθνικούς μας αγώνες και τις άοκνες προσπάθειες για επανένωση της πατρίδας μας. Πενήντα χρόνια μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, 50 χρόνια κατοχής, εργαζόμαστε με όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για επανέναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Μεθοδευμένα, συστηματικά και συντονισμένα καταφέραμε να κινήσουμε το διεθνές ενδιαφέρον, να επαναφέρουμε την Κύπρο στο προσκήνιο των εξελίξεων, να την καταστήσουμε εξισορροπητικό παράγοντα και διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας. Καταφέραμε, παρά τις όποιες αντίξοες και αρνητικές συνθήκες, να δώσουμε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό. Με γνώμονα και άξονά μας το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πάνω στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, εργαζόμαστε για την πολυπόθητη απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας.

Επιστρέφοντας από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, μπορώ μετά βεβαιότητας να αναφέρω ότι, πλέον όλοι αναγνωρίζουν την εποικοδομητική μας προσέγγιση και επικεντρώνονται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλίων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Ήταν μια περίοδος με αλλεπάλληλες συναντήσεις και προσπάθειες. Αξιοποιούμε την κάθε επαφή για την Κύπρο, μένοντας προσηλωμένος πάντα στα σημαντικά και στα μεγάλα. Είμαι έτοιμος. Γνωρίζω πολύ καλά τους στόχους και τις επιδιώξεις μας, γνωρίζω τα όρια του συμβιβασμού και τις κόκκινες μας γραμμές, και ευελπιστώ ότι η τριμερής συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, για την πολυπόθητη απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, πρέπει ασταμάτητα να εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση όλων των παραγόντων ισχύος της χώρας μας. Η χώρα μας πρέπει να είναι ισχυρή οικονομικά, πολιτικά, αμυντικά και να είναι ευημερούσα. Η ισχυροποίηση του κράτους μας αποτελεί βασική προϋπόθεση όχι μόνο για την επανέναρξη του διαλόγου, αλλά και για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

Οι θυσίες των ηρώων μας αποτελούν τον σπόρο της ελευθερίας στο χώμα της πατρίδας. Για να μπορεί να αποδώσει καρπούς οφείλουμε όλοι, όχι μόνο η Πολιτεία, αλλά και ο κάθε ένας ξεχωριστά, από το δικό του μετερίζι, να αγωνιζόμαστε καθημερινά. Ο ήρωας που τιμούμε και μνημονεύουμε σήμερα αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα παιδείας, αρετής, εργατικότητας, σωφροσύνης και πάνω απ’ όλα, αγάπης για την πατρίδα και την ελευθερία της. Υπήρξε ένας νέος της εποχής του που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχαιρε σεβασμού και εκτίμησης από όλους. Αυτό είναι ένα μεγάλο μήνυμα προς όλους μας. Οφείλουμε τόσο σε πολιτειακό επίπεδο όσο και σε συλλογικό και προσωπικό, ο κάθε ένας από εμάς να κρατούμε ψηλά το εθνικό φρόνημα.

Αιωνία του η μνήμη.

(ΡΜ/ΝΓιαν/ΓΣ)