Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-10-2024 17:21

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων κας Αντωνίας Θεοδοσίου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στην ετήσια εκδήλωση «Αφάμια – Αμπέλου Εορτή», στο Κοιλάνι

Με χαροποιεί ιδιαίτερα η παρουσία μου σήμερα στην ετήσια εκδήλωση «Αφάμια – Αμπέλου Εορτή», εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η γιορτή αυτή, που μετρά πάνω από 40 χρόνια ιστορίας με αφετηρία τη διοργάνωση της πρώτης γιορτής ππαλουζέ, είναι εμπνευσμένη από την παράδοση του τόπου και την ιστορία του. Ενδιαφέρον είναι ότι, η γιορτή φέρει την ονομασία «Αφάμια» από το βουνό Αφάμης που υψώνεται πάνω από το γραφικό χωριό Κοιλάνι όπου καλλιεργούνται αμπέλια. Το τοπωνύμιο Αφάμης συνδέεται με τη λατρεία του Διός ο οποίος ως εξουσιαστής των ατμοσφαιρικών φαινομένων, διέθετε ιερά, συνήθως στις κορυφές των βουνών. ‘Ένα από τα λατρευτικά επίθετά του ήταν Ευφήμιος ή Ευφάμιος, απ' όπου και η ονομασία Αφάμης, ενώ στην ίδια περιοχή το τοπωνύμιο Έρα και η τοποθεσία «Κρεμμός της Έρας» αναφέρονται στη θεά Ήρα, σύζυγο του Διός.

Η πλούσια συνεχής αμπελοοινική παράδοση της περιοχής μέχρι και σήμερα αποτυπώνεται και στη συμπερίληψη των Κρασοχωριών Λεμεσού – Υποπεριοχή Αφάμης, στην κατηγορία οίνων ανώτερης ποιοτικής βαθμίδας με την ένδειξη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Το Κοιλάνι, εκτός από το ότι συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους αμπελοκαλλιεργητές της Κύπρου φημισμένο για τα εκλεκτά κρασιά από καταξιωμένα οινοποιεία, καθώς και για τα αμπελοπροϊόντα του με βασιλιά, βεβαίως, τον ππαλουζέ είναι, επίσης, γνωστό για τα αρωματικά αρκατένα και για τα περίφημα κοιλανιώτικα του γλυτζιστά, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2017, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της γαστρονομικής παράδοσης του χωριού αλλά και της Κύπρου, κάνοντάς μας περήφανους.

Το χωριό παρουσιάζει πλούσιο ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, με χαρακτηριστικά την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και τα λιθόστρωτα του μονοπάτια, την εκκλησιαστική ιστορία και τη διατήρηση, από τους κατοίκους, των εθίμων και παραδόσεων. Το Κοιλάνι διαθέτει αξιόλογα μουσεία που εστιάζουν στη λαϊκή και εκκλησιαστική τέχνη, την παράδοση της οινοπαραγωγής, της αμπελουργίας και της ελαιοκαλλιέργειας. Πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του και το Μουσείο Κυπριακού Παραμυθιού για τη διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς που περιλαμβάνει παραμύθια, θρύλους, μύθους και παραδόσεις, και το οποίο υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού στο πλαίσιο στήριξης των ορεινών κοινοτήτων. Εδώ λειτουργεί, επίσης, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έργο σημαντικό, που συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και στη γνωριμία και την προστασία της φύσης.

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει θέσει υπό την αιγίδα του τη σημερινή γιορτή, υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στη στήριξη των Κοινοτήτων της υπαίθρου και των προσπαθειών συγκράτησης του πληθυσμού, αναβάθμισης του βιοτικού τους επιπέδου και ενίσχυσης της οικονομικής τους ευημερίας, με στόχο να συνεχίσουν να αποτελούν εστίες πολιτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τον αμπελοοινικό τομέα ως βασικό πυλώνα της οικονομίας. Παρά τις προκλήσεις, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για υποστήριξή του, καθώς και για την ενίσχυση της παραγωγής και της προβολής των τοπικών προϊόντων μέσω οικονομικών ενισχύσεων όπως προβλέπεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027. Συγκεκριμένα, την περίοδο που διανύουμε μέχρι και το έτος 2027, μέσω του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα διατεθούν πέραν των €22 εκατομμυρίων σε αμπελουργούς και οινοποιούς, ενισχύοντας έτσι την αγροτική οικονομία και την παρουσία της Κύπρου στη διεθνή αγορά.

Κλείνοντας, συγχαίρω θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου και τον Όμιλο Κοιλανιωτών για τη δράση τους για την προώθηση και ανάδειξη του Κοιλανίου και της ευρύτερης περιοχής καθώς και όλες και όλους που εργάστηκαν για την προετοιμασία και τη διοργάνωση της εξαιρετικής αυτής εκδήλωσης.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Κυριάκο Κυριάκου, Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κοιλανίου καθώς και τον κ. Μιχάλη Κασπαρή, Πρόεδρο του Ομίλου Κοιλανιωτών για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μού δόθηκε να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας.

(ΑΣΠ)