Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-10-2024 17:14

Εναρκτήρια συνάντηση για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Προεδρία και τη Γραμματεία Συντονισμού και Υποστήριξης Κυβερνητικού Έργου

Το έργο χρηματοδοτείται από το Μέσο Τεχνικής Στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο παρέχει εμπειρογνωμοσύνη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η εναρκτήρια συνάντηση (kick-off meeting) του έργου παροχής τεχνικής βοήθειας προς την Προεδρία και τη Γραμματεία Συντονισμού και Υποστήριξης Κυβερνητικού Έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην παρουσία της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κας Ειρήνης Πική και της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Judit Rózsa.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο του Μέσου Τεχνικής Στήριξης, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει πέραν των 90 έργων μεταρρύθμισης στην Κύπρο από το 2013. Όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο, η κα Πική ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Κυβέρνησή μας παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στον εκσυγχρονισμό του κράτους όχι μόνο για λόγους αποτελεσματικότητας, αλλά για το ευρύτερο όφελος της κοινωνίας μας. Το έργο δεν αφορά απλώς διοικητικές βελτιώσεις στην κεντρική Κυβέρνηση, αλλά αφορά στην ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτών της».

Η κα Πική παράλληλα υπογράμμισε ότι το έργο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης: «Η ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση αποτελεί πυλώνα της στρατηγικής μας για την αναδιοργάνωση του κράτους.»

Η κα Rózsa, κατά την παρέμβασή της, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, τονίζοντας ότι «ο πυρήνας της συνεργασίας μας με τις κυπριακές αρχές είναι η διασφάλιση ότι οι δημόσιες διοικήσεις είναι εξοπλισμένες, ώστε να δημιουργούν, να διαχειρίζονται και να λειτουργούν με αποδοτικές διαδικασίες, προωθώντας τη διαμόρφωση πολιτικών που τελικά ωφελούν τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία συνολικά». Σημείωσε επίσης τη σημασία της στήριξης των δημόσιων διοικήσεων, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την επίτευξη προόδου σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί στη θεσμοθέτηση και ενίσχυση των δυνατοτήτων της Γραμματείας Συντονισμού και Υποστήριξης Κυβερνητικού Έργου, καθώς και στην ανασκόπηση του λειτουργικού μοντέλου της Προεδρίας, το οποίο δεν έχει προσαρμοστεί ουσιαστικά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη συνάντηση, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το πλαίσιο και στόχους του έργου, τη συνολική προσέγγιση, τα παραδοτέα και το χρονοδιάγραμμα, τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς και τα επόμενα βήματα. Το έργο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2025.

Για τον χαιρετισμό της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κας Ειρήνης Πική, πατήστε εδώ.

(ΕΑθ/ΓΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα