Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-10-2024 19:22

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Το μόνο θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει από το δείπνο στη Νέα Υόρκη είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Σε δηλώσεις του απόψε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην εκδήλωση για τα 3α βραβεία ΡΙΚ «Τιμής Ένεκεν» και ερωτηθείς για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θα μελετήσουμε την απόφαση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, μαζί και η Νομική Υπηρεσία. Εκείνο που θέλω να επαναλάβω είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι όχι μόνο αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά επειδή γνωρίζουμε ως χώρα, ως μια πατρίδα, η οποία είναι υπό κατοχή, τι σημαίνει προσφυγιά, τι σημαίνει να αναγκάζεσαι να φεύγεις από τον τόπο σου, κάνουμε σαφώς περισσότερα. Αλλά, επαναλαμβάνω, θα τα μελετήσουμε και θα τοποθετηθούμε.» 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν κατά το ταξίδι του στο Λονδίνο πρόκειται να συζητήσει με τον κ. Keir Rodney Starmer για το Κυπριακό και για το ενδεχόμενο πενταμερούς, ο Πρόεδρος απάντησε ότι θα συζητηθεί σίγουρα το Κυπριακό και το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να προκαθορίσω, θα δούμε πώς θα πάει το δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Είπα πολλές φορές θα ήθελα να το επαναλάβω ότι ευελπιστούμε να προκύψει θετικό αποτέλεσμα. Το μόνο θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει είναι η προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.» 

Ερωτηθείς σχετικά με ανησυχίες και παγίδες που ενδέχεται να ελλοχεύουν, ο Πρόεδρος είπε: «Ξέρουμε σε τι στοχεύουμε μέσα από το δείπνο. Ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος μας. Ξέρουμε πού θα καταλήξουμε. Έχουμε αυτοπεποίθηση, ξέρουμε τις όποιες μας γραμμές, και πηγαίνουμε στο δείπνο –ένα δείπνο που μέσα και από τις δικές μας ενέργειες το έχουμε– για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα.»

(ΕΑθ/ΓΣ)