Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-10-2024 19:45

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα 3α Βραβεία ΡΙΚ «Τιμής Ένεκεν»

Είναι πάντοτε μεγάλη η χαρά που παρευρίσκομαι σε εκδηλώσεις όπως η αποψινή, μαζί με την Υπουργό Παιδείας και τον Υπουργό Εσωτερικών, που οργανώνονται προς τιμήν ξεχωριστών ανθρώπων. Και είναι ακόμη πιο μεγάλη η χαρά μου γιατί με αυτού του είδους τις εκδηλώσεις, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) επιβεβαιώνει ότι δεν είναι μόνον ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας που καταγράφει την ιστορία του τόπου μας, αλλά είναι και το ίδιο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Και χωρίς υπερβολή, οι άνθρωποι του ΡΙΚ είναι η ζώσα ιστορία της Κύπρου. 

Πρόκειται για προσωπικότητες, των οποίων το έργο (συγγραφικό, ποιητικό, θεατρικό, δημοσιογραφικό, ερευνητικό, διοικητικό και άλλο) διακρίθηκε και αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία ή ακόμα απέσπασαν βραβεία και διακρίσεις πέραν των συνόρων της χώρας μας. 

Αφοσιωμένοι επαγγελματίες, ο καθένας στον τομέα του, που με το όραμα, την εργατικότητα, τις καινοτομίες, ακόμα και τα ρίσκα που πήραν, ειδικά σε πολύ πιο δύσκολες εποχές, πρόσθεσαν αξία στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Άφησαν παρακαταθήκες, υπηρέτησαν μέσα από τη δουλειά τους την πατρίδα και τον λαό, έγραψαν ιστορία σε πέτρινα χρόνια και μας κληροδότησαν έργο ζηλευτό που αγάπησε ο κόσμος της Κύπρου, θεατρικά και τηλεοπτικά έργα, σκετς, σειρές, θέατρο από το ραδιόφωνο, έρευνες και ντοκιμαντέρ, ταινίες, ποίηση και λογοτεχνία που ξεχώρισε. 

Κάποιοι εξ αυτών άφησαν το στίγμα τους ως διευθυντικά στελέχη και έθεσαν τις βάσεις, για να προχωρήσει το ΡΙΚ στην επόμενη μέρα και στη νέα εποχή. 

Η παρουσία μου απόψε, μαζί με τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, στην τελετή για επίδοση των τρίτων βραβείων ΡΙΚ «Τιμής Ένεκεν», επιβεβαιώνει την εκτίμηση της πολιτείας έναντι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά κυρίως έναντι των ανθρώπων της. Τιμούμε απόψε τους ακούραστους εργάτες που υπηρέτησαν το ΡΙΚ με αφοσίωση και αγάπη. Τιμούμε και όλους εκείνους που συνεχίζουν να το υπηρετούν με τον ίδιο ζήλο, ώστε να αναγνωρίζεται διαχρονικά ως ισχυρός φορέας της καταγραφής γεγονότων που σφράγισαν την ιστορία της πατρίδας μας, σε όλες της τις εκφάνσεις. 

Πέρα από την εγχώρια προσφορά και δράση του, το ΡΙΚ λειτουργεί και ως πλατφόρμα επικοινωνίας προς τους απανταχού Κύπριους της Διασποράς. Κοινωνεί πολιτισμό, ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσα από τις ειδήσεις και το εύρος των προγραμμάτων του, αλλά και με τις εξειδικευμένου χαρακτήρα εκπομπές που προβάλλει ειδικά για τους απόδημούς μας. 

Κυρίες και κύροι, 

Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω και στο έτος που διανύουμε, τα 50 χρόνια που συμπληρώνονται από τις μαύρες ημέρες που έζησε η πατρίδα μας με το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. 

Σε αυτή την προσπάθεια γνωρίζω πολύ καλά ότι συμμετείχε και το ΡΙΚ, το οποίο κορύφωσε το 2024 ειδική εκστρατεία πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης για το Κυπριακό. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, είδαμε τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση να υποστηρίζει τον διαφορετικό, από τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, ρόλο και αποστολή της.

Κυρίες και κύριοι, 

Απόψε, στο πλαίσιο αυτής της όμορφης εκδήλωσης, τιμούμε στελέχη του ΡΙΚ που ενέπνεαν εργατικότητα, εμπιστοσύνη, εντιμότητα, αφοσίωση και όραμα. Τιμούμε ανθρώπους που αποτέλεσαν πρότυπο για όσους και όσες είχαν την ευλογία να δουλέψουν μαζί τους. Τιμούμε ανθρώπους που πραγματικά πρόσθεταν αξία, όπως: 

Η Nάγια Ρούσου, η πρώτη γυναίκα Τμηματάρχης από την ίδρυση του ΡΙΚ, Τμηματάρχης Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, ακαδημαϊκός, επικοινωνιολόγος, σκηνοθέτιδα και διακεκριμένη ποιήτρια. 

Ο Οδυσσέας Αγγελίδης, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών. Ήταν ο άνθρωπος που επανασχεδίασε και υλοποίησε την αναλογική υποδομή του ΡΙΚ. 

Η συγγραφέας και σκηνοθέτιδα Μαρία Αβρααμίδου. Η πρώτη γυναίκα εργαζόμενη στην τηλεόραση, με πολλά παιδικά προγράμματα και βραβευμένα θεατρικά και τηλεοπτικά έργα. 

Ο ραδιοσκηνοθέτης Αντρέας Φαντίδης, ο οποίος θεμελίωσε και ανέδειξε το σκετς από το ραδιόφωνο, αφήνοντας σημαντικές παρακαταθήκες στο ραδιοφωνικό αρχείο του ΡΙΚ.

Ο Παύλος Παύλου, βραβευμένος τηλεοπτικός σκηνοθέτης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και παρουσιαστής ειδήσεων και εκπομπών, από τους πρωτεργάτες του Τρίτου Προγράμματος και της ενημερωτικής εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο».

Εις Μνήμην αποτίουμε επίσης απόψε φόρο τιμής στον Πατέρα της ελεύθερης ραδιοφωνίας της Κύπρου Νίκο Νικολαΐδη. Τον τεχνικό του ΡΙΚ που λειτούργησε στην Πάφο τον αυτοσχέδιο ελεύθερο ραδιοσταθμό της Κύπρου ενάντια στη Χούντα και πρόσφερε στον Πρόεδρο Μακάριο τη δυνατότητα να απευθύνει το ιστορικό διάγγελμά του στον λαό και να τον καλέσει σε αντίσταση.

Φίλες και φίλοι, 

Τιμώντας απόψε ξεχωριστούς ανθρώπους που υπηρέτησαν το ΡΙΚ, μνημονεύουμε ένα κομμάτι της ιστορίας του. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να δούμε και την επόμενη μέρα. Το ΡΙΚ έχει και οφείλει να έχει συνέχεια. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει το ΡΙΚ, το οποίο θεωρεί φορέα διακίνησης πληροφοριών και ιδεών. Και ακριβώς, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει, θέλουμε να δούμε το ΡΙΚ να αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών –γιατί, κυρίες και κύριοι, υπάρχουν παθογένειες. Να απαλλαγεί από διαχρονικά προβλήματα που το κρατούν αιχμάλωτο ξεπερασμένων νοοτροπιών και αντιλήψεων. Δεν είναι η ώρα και ο χώρος να εξαντλήσω το συγκεκριμένο θέμα. Επιτρέψτε μου όμως να αξιοποιήσω την παρουσία μου απόψε εδώ, για να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους που δυστυχώς έφθασαν στο σημείο να εκλιπαρούν για τα δικαιώματά τους, ότι δεν θα επιτρέψουμε να αδικηθεί κανένας. Δεν έχει νόημα να κάνουμε τέτοιες εκδηλώσεις, δεν έχει νόημα να τιμούμε ανθρώπους για την προσφορά τους, αλλά να μην τους καταβάλλουμε τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα. Αυτά τα φαινόμενα μάς προσβάλλουν ως πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία. Και θέλω να σας ενημερώσω ότι με οδηγίες μου, οι συναρμόδιοι υπουργοί επεξεργάζονται ήδη συγκεκριμένα σχέδια και θα επιλύσουμε οριστικά το συγκεκριμένο θέμα. 

Απευθυνόμενος τώρα στη Διοίκηση, τη Διεύθυνση, αλλά και τους ανθρώπους του ΡΙΚ, σας καλώ να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε το καλύτερο αύριο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που είναι ένας οργανισμός που προϋπάρχει του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους. Οφείλετε να αλλάζετε προς το καλύτερο, να είστε πιο ευέλικτοι και πιο χρήσιμοι στην κοινωνία, να βελτιώνετε αυτό που προσφέρετε. Οφείλετε να λειτουργείτε πιο αποτελεσματικά, μέσα από τολμηρές αλλαγές, μέσα από τολμηρές μεταρρυθμίσεις στη δομή του οργανισμού, μέσα από τον εκσυγχρονισμό στο ψηφιακό επίπεδο. Γιατί εκεί είναι το σήμερα και το αύριο, ο νέος κόσμος της ηλεκτρονικής και ψηφιακής επικοινωνίας. 

Και όλα αυτά πρέπει να συγκλίνουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου: Καλύτερη, ευέλικτη και πιο σύγχρονη ραδιοτηλεόραση, η οποία να λειτουργεί με διαφάνεια, να λειτουργεί με λογοδοσία και να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πολίτες, στους οποίους ανήκει το ΡΙΚ. Επιδιώκοντας μεγαλύτερη συμμετοχή από τον πολίτη, δίδοντας βήμα και φωνή στον δημόσιο διάλογο, την ελεύθερη και ισότιμη έκφραση θέσεων και απόψεων, ενημερώνοντας αδιάκοπα και αξιόπιστα, προσφέροντας ποιοτική ψυχαγωγία, την οποία όλοι έχουμε ανάγκη, και στηρίζοντας και προβάλλοντας ουσιαστικά τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα και τις τέχνες. 

Σας ευχαριστώ πολύ. 

(ΝΖ/ΓΣ)