Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-10-2024 10:27

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Πάω στη Νέα Υόρκη με έναν και μοναδικό στόχο: ελπίζω αυτή η συνάντηση να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσερχόμενος στην εναρκτήρια τελετή του Digital Agenda Cyprus Summit 2024 και ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά πόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει βολιδοσκοπηθεί, προκειμένου να «τεντώσει» τις κόκκινες γραμμές και να έρθει πιο κοντά στις απαιτήσεις που θέτει ο κ. Tatar, για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία, απάντησε: «Όχι, δεν έχουμε βολιδοσκοπηθεί και δεν προσφερόμαστε και για βολιδοσκόπηση. Ετοιμαζόμαστε για τη συνάντηση. Ο Διαπραγματευτής, μετά από συνεννόησή μου, θα καλέσει και την πολιτική ομάδα Κυπριακού να συναντηθούν την Παρασκευή για μια ανταλλαγή απόψεων, σε συνέχεια των όσων λέχθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Να σας θυμίσω ότι πριν από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα θα δω τον Βρετανό Πρωθυπουργό. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία της συνάντησης όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για το Κυπριακό. Πάω στη Νέα Υόρκη με έναν και μοναδικό στόχο: ελπίζω αυτή η συνάντηση να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Μπορώ να πω από δικής μας πλευράς ότι αυτός είναι ο μοναδικός στόχος. Δεν είναι σύνθημα. Μιλάω πολύ συγκεκριμένα και, λαμβάνοντας υπόψη και το πολύ θετικό κλίμα της συζήτησης που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα, όταν βρισκόμουν στη Νέα Υόρκη, ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση.» 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για περαιτέρω ανοίγματα από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί μονομερώς, σε περίπτωση που o Γενικός Γραμματέας θέσει θέμα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Πρόεδρος είπε: «Ξέρετε, δεν θέλω να προκαταλάβω και δεν είναι σωστό, πρώτα προς τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, να τοποθετηθώ για το συγκεκριμένο θέμα. Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω, απαντώντας στο ερώτημά σας, για οποιοδήποτε θέμα τεθεί, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη να τοποθετηθεί συγκεκριμένα.» 

Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί πως είναι εφικτό και θετικό το σενάριο της επανενεργοποίησης της κας Holguín, ο Πρόεδρος ζήτησε όπως του επιτραπεί να μην τοποθετηθεί συγκεκριμένα, με σεβασμό προς τον Γενικό Γραμματέα, και επειδή επιθυμεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση. Και πρόσθεσε:  «Έχουμε άποψη, έχουμε συγκεκριμένη θέση και γι’ αυτό που είπατε και για το προηγούμενο, όπως και για πολλά άλλα θέματα που ενδεχομένως να τεθούν είτε από τον Γενικό Γραμματέα είτε από τον κύριο Tatar, αλλά και δικές μας προτάσεις, πρωτοβουλίες της δικής μας πλευράς.» 

(ΕΑθ/ΓΣ)