09-10-2024 11:05
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή έναρξης του συνεδρίου του Digital Agenda Cyprus Summit «Cyprus, a Digitalised Country: The Vision»
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω το φετινό Digital Agenda Cyprus Summit.
Επιτρέψτε μου, κατ’ αρχάς, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές, καθώς το συνέδριο επάξια έχει πλέον αναχθεί σε ένα βασικό πυλώνα του δημόσιου διαλόγου στη χώρα μας γύρω από την ψηφιοποίηση και την καινοτομία. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι καθοριστικής σημασίας η ύπαρξη της κατάλληλης πλατφόρμας, όπου οι τεχνοκράτες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και ευρύτερα η κοινωνία μας να έχουν τη δυνατότητα να συζητούν, να ανταλλάζουν απόψεις σε ένα τέτοιου υψηλής ποιότητας συνέδριο που υπερβαίνει τα σύνορα της χώρας μας, τοποθετώντας με αυτόν τον τρόπο και την Κύπρο ψηλά στη γενικότερη διεθνή προσπάθεια για ψηφιακό μετασχηματισμό.
Φίλες και φίλοι,
Τα τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών έχουν μετασχηματίσει τα επιχειρηματικά μοντέλα, τις κοινωνικές πολιτικές και τις επιμέρους δομές και συμπεριφορές των οργανισμών. Ο τραπεζικός τομέας, το λιανεμπόριο, ακόμη και η γεωργία έχουν αναδιαμορφωθεί, έχουν μετασχηματιστεί, αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία που ενισχύουν πρώτον την αποδοτικότητά τους και κατ’ επέκταση την ανταγωνιστικότητά τους. Η άνοδος της ψηφιακής οικονομίας αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, καθοδηγούμενη από καινοτόμες και αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το Internet of Things (IoT) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Οι τεχνολογίες αυτές, αφενός, ενισχύουν την αυτοματοποίηση και τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, και, αφετέρου, αναδιαμορφώνουν παραδοσιακές βιομηχανίες, καθιστώντας την ψηφιακή οικονομία καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του μέλλοντος των επιχειρήσεων και της διακυβέρνησης.
Ήταν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Mario Draghi στην πρόσφατη έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προτρέπει τα 27 κράτη μέλη, ανάμεσα σε άλλα, να αναπτύξουν τις προηγμένες τεχνολογίες τους, επισημαίνοντας ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ σε σχέση με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) περνά μέσα από τη βελτίωση, μέσα από την ενίσχυση της παραγωγικότητας που μπορεί να διασφαλιστεί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, καλώντας και την ΕΕ και τα κράτη μέλη να επενδύσουν πιο ουσιαστικά στον τομέα της τεχνολογίας.
Κυρίες και κύριοι,
Το όραμα της κυβέρνησής μας για την ψηφιοποίηση της Κύπρου είναι πολύ φιλόδοξο, αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτό. Έχουμε έναν άριστο Υφυπουργό Καινοτομίας που κάνει εξαιρετική δουλειά.
Βασική μας επιδίωξη και πρωταρχικός μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, καθιστώντας το κράτος μας πιο φιλικό τόσο προς τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις. Θέλουμε μια κοινωνία που θα έχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το κράτος μέσα από εύκολες, γρήγορες, διαφανείς και προσιτές για όλους διαδικασίες, μέσω της αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για τη διακυβέρνησή μας.
Τι συνεπάγεται συγκεκριμένα η ψηφιοποίηση της χώρας μας;
Δεν πρόκειται ούτε για ένα σύνθημα, ούτε μια απομακρυσμένη έννοια που απευθύνεται μόνο σε αυτούς που ασχολούνται με την τεχνολογία. Πρόκειται για μια οριζόντια πολιτική που αγγίζει όλους τους τομείς, μετασχηματίζοντας κάθε πτυχή της αλληλεπίδρασης των πολιτών και των επιχειρήσεων με το Κράτος. Πρόκειται για μια ουσιαστική απτή αλλαγή που θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, πιο αποτελεσματική και πιο διάφανη.
Η πλήρης ψηφιοποίηση θα επιτρέψει πρωτίστως την ηλεκτρονική υποβολή όλων των αιτήσεων, εξαλείφοντας με αυτόν τον τρόπο τη χρονοβόρα γραφειοκρατία, αυξάνοντας την παραγωγικότητα –αυτό που αναφέρθηκα προηγουμένως για την έκθεση του Draghi– ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο για όλους τους εμπλεκόμενους.
Την ίδια στιγμή, θα προσφέρει άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για την κατάσταση των οποιωνδήποτε αιτήσεων, ενισχύοντας τόσο τη διαφάνεια όσο και τη λογοδοσία στις συνδιαλλαγές με το δημόσιο και λειτουργώντας ως ένα βασικό εργαλείο για πάταξη της διαφθοράς.
Η πρόοδος που η χώρα μας έχει σημειώσει μέχρι στιγμής αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στην πρόσφατη (Σεπτέμβριος 2024) Έκθεση European Digital Decade, η οποία παρουσιάζει μια πολύ θετική εικόνα για την Κύπρο με σημαντική πρόοδο στην πορεία προς την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί. Μεταξύ άλλων, η Κύπρος, στην έκθεση, παρουσιάζει αύξηση στους δείκτες ανάπτυξης υποδομών συνδεσιμότητας Gigabit, ειδικών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην αγορά εργασίας, καθώς και κάλυψης δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας VHCN.
Στον τομέα της ψηφιοποίησης των κυβερνητικών υπηρεσιών, η χώρα μας σημείωσε βελτίωση κατά 16,3%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 3,1%. Το ποσοστό αυτό αντανακλά τον αυξανόμενο αριθμό ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρονται τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις στη χώρα μας.
Ενδεικτικά, παραθέτω ορισμένα παραδείγματα: μόλις τον περασμένο Ιούνιο εισαγάγαμε δέκα νέες ψηφιακές υπηρεσίες, μεταξύ αυτών την επανέκδοση πιστοποιητικών γέννησης, την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων έκδοσης για ταυτότητες και διαβατήρια για ενήλικες και την έκδοση πιστοποιητικών μόνιμης διαμονής. Επιπλέον, θεσπίσαμε την ηλεκτρονική αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, την ηλεκτρονική εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, εγκαινιάσαμε την πλατφόρμα του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και την πλατφόρμα για την αδειοδότηση Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Από εδώ και πέρα, προχωρούμε το αμέσως επόμενο διάστημα για την απλούστευση των διαδικασιών και τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης πολίτη – κράτους, εγκαινιάζοντας την ολοκληρωμένη πλατφόρμα gov.cy. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί ως ο κεντρικός κόμβος για όλους τους κυβερνητικούς ιστότοπους και τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες –το μοντέλο που ισχύει στην Ελλάδα.
Επιπλέον, εντός των επόμενων εβδομάδων παρουσιάζουμε την εφαρμογή «Ψηφιακός Πολίτης», μια εμβληματική πολιτική μας δράση, η οποία θα επιτρέπει την αποθήκευση εγγράφων σε ψηφιακή μορφή (σε πρώτη φάση) για την ταυτότητα, την άδεια οδήγησης και το πιστοποιητικό ΜΟΤ και με σταδιακή επέκταση περισσότερων λειτουργιών και υπηρεσιών.
Επιπλέον, σήμερα –για να σας δώσω και μια είδηση–, θα εγκρίνουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο τα κίνητρα για την ηλεκτρονική ταυτότητα, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής υπογραφής, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας και της ταχύτητας των συναλλαγών, διασφαλίζοντας ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες παρέχονται απρόσκοπτα και με ασφάλεια.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να λάβει μια πολύ σημαντική απόφαση σχετικά με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, εγκρίνοντας την αγορά 100,000 η-Ταυτοτήτων σε βάθος τριών ετών και τη διάθεσή τους για χρήση από τους πολίτες της Δημοκρατίας άνω των 18 ετών. Η απόφασή μας αυτή θα συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθειά μας για τη σταδιακή ψηφιακή μετάβαση του κράτους.
Η η-Ταυτότητα θα έχει διάρκεια 3 ετών με δικαίωμα ανανέωσης και θα επιτρέπει, ανάμεσα σε άλλα, τη γρήγορη ηλεκτρονική ταυτοποίηση για πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα με υψηλό επίπεδο διασφάλισης, αναγνωρισμένο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για διασυνοριακές συναλλαγές. Θα χρησιμοποιείται επίσης για την ηλεκτρονική υπογραφή εγγράφων, θα έχει την ίδια νομική ισχύ με την ιδιόχειρη υπογραφή και θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που απαιτούν σήμερα ιδιόχειρη υπογραφή για τη διεκπεραίωσή τους.
Είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε όλοι τα αναμενόμενα οφέλη για το Δημόσιο, τους πολίτες και τον ιδιωτικό τομέα. Με την εν λόγω δράση δίνεται ουσιαστική δυναμική και ώθηση στην ανάπτυξη υπηρεσιών πλήρως ψηφιακά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο δημόσιος τομέας της χώρας μας αυξάνει την αποδοτικότητά του μέσω της ταχύτερης διεκπεραίωσης αιτήσεων, μειώνει τον διοικητικό φόρτο και εξοικονομεί πόρους, ενώ οι πολίτες επωφελούνται από τη βελτιωμένη παροχή πλήρως ψηφιακά δημόσιων υπηρεσιών, με δυνατότητα ταχύτερης και εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία.
Πέρα από την ψηφιοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών, οι υποδομές είναι θεμελιώδους σημασίας για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι ένα από τα λίγα κράτη μέλη (μαζί με τη Μάλτα και τις Κάτω Χώρες) που έχουν ήδη επιτύχει 100% κάλυψη σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G, επιτυγχάνοντας επτά χρόνια νωρίτερα τον ευρωπαϊκό στόχο του 2030.
Βασική συνιστώσα του οράματός μας είναι και η συμπερίληψη, γι’ αυτό και θα διασφαλίσουμε ότι στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν θα μείνει κανείς πίσω. Δίνουμε λοιπόν προτεραιότητα στην ψηφιακή παιδεία, στον ψηφιακό αλφαβητισμό, στην ψηφιακή πρόσβαση, με κατάλληλα συστήματα υποστήριξης ειδικά για τους ηλικιωμένους μας και τους συμπολίτες μας που ζουν σε αγροτικές περιοχές.
Εξίσου σημαντικό είναι και η διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής και η ασφάλεια των πολιτών, θεσπίζοντας ισχυρά πλαίσια για την προστασία των δεδομένων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Τον περασμένο μήνα ολοκληρώσαμε με επιτυχία την πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της χώρας μας απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο.
Φίλες και φίλοι,
Άμεσα συνυφασμένος με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και προς επίτευξη του στόχου μας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, σημαντικός πυλώνας είναι η Έρευνα και η Καινοτομία. Η χώρα μας έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ψηφιακής οικονομίας με ένα ισχυρό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας. Η χώρα μας αναπτύσσεται ταχύτατα σε έναν περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας, καλύπτοντας σημαντικά τις ανάγκες επιχειρήσεων και οργανισμών που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, αξιοποιώντας την τεχνολογία.
Η χώρα μας φιλοξενεί σήμερα 12 πανεπιστήμια, εννέα ερευνητικά κέντρα και επτά Κέντρα Αριστείας, που αποτελούν τα θεμέλια ενός ταχύτατα εξελισσόμενου οικοσυστήματος καινοτομίας. Αυτό συμπληρώνεται περαιτέρω από μια δυναμική κοινότητα με πάνω από 500 νεοφυείς επιχειρήσεις, 2.500 ερευνητές και 4.000 επιχειρηματίες, οι οποίοι συμβάλλουν στην εξέλιξη της Κύπρου από έναν εκκολαπτόμενο τεχνολογικό κόμβο σε έναν κόμβο που αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο σε διεθνές επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εμπορική αξιοποίηση και η διεθνοποίηση της έρευνας είναι κλειδί για το μέλλον της χώρας μας. Έχουμε ξεπεράσει με επιτυχία τα αρχικά στάδια της οικοδόμησης του οικοσυστήματός μας και επικεντρωνόμαστε πλέον στην καθιέρωση της Κύπρου ως υπολογίσιμου δρώντα στην ευρωπαϊκή αρένα της καινοτομίας. Η πρόοδος είναι εμφανής. Φέτος, η Κύπρος κατέλαβε την 27η θέση μεταξύ 133 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, με τον χαρακτηρισμό μας ως «Ισχυροί Καινοτόμοι» για τρίτη συνεχή χρονιά στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας. Και να χαιρετίσω τη δουλειά που έγινε και από τον προκάτοχο του Νικόδημου, τον αγαπητό Κυριάκο που είναι σήμερα μαζί μας. Τα επιτεύγματα αυτά δεν αποτελούν μονάχα μια απτή απόδειξη της προόδου που η χώρα μας έχει επιτύχει, αλλά αποδεικνύουν ταυτόχρονα και τις τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές που υπάρχουν.
Ωστόσο, κυρίες και κύριοι, για εμάς, για τη διακυβέρνησή μας, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει για την ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ της έρευνας και της βιομηχανίας, όπως γίνεται σε πιο ώριμα οικοσυστήματα καινοτομίας στο εξωτερικό.
Φίλες και φίλοι,
Ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής μας ανάπτυξης, καθώς συνεισφέρει πλέον πάνω από το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας μας.
Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι αρκετές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας δραστηριοποιούνται πλέον στη χώρα μας και μάλιστα πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθειά μας να επεκτείνουμε και να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τον τομέα της τεχνολογίας.
Ως Κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αυτή η δυναμική, έχουμε ενισχύσει, αναβαθμίσει, εκσυγχρονίσει ουσιαστικά τη Στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων στην Κύπρο. Η στρατηγική αναθεωρήθηκε, για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις εξελισσόμενες ανάγκες τόσο του οικοσυστήματός μας όσο και των διεθνών επενδυτών. Μέσω μιας σειράς στοχευμένων δράσεων, ενισχύουμε τις υφιστάμενες βάσεις όχι μόνο για να προσελκύσουμε περισσότερα ταλέντα και επενδύσεις, αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας θα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις πρωταγωνιστικό ρόλο σε θέματα καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού.
Εξάλλου, η Κύπρος διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα, ανθρώπινο κεφάλαιο, γεωστρατηγική θέση, φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον. Πρόκειται για πλεονεκτήματα, τα οποία εργαζόμαστε, για να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, να διευρυνθούν και να αξιοποιηθούν περαιτέρω για την ανάδειξη και καθιέρωση της χώρας μας ως βασικού περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας.
Φίλες και φίλοι,
Η μακροπρόθεσμη στρατηγική «Όραμα 2035» φιλοδοξεί να μετατρέψει την Κύπρο σε ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο, για να ζει, να εργάζεται και να επιχειρεί κάποιος, με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, το 23% του εθνικού μας Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης είναι αφιερωμένο στην επίτευξη των στόχων του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας. Και ως διακυβέρνηση προσεγγίζουμε το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης ως το θετικό, αν θέλετε, μνημόνιο, για να αλλάξουμε τη χώρα μας.
Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου. Ένας στόχος που περνά, που εξαρτάται μέσα και από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, και ακριβώς μέσα από αυτή τη συλλογιστική προωθούμε ένα φιλόδοξο ψηφιακό πρόγραμμα με έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις ενός ταχέως ψηφιοποιούμενου κόσμου, εκσυγχρονίζουμε την τεχνολογική υποδομή του δημόσιου τομέα, βελτιώνουμε τη συνδεσιμότητα σε όλο το νησί με γρήγορο διαδίκτυο και αξιοποιούμε περαιτέρω το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, ειδικότερα στον τομέα της τεχνολογίας. Η ψηφιακή μετάβαση αφορά στη διασφάλιση ενός μέλλοντος όπου η Κύπρος θα παραμείνει ανταγωνιστική, καινοτόμος και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται.
Κλείνω, λέγοντας ότι για όλες τις χώρες η ψηφιοποίηση δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για ένα βιώσιμο μέλλον. Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και στο πλαίσιο της διεθνούς αβεβαιότητας και αναταραχής, η ικανότητά μας –η ικανότητα ενός κράτους, των επιχειρήσεων, μιας κοινωνίας– να προσαρμοζόμαστε και να αξιοποιούμε τα ψηφιακά εργαλεία θα καθορίσει την ανθεκτικότητα και την επιτυχία μας τόσο για τις Κυβερνήσεις, όσο και για τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία.
Σας ευχαριστώ.
(ΕΑθ/ΓΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα