Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-10-2024 14:30

Δηλώσεις του Επίτροπου του Πολίτη κ. Παναγιώτη Παλατέ, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

Έγκριση, από το Υπουργικό Συμβούλιο, δημιουργίας Εθνικής Στρατηγικής που αφορά την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ανακοίνωσε ο Επίτροπος του Πολίτη κ. Παναγιώτης Παλατέ, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Επίτροπος του Πολίτη δήλωσε στους δημοσιογράφους: 

«Όπως γνωρίζετε, σήμερα έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής που αφορά την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Όπως έχω ενημερωθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, ως Επίτροπος του Πολίτη αναλαμβάνω συντονιστής του έργου της ετοιμασίας και υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των δικαιωμάτων για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κατ’ επέκταση. 

Η Επιτροπή θα είναι διυπουργική. Μόνιμοι εκπρόσωποι θα είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υγείας, και κατά περίπτωση θα προσκαλούνται και εκπρόσωποι από τα άλλα Υπουργεία με βάση τις εργασίες της Επιτροπής. Στην Επιτροπή επίσης θα εκπροσωπείται ο μη-κυβερνητικός οργανισμός (ΜΚΟ) ACCEPT ως ο μόνος εγγεγραμμένος οργανισμός που ασχολείται με τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ στην Κύπρο και θα υπάρχει ακαδημαϊκή υποστήριξη από ακαδημαϊκό, ο οποίος θα διοριστεί μετά από πρόταση δική μου, ως Επίτροπος του Πολίτη, και έγκριση του Υπουργού Δικαιοσύνης. 

Οι άξονες, στους οποίους θα κινηθεί η Εθνική Στρατηγική, αφορούν προφανώς την αντιστοιχία των νομοθεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των διακρίσεων, στη διασφάλιση της ισότητας, στη διασφάλιση της ασφάλειας και στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς αναφορικά με τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. Αυτό είναι ένα ακόμη έργο, το οποίο υλοποιούμε με βάση τις προγραμματικές, προεκλογικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.» 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έτυχε ενημέρωσης ο MKO ACCEPT, αν έγιναν συναντήσεις και αν υπήρξε κάποιο αρχικό αίτημα από αυτόν, ο κ. Παλατέ απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε: «Σε προκαταρκτικές συναντήσεις έχουν καταγραφεί αρκετά αιτήματα, κυρίως ασφάλειας, που είναι και τα πιο άμεσα που χρήζουν επίλυσης. Είναι προβλήματα, τα οποία υπάρχουν καθημερινά δυστυχώς. Όμως είναι μια σειρά από προβλήματα, τα οποία θα δει η επιτροπή αναλυτικά αμέσως. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση και θα ξεκινήσει τις εργασίες της.» 

(NZ/ΓΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα