Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2024 13:59

Δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργου Λ. Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, μετά από σημερινή συνάντηση

Την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση είχαν σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Λ. Σαββίδης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Σάββας Α. Αγγελίδης, μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Παπακωνσταντίνου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, στη Νομική Υπηρεσία και μετά από αυτήν ο Γενικός Εισαγγελέας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«Θέλω πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ και δημόσια τον κ. Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, για τον διορισμό του στη θέση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Με την ανακοίνωση του διορισμού του, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον κ. Παπακωνσταντίνου και ήταν αμοιβαία η επιθυμία για συνάντηση μετά από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Η σημερινή συνάντηση των τριών μας ήταν πολύ εποικοδομητική και ωφέλιμη.

Συζητήσαμε θέματα που αφορούν στις δύο Υπηρεσίες, καθώς και τρόπους για την καλύτερη δυνατή συνεργασία μας, με αλληλοσεβασμό στον ρόλο και τις αρμοδιότητες της κάθε Υπηρεσίας.

Θεωρούμε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο με βάση το Σύνταγμα. Θεωρούμε επίσης ότι η αποτελεσματική συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας με την Ελεγκτική Υπηρεσία θα έχει τεράστια οφέλη τόσο στην πάταξη της διαφθοράς, όσο και στην εν γένει εύρυθμη λειτουργία του Κράτους.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώνω ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου συμμερίζεται και τη δική μου επιθυμία για την καλύτερη δυνατή συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των Υπηρεσιών μας.

Συμφωνήσαμε να είμαστε σε συνεχή επαφή, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο λειτουργών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού σκοπού, που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο και οι δύο ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε. 

Εύχομαι ολόψυχα στον νέο Γενικό Ελεγκτή κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που ανέλαβε και προσβλέπω στη στενή συνεργασία μας.»

Από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας δήλωσε τα ακόλουθα:

«Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα γι' αυτή τη συνάντηση που είχαμε. Ήταν από την πρώτη στιγμή που κρίναμε ότι έπρεπε να συναντηθούμε για να καθορίσουμε τα επόμενα μας βήματα και πώς οι δύο Υπηρεσίες θα συνεργαστούν. Και όταν λέω να συνεργαστούν, να συνεργαστούν άψογα. Η πάταξη της διαφθοράς -θα συμφωνήσω με τον Γενικό Εισαγγελέα- δεν είναι υπόθεση μιας Υπηρεσίας. Υπηρετούμε το Κράτος και οφείλουμε -δεν είναι αν θέλουμε- οφείλουμε να συνεργαστούμε. Είμαι πολύ ενθαρρυμένος με τα όσα έχω ακούσει και από τον Γενικό Εισαγγελέα και από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Υπάρχουν νομοθεσίες, υπάρχει Σύνταγμα. Το Σύνταγμα ξεκαθαρίζει τους ρόλους της κάθε Υπηρεσίας. Όμως, προσωπική μου άποψη, και είναι αυτό που συμφωνήσαμε είναι πως θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να μην χρειάζεται η οποιαδήποτε νομοθεσία για να έρθουμε σε μια συνεννόηση. Είναι κοινό όραμα ότι η υπηρεσία ελέγχου, Ελεγκτική Υπηρεσία πρέπει να έχει και λόγο, πρέπει να έχει και πρόσβαση στα στοιχεία, και πρέπει να παραμένει ανεξάρτητη. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούμε και είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν κάποια προβλήματα. Είπαμε όμως ότι, επειδή διαχειριζόμαστε δύσκολα θέματα και πολλές φορές ευαίσθητα θέματα, ναι, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν και κάποιες διαφωνίες. Δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε αυτό. Είμαστε και άνθρωποι, κρίνουμε. Υπάρχει Ελεγκτική Υπηρεσία, θα λέει την άποψή της. Όμως, ακόμη κι αν υπάρξουν διαφωνίες, έχουμε συμφωνήσει ότι θα κάνουμε συναντήσεις, θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, έτσι ώστε τα προβλήματα να λύνονται χωρίς οτιδήποτε περισσότερο. Είμαι πολύ αισιόδοξος και προσβλέπω σε μια άριστη συνεργασία.»

(MΛ)