Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2024 17:40

Συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Μάριος Χαρτσιώτης ολοκλήρωσε σήμερα τη συμμετοχή του στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που διεξήχθη στις 10 και 11 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Το Συμβούλιο εξέτασε θέματα, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στο χώρο του Schengen και τις επιπτώσεις που έχουν στην ασφάλεια της ΕΕ οι ένοπλες συγκρούσεις στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και αλλού.

Ο Υπουργός στην παρέμβασή του τόνισε ότι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα πρέπει να αποτελεί διαρκή προτεραιότητα εν μέσω των αυξανόμενων απειλών κατά της ασφάλειας που προέρχονται από τη γεωπολιτική κατάσταση. Όσον αφορά την Κύπρο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την ενδεχόμενη αύξηση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, μέσω των οποίων είναι δυνατό να παρεισφρήσουν εγκληματικά στοιχεία διασυνδεδεμένα ενδεχομένως και με τρομοκρατικές ομάδες. Ο κ. Χαρτσιώτης εισηγήθηκε την ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την εντατικοποίηση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη μέλη (ΚΜ), επισημαίνοντας και τον σημαίνοντα ρόλο που επιτελούν η Frontex και η EUROPOL.

Περαιτέρω, ο Υπουργός ανέδειξε την περίπτωση της Συρίας, τονίζοντας την παραδοξότητα η χώρα ακόμα να θεωρείται στην ολότητά της ως μη ασφαλής, ενώ το τελευταίο διάστημα να έχουν καταφύγει σε αυτή χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες που ήταν εγκατεστημένοι στον Λίβανο. «Είναι καιρός», κατέληξε ο κ. Χαρτσιώτης, «να επαναξιολογηθεί η κατάσταση στη Συρία, ώστε ο ενδεχόμενος χαρακτηρισμός ορισμένων περιοχών της ως ασφαλείς να επιτρέψει την έναρξη επιστροφών σε αυτές Σύρων υπηκόων, ιδίως αυτών που κρίνονται ότι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια των κρατών μελών». Η τοποθέτηση του Υπουργού έτυχε θετικής ανταπόκρισης από σημαντικό αριθμό των ομολόγων του.

Κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Συμβούλιου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η πορεία εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ κατά του Ρατσισμού. Ο κ. Χαρτσιώτης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι το θέμα αποκτά ακόμα περισσότερη σημασία για την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την εκλογή της ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2027. Η εκλογή αυτή, σημείωσε, αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας μας για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα για ενεργότερη συμβολή στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός είχε συνάντηση γνωριμίας με τη Γενική Διευθύντρια της Γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων κα Christine Roger, με την οποία συζήτησαν διαδικαστικά θέματα που αφορούν την προετοιμασία του Υπουργείου ενόψει της ανάληψης από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2026. Συμφωνήθηκε όπως, για τον καλύτερο συντονισμό, τροχοδρομηθούν σύντομα επαφές της Γραμματείας τόσο με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως όσο και με τον ίδιο τον Υπουργό.

Τέλος, σημαντική κρίνεται και η συζήτηση που είχε ο κ. Χαρτσιώτης με τη Δανία, αφού η Δανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, που είναι μέρος του Τρίο Πολωνία-Δανία-Κύπρος, θα λάβει χώρα αμέσως πριν την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου από την Κύπρο.

(ΜΠατ/ΑΣ/ΓΣ)