Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2024 21:32

Χαιρετισμός της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά-Χριστοδουλίδη στην πρώτη προβολή της σειράς ταινιών του ΓΤΠ «Μύθοι της Κύπρου»

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι, 

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας για την πρώτη παρουσίαση της σειράς ταινιών του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών «Μύθοι της Κύπρου». 

Πληροφορήθηκα με μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που έχει πάρει σάρκα και οστά και παρουσιάζεται απόψε, και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μας συναρπάσει. 

Είναι αλήθεια ότι η μεσαιωνική τέχνη της Κύπρου, λιγότερο γνώριμη στους πιο πολλούς από εμάς, εφόσον αυτή η ιστορική περίοδος δεν υπήρξε ποτέ στις πιο προβεβλημένες από τους ειδικούς της ιστορίας μας, μέσα από ένα σύγχρονο σκηνοθετικό βλέμμα, πρωτότυπες εικονογραφήσεις, ευρηματική μουσική επένδυση και αφήγηση μπορεί να αποτελέσει πηγή ενός σπουδαίου έργου, όπως αυτό που αναμένουμε να μας αποκαλυφθεί μέσω 14 επεισοδίων. 

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστούμε από καρδιάς τον βραβευμένο σκηνοθέτη Μαρκ Κάσσινο και τον πολυσχιδή ερευνητή και παρουσιαστή δρα Ιωσήφ Χατζηκυριάκο, που ανοίγοντας μια μυστική πόρτα μας καλούν να μπούμε σε έναν κόσμο μαγικό και συνάμα τόσο οικείο. 

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά όλους τους συντελεστές της παραγωγής και βεβαίως το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τη Διευθύντρια κα Αλίκη Στυλιανού και την ταλαντούχα ομάδα της που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα κυπριακής δημιουργίας. 

Κυρίες και Κύριοι,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, 

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ίδια η έννοια της ελληνικής λέξης «μύθος» λόγω της μοναδικής διαδρομής της στον χρόνο. Καταρχάς, από τον Όμηρο που δεν αντιμετωπίζει τον μύθο ως παραμύθι, αλλά ως λόγο, συμβουλή, προσταγή, πρόταση και γνώμη. Τριακόσια χρόνια αργότερα ο Πίνδαρος αποδίδει στη λέξη «μύθος» τη σημασία του πλαστού λόγου. Στον Ηρόδοτο ο μύθος ταυτίζεται με την αβάσιμη ιστορία, ενώ ο Θουκυδίδης διακρίνει την ιστορία του από το «μυθώδες», μια απλή αφήγηση ιστοριών, πριν ο Αριστοτέλης ορίσει τον «μύθο» ως την πλοκή της τραγωδίας. 

Η έννοια του μύθου δεν ταξιδεύει μόνο διά μέσου των αιώνων, αλλά και σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Η τεράστια ποικιλία μύθων που απαντάται ανά το παγκόσμιο –κοσμογονικοί και κοσμολογικοί, θεογονικοί, εσχατολογικοί κ.λπ.– επιβεβαιώνει πως όλοι οι λαοί σε όλες τις εποχές κατέφυγαν στον μύθο στην προσπάθειά τους να εξοικειωθούν με τον κόσμο γύρω τους.   

Οι μύθοι ως αφηγήσεις που διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα είναι ο πρώτος τρόπος, με τον οποίο οι πρόγονοί μας προσπάθησαν να εξηγήσουν τις δυνάμεις της φύσης, την ίδια τους την ύπαρξη και τις αιώνιες αλήθειες για το καλό και το κακό. Ο μύθος, το παραμύθι είναι ο πρώτος τρόπος που η μητέρα επικοινωνεί με το παιδί της. 

Κυρίες και Κύριοι, 

Οι μύθοι αποτελούν δίχως άλλο μια εξόχως ελκυστική πτυχή της πνευματικής δημιουργίας της Κύπρου. Στη μακραίωνη και πολυκύμαντη ιστορία του νησιού μας συναντάμε πληθώρα θρύλων και παραδόσεων που διακρίνονται για την καλπάζουσα φαντασία, τα αφηγηματικά τους θέλγητρα και την ικανότητά τους να μας ταξιδεύουν σε εποχές, ένδοξα μνημεία και άγνωστες τοποθεσίες του νησιού μας. 

Όσο οι μύθοι αυτοί παραμένουν ζωντανοί, γίνονται πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, συγγραφείς και στοχαστές. Εφόσον δεν αποκωδικοποιηθούν τα μηνύματα, τα νοήματα και οι αξίες που εμπεριέχουν, μπορούν να αποτελέσουν, πέρα από πηγή ψυχαγωγίας, και ένα ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο. Μας θυμίζουν ότι οι απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα δεν βρίσκονται μόνο στα εργαστήρια και στα επιστημονικά συγγράμματα, αλλά και στη σοφία του λαού. Και το κυριότερο: η κατανόηση του τρόπου, με τον οποίο οι πρόγονοί μας αντιλαμβάνονταν τον εαυτό τους, τις σχέσεις τους με τους άλλους και τον ρόλο τους στον κόσμο, δυναμώνει τη συλλογική μας ταυτότητα. 

Για αυτό και η σειρά «Μύθοι της Κύπρου» αξίζει την προσοχή μας, διότι οι λαϊκοί μύθοι και θρύλοι ως άυλη πολιτισμική κληρονομιά αξίζουν να διασωθούν από τη λήθη και να αξιοποιηθούν στο κοινωνικό-ιστορικό περιβάλλον. Το κράτος πρωτοστατεί και στηρίζει αυτή την προσπάθεια, ώστε όχι μόνο να μην απομακρυνθούμε από την προφορική παράδοση και τις ρίζες μας, αλλά και να τη συντηρήσουμε και μεταλαμπαδεύσουμε ως κοινωνικό εργαλείο παιδείας και πολιτισμού. 

Η σειρά «Μύθοι της Κύπρου», της οποίας τα πρώτα έξι επεισόδια προβάλλονται απόψε για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, και είμαι σίγουρη ότι θα μας φέρει λίγη μαγεία, αλλά και σοφία. Θα την απολαύσουμε και μέσα από αυτή θα μάθουμε κάτι από τους θησαυρούς της μακραίωνης ιστορίας και παραδόσεων μας. Συγχαρητήρια ξανά, κυρία Στυλιανού, και βεβαίως στους δημιουργούς, καλές επιτυχίες. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

(ΓΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα