Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2024 21:35

Η νέα σειρά ταινιών του ΓΤΠ «Μύθοι της Κύπρου» έκανε σήμερα πρεμιέρα

Σε ένα κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας παρουσιάστηκαν σήμερα για πρώτη φορά στο κοινό τα έξι πρώτα επεισόδια της σειράς ταινιών του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) «Μύθοι της Κύπρου».

Μέσα από την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του Μαρκ Κάσσινου και τη συναρπαστική αφήγηση του ερευνητή δρα Ιωσήφ Χατζηκυριάκου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε γνωστές και άγνωστες γωνιές του νησιού μας και να συναντήσουν μυθικές φιγούρες και μαγικές τοποθεσίες, όπως έχουν επιβιώσει στους θρύλους και τις παραδόσεις που σημάδεψαν τη μακραίωνη ιστορία της Κύπρου.

Καλωσορίζοντας το κοινό, ο Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας κ.  Γιώργος Παπαγεωργίου συνεχάρη το ΓΤΠ για τη συνεργασία και τη συμμετοχή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2024, προσθέτοντας: « Πιστεύουμε στη δύναμη του πολιτισμού και στις δυνατότητες του πολιτισμού να σώσει ψυχές και κράτη.»

Ακολούθως, η Διευθύντρια του ΓΤΠ κα Αλίκη Στυλιανού ευχαρίστησε την Πρώτη Κυρία, η οποία έθεσε υπό την αιγίδα της και τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση, τους εκλεκτούς συντελεστές και συνεργάτες που συνέβαλαν στην υλοποίηση της παραγωγής και το προσωπικό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, εκφράζοντας την υπερηφάνειά της για το αποτέλεσμα.

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας: να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό αρχείο πολιτισμού και ιστορίας, στο οποίο κάθε πολίτης ή επισκέπτης της Κύπρου θα μπορεί να ανατρέχει, μαθαίνοντας και αγαπώντας πραγματικά αυτόν τον τόπο, που για μας στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών είναι μοναδικός», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κα Στυλιανού.

Στον χαιρετισμό της η κα Καρσερά Χριστοδουλίδη, συνεχάρη όλους τους συντελεστές της παραγωγής και «το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τη Διευθύντρια κα Αλίκη Στυλιανού και την ταλαντούχα ομάδα της που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα κυπριακής δημιουργίας».

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι οι μύθοι αποτελούν μια «εξόχως ελκυστική πτυχή της πνευματικής δημιουργίας της Κύπρου», προσθέτοντας: «Όσο οι μύθοι αυτοί παραμένουν ζωντανοί, γίνονται πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, συγγραφείς και στοχαστές. Εφόσον δε αποκωδικοποιηθούν τα μηνύματα, τα νοήματα και οι αξίες που εμπεριέχουν, μπορούν να αποτελέσουν, πέρα από πηγή ψυχαγωγίας, και ένα ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο. Μας θυμίζουν ότι οι απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα δεν βρίσκονται μόνο στα εργαστήρια και στα επιστημονικά συγγράμματα, αλλά και στη σοφία του λαού. Και το κυριότερο: η κατανόηση του τρόπου, με τον οποίο οι πρόγονοί μας αντιλαμβάνονταν τον εαυτό τους, τις σχέσεις τους με τους άλλους και τον ρόλο τους στον κόσμο, δυναμώνει τη συλλογική μας ταυτότητα.

Για αυτό και η σειρά «Μύθοι της Κύπρου» αξίζει της προσοχής μας, διότι οι λαϊκοί μύθοι και θρύλοι ως άυλη πολιτισμική κληρονομιά αξίζουν να διασωθούν από τη λήθη και να αξιοποιηθούν στο κοινωνικό-ιστορικό περιβάλλον. Το κράτος πρωτοστατεί και στηρίζει αυτή την προσπάθεια, ώστε όχι μόνο να μην απομακρυνθούμε από την προφορική παράδοση και τις ρίζες μας, αλλά και να τη συντηρήσουμε και μεταλαμπαδεύσουμε ως κοινωνικό εργαλείο παιδείας και πολιτισμού.»

Στην εκδήλωση παρέστησαν κρατικοί και άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες, προσωπικότητες από διάφορους χώρους και πλήθος κόσμου.

Για το καλωσόρισμα της Διευθύντριας του ΓΤΠ πατήστε εδώ.

Για τον χαιρετισμό της Πρώτης Κυρίας πατήστε εδώ.

Το trailer της σειράς μπορείτε να το δείτε εδώ

(ΕΛ/ΓΣ)